Kategorier

Salome Chagelishvili
”Det är så här nätverkande fungerar när det är som allra bäst!” säger Salome Chagelishvili, från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Anti-Violence Network of Georgia, om aktivistmötet som Kvinna till Kvinna var med och arrangerade i Georgien i december. Foto: Kvinna till Kvinna/Ida Svedlund

En trygg mötesplats vid Svarta havet

”En oförglömlig erfarenhet! Det är så värdefullt för mig att veta att det finns fler som kämpar för samma saker.” Det säger Salome Chagelishvili, en av nära hundra deltagare på ett unikt aktivistmöte arrangerat av Kvinna till Kvinna, Global Fund for Women, och Women’s Fund in Georgia.

Utmaningar och förtvivlan blandades med optimism och strategier för framtida arbete när aktivister från bland annat Turkmenistan, Kirgizistan och Armenien möttes på ”Activist Convening” i kuststaden Batumi i Georgien i december. Sällan har så många aktivister av olika åldrar från så många olika delar av regionen samlats på samma ställe.

– Vi ville skapa en trygg plats där aktivister från kvinnorättsorganisationer och hbtq-grupper från olika länder kunde mötas och tala om sina utmaningar. Den här sortens forum saknas i vår region, säger Ekaterine Gejadze på Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women’s Fund in Georgia, som stod för en stor del av planerandet och genomförandet av arrangemanget.

Ekaterine Gejadze

Att synas i sociala medier innebär en säkerhetsrisk för många aktivister. ”Därför fick de som inte ville bli fotograferade bära gula namnbrickor, övriga hade gröna”, berättar Ektaterine Gejadze, från Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Women’s Fund in Georgia. Foto: Ida Svedlund

”Tillfälle att knyta nya kontakter”

En av deltagarna var Salome Chagelishvili, press- och insamlingsansvarig på organisationen Anti-Violence Network of Georgia, en av Kvinna till Kvinnas största samarbetsorganisationer i Georgien.

– Vi jobbar främst med att skapa kännedom och kunskap kring våld i hemmet, som är ett enormt problem i Georgien. Vi strävar efter att alla offentliga institutioner, som skola och polis, ska ha tillräcklig kunskap om problemet för att kunna agera och hjälpa den som är utsatt.

Organisationen jobbar även för att förebygga våldet och sprida kännedom bland allmänheten.

– 2006 antog Georgien en lag mot våld i hemmet, vilket vi inom civilsamhället jobbat för sedan 2003. Det tog tid att övertyga allmänhet och politiker, men genom att anta den här lagen så har regeringen erkänt att våld i hemmet är ett problem, och det är en framgång i vårt arbete!

Salome Chagelishvili var med på mötet för att träffa andra aktivister och skapa nya kontakter.

– Mötet var en oförglömlig erfarenhet för mig! Och det var väldigt intressant att ta del av så vitt skilda människors erfarenheter från olika länder. Men det är trist att vi måste jobba för de här basala kraven på jämställdhet och rättvisa. Mänskliga rättigheter borde efterlevas överallt.

Brett samarbeteKuststaden Batumi vid Svarta havet var samlingsplatsen när Kvinna till Kvinna tillsammans med Global Fund for Women och Women’s Fund in Georgia arrangerade aktivistmötet ”Activist Convening” i december 2015.

Mötet samlade aktivister från Centralasien, västra Balkan, östra Europa och norra och södra Kaukasien.

De 85 deltagarna bestod bland annat av representanter från 13 av Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisationer, samt särskilt inbjudna aktivister.

Röster om tvångssteriliseringar i Uzbekistan

Under mötet berättades bland annat om situationen i Uzbekistan, ett land där all typ av organisering och manifestering för mänskliga rättigheter är förbjudet. Livet för uzbekiska kvinnor är hårt, bland annat så tvångssteriliseras kvinnor som fött två barn. Detta är en ”oskriven lag” som läkare utför med påbud av hälsomyndigheten. Den läkare som inte följer påbudet kritiseras och får sitt rykte förstört.

Johanna Wassholm, kontorschef på Kvinna till Kvinnas kontor i Tbilisi, slogs av hur svår situationen i bland annat Uzbekistan är.

– Det här mötet är ett initiativ till att höra vittnesmål från länder och regioner som sällan hörs, och det är viktigt att vi sprider deras erfarenheter och fortsätter jobba för deras rättigheter, säger Johanna Wassholm.

Ida Svedlund  

 

Vad kan du göra för att stödja kvinnorättsförsvarare?

För 500 kr kan en socialarbetare på organisationen Women´s Rights Center i Armenien under två veckor jobba med att förse 16 våldsutsatta kvinnor med jobb och boende, och se till att deras barn kan gå på dagis eller i skolan. Du kan klicka här för att ge en valfri summa. Vill du ge ett mer långsiktigt stöd kan du bli månadsgivare direkt via ditt kontokort.

Senast uppdaterad: 2016-01-14