Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Personliga berättelser och nyheter

1000 kvinnliga studenter utsattes för sexuell utpressning

Under flera år förgrep sig rektorn för den datavetenskapliga fakulteten på ett av Iraks största universitet, på ett stort antal kvinnliga studenter. Men straffet uteblev och rektorn fick stöd inte bara av sitt eget universitet utan också av Iraks utbildningsdepartement.

28 maj 2024

Kvinnorna lider av det ökade våldet på Västbanken; ”Våra resurser räcker inte till”

Våldet på den ockuperade palestinska Västbanken har ökat väsentligt sedan kriget i Gaza startade 7 oktober. Kvinnor och flickor drabbas svårt och behovet av akuta stödinsatser är större än resurserna, berättar Maali Mousa, koordinator på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Palestinian working women society for development (PWWSD) i Tulkarem.

27 maj 2024

Zahraa drömmer om att bli klinikchef

”Man kan vara mamma och chef. Det går att kombinera rollerna utan att man är en sämre mamma för det.” Det säger tandläkaren Zahraa Nadji, en av totalt 20 deltagare i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.

23 maj 2024

”Jag har saknat förebilder inom ledarskap”

”Jag har saknat och letat efter förebilder inom ledarskap, och det hoppas jag få ut av Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.” Det säger Isatou Jobe, en av totalt 20 deltagare i utbildningen.

20 maj 2024

Tillsammans besegras rädsla och hopplöshet

När kriget hänger över oss behöver vi varandra för att övervinna rädslan, hopplösheten och hjälplösheten. Känslorna bottnar inte sällan i våld; både våld i nära relationer och så kallat konfliktrelaterat sexuellt våld, där bland annat våldtäkt används som vapen. Hos Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Slavic Heart får kvinnor känna att de inte är ensamma.

17 maj 2024

När överlevandet blir viktigare än mänskliga rättigheter

Det är 2024. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är nu inne på sitt tredje år. Flyglarmen ekar varje natt och attacker sker dygnet runt, många gånger med skadade och döda som följd. Men när överlevnad blir det primära, riskerar mänskliga rättigheter och jämställdhet att hamna i skuggan.

16 maj 2024

Förlossningsvåldet i Gaza: en kris som påverkar kvinnors hälsa

Israels pågående attacker mot Gaza har lett till en förödande form av våld mot kvinnor som sker i det tysta – förlossningsvåldet. Nu belyser Kvinna till Kvinna vilka utmaningar som gravida, nyförlösta och ammande kvinnor i Gaza står inför och de allvarliga hälsokonsekvenser de drabbas av.

15 maj 2024

Mentorer inspirerar unga kvinnor inom ledarskap

”Jag vill inspirera, engagera och pusha utlandsfödda kvinnor. Ibland tror jag att vi har en spärr inom oss som gör att vi inte tar för oss”, säger Shiva Ardali, försäljningschef och mentor inom Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning.

2 maj 2024

Öppet brev: Varför vill regeringen riskera att förstärka den pågående backlashen för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter?

25 mars 2024

Alexandra Rapaport ny ambassadör för Kvinna till Kvinna

Skådespelaren och exekutiva producenten Alexandra Rapaport tar plats som Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör med uppdraget att inspirera fler att ansluta sig till kampen för kvinnors rättigheter.

25 mars 2024

Kvinnlig rösträtt i Sverige och världen

Trots motstånd har de flesta länder i världen kvinnlig rösträtt – ett viktigt steg mot en mer jämställd värld. Rösträttsrörelsen i Sverige kämpade i flera decennier innan det blev verklighet.

6 mars 2024

Rapporter visar hur hatet ökar i Sverige

Flera rapporter visar att hatet mot kvinnorätts- och queeraktivister och kvinnliga journalister och politiker ökar i Sverige.

15 februari 2024

Elias Fjellander: ”Anti-genusrörelsen ser rött när de tänker på RFSL”

Elias Fjellander från RFSL Ungdom vittnar om anti-genusrörelsens stärkta fäste i Sverige. Varje månad finns det tillfällen då organisationen inte yttrar sig på grund av hat och hot.

