Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Artpolis i Kosovo. Foto: Majlinda Hoxha
Tillsammans med våra lokala partnerorganisationer kämpar vi för kvinnors mänskliga rättigheter i Europa.
Konflikten i Ukraina har pågått sedan 2014, med de första 8 åren inklusive den ryska annekteringen av Krim och kriget i Donbas. Den 24 februari 2022 inledde Ryssland den fullskaliga invasionen av Ukraina, och sedan dess har attacker på marken och luften terroriserat landets medborgare, vilket resulterat i ett förödande antal dödade och skadade civila och miljontals internt fördrivna personer.
På Västra Balkan är kontexten tuff: den är kantad av stigande nationalism, korruption och lågt förtroende hos allmänheten. Att säga ifrån kan vara farligt och många aktivister möter våldsamt motstånd. Tillsammans med våra partners förebygger vi våld mot kvinnor och stödjer offer och överlevare. Vi förespråkar fred, försoning och minoriteters rättigheter. Vi arbetar för att säkerställa att jämställdhetsintegrering är en del av länders väg mot EU-medlemskap.
I Sverige driver vi en ledarskapsutbildning för unga kvinnor med migrationsbakgrund som bor eller verkar i förorter där det finns problem med segregation, kriminalitet och otrygghet.
När du ger en gåva till Kvinna till Kvinna är du med och stöttar kvinnorättskämpars arbete för kvinnors rättigheter i 20 länder. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med. Med din hjälp kan vi ge:
Det våldsamma arvet från kriget 1992–1995 präglar fortfarande vardagen i Bosnien och Hercegovina – genom politisk instabilitet och olösta orättvisor. I detta klimat bedriver kvinnorörelser runt om i landet ett kraftfullt arbete: de stöttar överlevare av sexuellt våld under kriget och utmanar de system som håller spänningarna vid liv.
Kosovo är ett bra exempel på hur kvinnorörelsen har varit betydande för hela landets väg mot en hållbar fred. Etniska konflikter är utbredda, men kvinnorörelsen har skapat samarbete över de olika grupperingarna. Detta är något som politiska ledare inte har lyckats med, och det är därför viktigt att kvinnoorganisationers arbete får fortsatt stöd.
Trots vissa framsteg i lagstiftning kopplad till kvinnors rättigheter undergrävs utvecklingen av en starkt antidemokratisk rörelse, och den senaste tidens utveckling pekar på ett oroande bakslag. Våra partner bekämpar könsbaserat våld, stärker fredsbyggande insatser och arbetar för ökat kvinnligt politiskt deltagande.
Serbien präglas av ett konfliktfyllt krigsarv, stark nationalism och spänningar med Kosovo. Kvinnors rättigheter får lite utrymme, men våra partners fortsätter att bekämpa könsbaserat våld, stötta utsatta och överlevare samt främja fredsbyggande.
I Sverige driver vi en ledarskapsutbildning för unga kvinnor med migrationsbakgrund som bor eller verkar i förorter där det finns problem med segregation, kriminalitet och otrygghet.
Kvinna till Kvinna stödjer organisationer som fokuserar på olika kvinnors behov och rättigheter, inklusive hbtqi-personer och kvinnor med funktionsnedsättning.
Kvinna till Kvinna fokuserar på EU:s utvidningspolitik i vårt påverkansarbete och tillsammans med partners besöker vi EU:s institutioner och beslutsfattare.
Organisationen Vive Žene grundades under kriget i Bosnien-Hercegovina och har i tre decennier stöttat kvinnor och barn som lever med trauman.
25 juni 2025
Kvinnor med migrationsbakgrund är ofta högutbildade och etablerade på arbetsmarknaden – men når sällan ledande positioner. Kvinna till Kvinnas nya rapport undersöker varför – och hur riksdagspartierna ställer sig till detta.
16 juni 2025
Sverige har länge varit en stark röst för jämställdhet globalt. Tack vare ett långsiktigt bistånd har kvinnor och flickor världen över fått möjlighet till utbildning, hälsa, försörjning och skydd mot våld. Men de senaste åren har utvecklingen vänt. Samtidigt som kvinnors rättigheter begränsas världen över, minskar också det globala biståndet till jämställdhet. Och Sverige är inget undantag.
23 april 2025
Vad händer i riksdagen under en vanlig arbetsdag? Inför internationella kvinnodagen blev deltagare från vår ledarskapsutbildning för unga kvinnor med migrationsbakgrund inbjudna att praktisera hos en riksdagsledamot under en dag.
14 mars 2025
Genom sitt projekt lyfter Muzhda Samadi mammornas röster från förorten – deras oro för gängkriminalitet samt tankar och lösningar kring integration och trygghet. Under Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning har hon intervjuat kvinnor om deras upplevelser och tagit fram konkreta förslag för en bättre framtid.
11 december 2024
Med sitt projekt Diaspora:ism lyfter Sukaina Abdulilah frågor om identitet och tillhörighet för personer med migrationsbakgrund och skapar en gemenskap där erfarenheter delas och stereotyper utmanas.
4 december 2024
Filmen "Storasyster" skildrar de höga krav som ofta läggs på storasystrar, särskilt i familjer med migrationsbakgrund. Regissören och manusförfattaren Fayoo Kassim, som deltar i Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning, vill ändra bilden av storasystrar.
27 november 2024
Kvinna till Kvinnas ledarskapsutbildning för unga kvinnor med migrationsbakgrund har varit på besök i Serbien. I november åkte deltagarna på en resa till Belgrad för att träffa lokala kvinnorättsorganisationer och svenska ambassaden på plats för att lära sig mer om landet och fördjupa sig i frågor om ledarskap, migration och jämställdhet.
20 november 2024
Mäns våld mot kvinnor är en global pandemi som påverkar miljontals varje dag. Det krävs modiga insatser från kvinnorättskämpar, som jurister, psykologer och aktivister, för att stoppa detta våld. Här lyfter vi några av dessa inspirerande eldsjälar och deras outtröttliga arbete.
11 november 2024