Vill du vara med och bygga hållbar fred och motverka våld? Då kan du bli månadsgivare!
När du blir månadsgivare är du med och långsiktigt stöttar kvinnorättskämpars arbete för kvinnors rättigheter i 20 länder. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med.
» Juridisk hjälp och kunskap om sina rättigheter
» Skydd och psykologiskt stöd
» Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig
Sexuellt våld i krig idag räknas som krigsbrott – mycket tack vare kvinnoorganisationers kamp. Den internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag har fastställt att våldtäkt och sexuellt våld kan räknas som krigsförbrytelser under väpnade konflikter och folkmord i fredstid.* Trots det är straffriheten för sexuellt våld i konflikt fortfarande stor – många förövare går fria. Vårt arbete fortsätter för att tillräckliga resurser ska ges till att ställa förövare inför rätta. De som överlever våldet får sällan stöd och hjälp. Det tog 15 år, men i Kosovo finns nu en lag som säger att de som utsattes för sexuellt våld under kriget ska kunna få ekonomiskt stöd, precis som krigsveteraner får.
Stor del av Kvinna till Kvinnas arbete handlar om att påverka beslutsfattare och makthavare. År 2000 presenterade vi rapporten ”Engendering the Peace Process”, där konsekvenserna för avsaknaden av ett genusperspektiv framfördes. Otroligt nog var det här första gången någonsin som det gjordes en genusanalys av ett fredsavtal!
Samma år antogs FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Resolutionen är den första i sitt slag att ta upp kvinnors villkor i krig och betydelse för fred. Vår rapport ”Engendering the Peace Process” var ett av underlagen till resolutionen. År 2017 bestod agendan av åtta resolutioner som bland annat slår fast att sexuellt våld i konflikt ska stoppas, att kvinnor har rätt att delta i allt beslutsfattande om fred och säkerhet, att alla fredsinsatser ska se till kvinnors och mäns olika behov av säkerhet, och att kvinnors kamp mot våldsam extremism ska stärkas och uppmärksammas.
År 2016 befann sig 65,6 miljoner människor på flykt undan förföljelse, konflikt, våld eller för att deras mänskliga rättigheter kränkts. I snitt tvingades 20 personer fly sitt hem varje minut, enligt FN:s flyktingorgan. Många av dem var kvinnor.
Kvinnor världen över möter hot, våld och trakasserier – för att de är kvinnor. Trots det vågar kvinnorättsförsvarare möta motståndet och kämpa för fred och kvinnors rättigheter. Vi kallar dem femdefenders.