15 februari 2024

Forskaren Maria Brock: ”Anti-genusrörelsen vinner stöd hos medelklassen”

Maria Brock, forskare vid Södertörns högskola, ser att anti-genusrörelsen vinner allt mer mark i Sverige. Inte minst på grund av Sverigedemokraterna. Måltavlan är ofta transpersoners rättigheter och hbtqi-rörelsen i stort.

15 februari 2024

Bilan Osman: ”Jag är extremt orolig över utvecklingen”

Journalisten Bilan Osman utsätts för hot och hat varje dag och har numera skyddad identitet. Extremhögerns taktik att tysta har gjort att hon är mycket mer försiktig kring vad hon säger. Hon är extremt orolig över utvecklingen hon ser.

15 februari 2024

10 feministiska filmer du borde se

Ladda upp inför internationella kvinnodagen med ett filmmaraton fyllt av kvinnokamp och krossade glastak. Här listar vi 10 feministiska filmer du borde se.

14 februari 2024

Psykologiskt stöd – avgörande för överlevare av våld

För många som utsätts för våld i nära relationer är det viktigt att ha tillgång till en trygg plats och psykologiskt stöd. Grozdana Panić arbetar som psykolog på en kvinnorättsorganisation i Bosnien-Hercegovina och erbjuder rådgivning och stöd till överlevare.

7 februari 2024

Kvinnorättsförsvararen i Ukraina: “Vi räddar verkligen liv”

En bättre och säkrare värld för kvinnor och flickor – det var målet när organisationen Slavic Heart grundades. I dag erbjuder de juridiskt och psykosocialt stöd till offer och överlevare av våld i Ukraina.

22 december 2023

De motverkar våld mot kvinnor i västra Ukraina

Medan Rysslands flygattacker pågår, fortsätter Women’s Perspectives i Ukraina att stötta våldsutsatta kvinnor. De fruktar att våld mot kvinnor inte kommer att prioriteras när den fullskaliga invasionen upphör.

21 december 2023

Kraften i unga röster i Rwanda

Tack vare Paper Crown Rwanda träffas eleverna på G.S Gihogwe varje onsdag för att lära sig om sexuella och reproduktiva rättigheter och våld mot kvinnor – ett initiativ som syftar till att skapa långsiktig förändring i Rwanda.

20 december 2023

”En förövare är en förövare, oavsett omständighet”

Ekonomiskt beroende och rädsla för att förlora sina barn: Att lämna sin man efter många år i en våldsam relation var allt annat än enkelt för Milijana Krsmanović. Efter att ha sökt stöd från en lokal kvinnorättsorganisation fann hon styrkan att börja om.

18 december 2023

Motståndskraft och beslutsamhet: så tacklar de våldet i Demokratiska republiken Kongo

Under de långvariga väpnade konflikterna i Demokratiska republiken Kongo har kvinnorättsorganisationer varit avgörande för att stötta våldsutsatta kvinnor och försvara kvinnors rättigheter.

13 december 2023

Våld i hemmet ökar under Rysslands invasion i Ukraina

Sedan starten av Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina har det kommit flera rapporter om hur ryska styrkor utsatt kvinnor för sexuellt våld. Men medan media belyser dessa fruktansvärda fall står ukrainska kvinnor inför andra typer av våld som inte får samma uppmärksamhet.

12 december 2023

14 april – dagen för överlevare av sexuellt våld från kriget i Kosovo

Nästan 20 år efter kriget i Kosovo väntar fortfarande mer än 20 000 överlevare av sexuellt våld på rättvisa. En av dem är Vasfije Krasniqi Goodman, som är bland de första kvinnor i landet att öppet tala om de brott som hon blivit utsatt för.

11 december 2023

De står upp för personer med funktionsnedsättningar i Ukraina

Sedan Rysslands fullskaliga invasion har organisationen Fight For Right gett humanitärt stöd och evakueringshjälp till personer med funktionsnedsättningar. Med sin unika expertis vill de bidra till en inkluderande återhämtningsprocess i Ukraina.

