Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

De återuppbygger liven i Cherson efter ockupationen

Oksana Onilova och hennes kollegor tvingades evakuera när ryska styrkor attackerade och ockuperade deras stad Cherson. Genom att börja arbeta på distans kunde de fortsätta stötta de kvinnor och HBTQI-personer som stannade kvar.

Aktivisten Oksana Onilova. Foto: Johanna Riedel
Aktivisten Oksana Onilova. Foto: Johanna Riedel

Den feministiska och HBTQI-inkluderande organisationen Insha i Cherson blev direkt påverkade av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022. När staden attackerades av ryska styrkor var majoriteten av organisationen tvungna   att evakuera. I november 2022 befriades Cherson äntligen, men människorna i staden är fortfarande i stort behov av humanitärt stöd. Insha arbetar nu för att stödja kvinnor och HBTQI-personer som drabbats.

Organisationen har kämpat för jämställdhet och HBTQI-inkludering i regionen sedan 2015. Aktivisten Oksana Onilova har varit med från start och ansvarar för . Hon evakuerade i början av invasionen och bor just nu utomlands.

– Vårt kontor i Cherson har totalförstörts under ockupationen. Genom våra säkerhetskameror på kontoret kunde vi se när ryska soldater kom in på kontoret för att stjäla och förstöra det. Som tur var misstänkte vi att en invasion var på gång och såg till att ta bort all personlig information vi hade om HBTQI-rörelsens medlemmar för att skydda dem, säger Oksana.

Tvungna att ändra fokus

Insha fortsatte att hålla kontakten med de som var kvar i Cherson för att kunna hjälpa till under evakueringen med såväl direkt ekonomiskt stöd, psykosocialt stöd och konsultationer i säkerhetsfrågor. De fortsatte också sitt arbete för att öka medvetenheten om behoven och situationen för HBTQI-personer som bor i städer ockuperade av Ryssland.

– Vi hade inte möjlighet att nå målen för de stipendier vi hade fått före invasionen. Men som tur var förstod våra givare vår situation och lät oss använda pengarna för humanitärt stöd i stället, vilket gjorde att vi kunde hjälpa omkring 1 000 människor, säger Oksana.

Under ockupationen arbetade organisationen med tre olika typer av stöd. De har hjälpt människor att evakuera och betalat chaufförer som börjat begär enorma summor för att få ut folk från staden. De försåg också människor med matpaket och gav ekonomiskt stöd till de som fortfarande var kvar i Cherson. De har också börjat samla in information om sexuella och våldsrelaterade brott som begåtts under ockupationen.

– Nu har vi flyttat vårt fokus till att hjälpa de människor som varit kvar i Cherson under ockupationen, samt hjälpa de som nu återvänder till staden. Vi möter människor som har varit i fångenskap och torterats av ryska soldater, som nu lider av psykiska problem. Vi vill skapa trygga rum och ge psykologstöd till dem.

Öka medvetenheten för HBTQI-rörelsen

Oksana och hennes kollegor har börjat också börjat blicka framåt för att se vad de kan göra för att öka medvetenheten om behoven och situationen för HBTQI-rörelsen i olika städer som varit och är under rysk ockupation.

– I framtiden planerar vi ett konstprojekt som kommer att visa hur medborgare i Cherson inte bara väntade på att bli befriade, de kämpade också för sin egen frihet. De är inte bara offer och överlevare, de är hjältar, säger Oksana.

 

När den fullskaliga invasionen inleddes 2022 aktiverade Kvinna till Kvinna sin katastroffond för att ge akut stöd till kvinnorättsorganisationer och enskilda kvinnorättsförsvarare i och från Ukraina i deras arbete med att hjälpa kvinnor utsatta för våld, fördrivna kvinnor och familjer i behov av omedelbart stöd. Läs om vårt arbete i Ukraina »

Fler artiklar