5 december 2023

Belyser kvinnors fredsarbete i Kosovo

I konfliktdrabbade Kosovo har kvinnorättsorganisationer historiskt sett hållit ihop och nått betydelsefulla segrar för jämställdhet tillsammans. Dafina Prekazi och hennes kollegor är bland dem som arbetar för att öka medvetenheten om rörelsens avgörande roll i fredsbyggande och att främja jämställdhet.

23 november 2023

Att förändra könsnormer i Rwanda: ”Vi bryter cykeln sakta men säkert”

På Paper Crown Rwanda arbetar Clementine Nyirarukundo och hennes kollegor outtröttligt för att bekämpa ojämlikhet mellan könen och omvandla djupt rotade sociala normer i Rwanda. Genom ett unikt utbildningsprogram och att engagera unga människor vill de bryta våldscirkeln.

20 november 2023

Att ta sig ur en våldsam relation: ”Du är inte ensam”

Efter två decennier i en våldsam relation förändrades allt för Momirka den dagen hon vaknade på akuten. Med stöd och vägledning från en lokal kvinnorättsorganisation tog hon tillbaka kontrollen över sitt eget liv.

17 november 2023

Röster från Palestina: “Situationen i Gaza är katastrofal”

Under den senaste månaden har situationen i Gaza fortsatt att förvärras. Rapporter från Kvinna till Kvinnas kollegor och partnerorganisationer på plats vittnar om hur samhället kämpar för att överleva under de pågående attackerna och hur kvinnor, barn och andra utsatta grupper är de som drabbats hårdast av krisen.

10 november 2023

Står på frontlinjen för våldsutsatta kvinnor i Bosnien-Hercegovina

Triggers, trauma och bearbetning. När Meliha Sendić som ung juriststudent började arbeta på en kvinnorättsorganisation för offer och överlevare av våld förstod hon att hon först behövde acceptera och förstå sina egna upplevelser av våld.

3 november 2023

Stöttar våldsutsatta kvinnor i Rwanda

I över två decennier har Christine Mukarukwaya stöttat kvinnor som behöver juridiskt stöd. Hon arbetar som volontär på kvinnorättsorganisationen Haguruka, som erbjuder juridisk rådgivning till kvinnor i Rwanda och möter kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld och våld i nära relationer.

1 november 2023

Att utbilda jämnåriga om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Rwanda

Genom att delta i Hagurukas program kunde Bosco öka sin kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Nu organiserar han aktiviteter varje vecka och delar med sig av sina kunskaper till jämnåriga.

24 oktober 2023

Var är barnäktenskap vanligast?

Barnäktenskap sker i hela världen, i alla kulturer, och får fruktansvärda konsekvenser. Dessutom ökar risken för barnäktenskap vid krig och konflikt.

23 oktober 2023

Fruktansvärd situation för kvinnor och flickor i Gaza

Sedan Israels motangrepp är situationen för kvinnor och flickor i Gaza fruktansvärd. Kvinnor på flykt löper en särskild risk att utsättas för ökat våld. Vi fortsätter att uppmana till omedelbart eldupphör.

20 oktober 2023

Delar hoppet om en ljusare framtid

Normbrytande samtal och kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter – det erbjuder Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka unga vuxna i Rwanda. Nadine och Ruth som deltagit i programmet delar med sig av sina upplevelser.

28 september 2023

Skyddar kvinnor och hbtqi-personer – nu och för alltid

Brott och hot mot minoriteter och utsatta grupper eskalerar ofta i konfliktdrabbade områden. Det är något som kvinnorätts- och hbtqi-organisationen Sphere bevittnat i första hand efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina i februari 2022.

13 september 2023

Att stärka rättigheter för internflyktingar och kvinnor i Ukraina

När Ryssland först invaderade Ukraina våren 2014 tvingades Nataliya Vyshnevetska fly sin hemstad. Tillsammans med andra i samma situation grundade hon D.O.M.48.24 – en organisation som jobbar för kvinnors rättigheter och stöttar internflyktingar.

4 september 2023

Irena Pozar: ”Hälften av de skador som uppstår hade kunnat förhindras”

Trots flera larm om svenska förlossningsvården och rapporter om både kvinnor och bebisar som drabbas har få förändringar skett. Journalisten och chefsredaktören Irena Pozar berättar om sin granskande podcast, gjord tillsammans med Veckorevyn och Podme, om förlossningsvården och hur hennes engagemang för samhällsfrågor började.

30 juni 2023

14 feministiska sommarprat du borde lyssna på

Är du på jakt efter ännu fler inspirerande sommarprat? Här listar vi 14 feministiska sommarprat från tidigare år.

28 juni 2023

Översvämningar och jordskred i Rwanda: ”Jag oroar mig hela tiden”

I början av maj drabbades delar av Rwanda av kraftiga översvämningar och jordskred. Mitt i förödelsen ger lokala kvinnoorganisationer omedelbar hjälp och psykosocialt stöd till de drabbade.

27 juni 2023

Invasionen skapade en annan typ av våld

Women’s Perspectives har kämpat för kvinnors rättigheter i mer än två decennier och stöttar våldsutsatta kvinnor i Lviv, Ukraina. Efter Rysslands storskaliga invasion i februari 2022 bytte organisationen fokus till att hjälpa kvinnor på flykt.

27 juni 2023

Ett år sedan domen Roe mot Wade revs upp i USA

Det har gått ett år sedan den historiska domen Roe mot Wade revs upp och kvinnor i USA förlorade rätten till fri abort som de haft i nästan 50 år.

24 juni 2023

5 konsekvenser av våld mot kvinnor i krig och konflikt

I krigsdrabbade områden är det vanligt att sexuellt våld och andra former av våld mot kvinnor ökar. Trots att förekomsten av den här typen av våld i krig och konflikt är välkänt finns det konsekvenser av våldet som sällan uppmärksammas. Här listar vi några av dem.

19 juni 2023

12 böcker av kvinnorättsförsvarare som du måste läsa

Vill du inspireras av nutida kvinnorättsförsvarare som gjort skillnad i Sverige och globalt? Här är 12 böcker att skriva upp på läslistan, diskutera i bokklubben eller ta med på semestern.

5 juni 2023

Impanuro Girls Initiative stöttar unga flickor och kvinnor i Rwanda

Från att gå dörr till dörr och prata med tonårsmödrar i det egna området till att bli en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer: i över sex år har Marie Ange Raïssa Uwamungu arbetat för att förbättra livet för kvinnor och flickor i Rwanda.

26 maj 2023

Mors dag – ursprungligen en dag för att uppmärksamma fred

I Sverige firas mors dag sista söndagen i maj och är en dag som uppmärksammar den viktiga roll som mödrar spelar i våra liv och samhällen. Men dagen är också en påminnelse om kvinnors rättigheter och arbetet för fred världen över.

26 maj 2023

Boob Design stödjer arbetet för kvinnors rättigheter

Det ledande svenska mammavarumärket Boob Design säljer sin statement t-shirt Chari-tee och donerar 10 % av försäljningen till Kvinna till Kvinna. Lena von Segebaden, affärsområdeschef på Boob Design, berättar om samarbetet och deras engagemang för kvinnors rättigheter och mödravård.

25 maj 2023

Pussy Riot-konst auktioneras ut till förmån för kvinnor i Ukraina

Konstnären och Pussy Riot-medlemmen Lusine Djanyan auktionerar ut sin målning ”Pussy Icons” tillsammans med Stockholms Auktionsverk till förmån för Kvinna till Kvinnas arbete i Ukraina under Fine Art-auktionen Moderna & Nutida den 15–16 maj.

15 maj 2023

De återuppbygger liven i Cherson efter ockupationen

Oksana Onilova och hennes kollegor tvingades evakuera när ryska styrkor attackerade och ockuperade deras stad Cherson. Genom att börja arbeta på distans kunde de fortsätta stötta de kvinnor och HBTQI-personer som stannade kvar.

12 maj 2023

Vilket land har högst mödradödlighet?

Runt om i världen är tillgången till bra mödravård allt annat än självklar. Varje dag under 2020 dog cirka 800 kvinnor från orsaker relaterade till graviditet och förlossning som kunde förhindrats.

24 april 2023

En hållbar framtid i Rwanda: Kvinnor kan bidra till positiv förändring

Germaine Ujeneza har alltid drömt om att starta ett eget företag. Med begränsade resurser blev hon tvungen att hitta nya sätt och använda det som fanns tillgängligt – och började göra smycken, kläder och inredningsdetaljer av återvunnet material. Idag utbildar hon andra kvinnor och kombinerar två av sina stora passioner: miljöskydd och kvinnors egenmakt.

21 april 2023

De vill avskaffa modernt slaveri i Libanon

Kafalasystemet, ett sponsorsystem, fångar kvinnor i modernt hushållsslaveri och exploatering. Kvinnorättsorganisationen KAFA arbetar outtröttligt för att ändra lagen och stötta utsatta kvinnor.

27 mars 2023

Att bygga fred bland rasmassorna: “Vi kommer att fortsätta – men jag måste överleva först”

När Syrien drabbades av regionens kraftigaste jordbävning på ett sekel var den humanitära krisen redan på sin högsta nivå sedan konfliktens början. Vi pratar med aktivisten och fredsbyggaren Abir Hajibrahim om vad det innebär att vara i överlevnadsläge – och varför stöd till civila organisationer är viktigare än någonsin.

22 mars 2023

Hon ledde sökandet efter familjemedlemmar som kidnappats av ISIS

Efter år av försök att hitta sin försvunne pappa fick Dalya Mahmood Almaamary till slut parlamentet i Irak att agera. Resultatet blev en utökad budget för att identifiera familjemedlemmar som kidnappats och dödats av ISIS.

8 mars 2023

Ökar medvetenheten om kvinnor med funktionsnedsättning i Ukraina

Organisationen Fight for Right arbetar för kvinnor med funktionsnedsättningars rättigheter. När Ryssland inledde sin storskaliga invasion var de en av de första organisationerna som hjälpte dessa kvinnor att evakuera med sina familjer.

7 mars 2023

Den feministiska kampen efter ett krig

Det har gått 30 år sedan Duška Andrić kände ett kall djupt inom sig. Vrålet av tusentals kvinnors lidande. Det gick bara inte att ignorera. Mitt under brinnande krig i Bosnien-Hercegovina började Duška arbeta för kvinnors rättigheter. Sedan dess har hon varit en feministisk förkämpe.

27 februari 2023

Det har ett år med fullskalig invasion inneburit för kvinnor och flickor i Ukraina

Inför årsdagen av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har angriparlandet dragit i gång ytterligare en intensiv militär attack på östra Ukraina. Som alltid i krig och konflikt påverkas kvinnor på andra sätt än män, och Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Ukraina vittnar om kvinnor och flickors utsatthet i den pågående konflikten.

22 februari 2023

Edblad skapar ny smyckeskollektion till förmån för Kvinna till Kvinna

Det började som en aktivitet på internationella kvinnodagen 2021. 2023 blev Kvinna till Kvinna förmånstagare till Edblads initiativ Helping Hand. 2024 har Edblad och Kvinna till Kvinna valt att fortsätta samarbetet med en ny kollektion. Marknadschefen Sara Althini berättar om samarbetet och deras engagemang för kvinnors rättigheter.

23 februari 2023

Ser till att ukrainska kvinnor får rätt stöd

Många volontärer har samlats för att stötta de kvinnor som tvingats fly från de ockuperade områdena i Ukraina. Mediators and Dialogue Facilitators Community of Practice har aktiverat sina mobila team med medlare och psykologer runtom i landet för att se till att volontärerna får utbildning och kan ge rätt stöd.

20 februari 2023

Dokumenterar det sexuella våldet i Ukraina

Kvinnorättsorganisationen Slavic Heart har arbetat outtröttligt för att stötta utsatta kvinnor i östra Ukraina. Sedan Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina har de tagit emot rapporter om att sexuellt våld används som vapen i kriget och kvinnorättsförsvararen Nataliia Kyrkach tror att detta bara är toppen av isberget.

15 februari 2023