Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Vårt arbete i Europa

Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien och Ukraina

Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Artpolis i Kosovo.

Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Artpolis i Kosovo. Foto: Majlinda Hoxha

Tillsammans med våra lokala partnerorganisationer kämpar vi för kvinnors mänskliga rättigheter i Europa.

Konflikten i Ukraina har pågått sedan 2014, med de första 8 åren inklusive den ryska annekteringen av Krim och kriget i Donbas. Den 24 februari 2022 inledde Ryssland den fullskaliga invasionen av Ukraina, och sedan dess har attacker på marken och luften terroriserat landets medborgare, vilket resulterat i ett förödande antal dödade och skadade civila och miljontals internt fördrivna personer.

Västra Balkan är kontexten tuff: den är kantad av stigande nationalism, korruption och lågt förtroende hos allmänheten. Att säga ifrån kan vara farligt och många aktivister möter våldsamt motstånd. Tillsammans med våra partners förebygger vi våld mot kvinnor och stödjer offer och överlevare. Vi förespråkar fred, försoning och minoriteters rättigheter. Vi arbetar för att säkerställa att jämställdhetsintegrering är en del av länders väg mot EU-medlemskap.

Stöd världens kvinnor

När du ger en gåva till Kvinna till Kvinna är du med och stöttar kvinnorättskämpars arbete för kvinnors rättigheter i 20 länder. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med. Med din hjälp kan vi ge:

» Juridisk hjälp och kunskap om sina rättigheter
» Skydd och psykologiskt stöd
» Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig

Ge en gåva

Här jobbar vi

Bosnien-Hercegovina

För drygt tjugo år sedan avslutades kriget i Bosnien-Hercegovina med ett fredsavtal. Inga kvinnor var med och förhandlade avtalet, och resultatet är att det helt saknar ett genusperspektiv.

Kosovo

Kosovo är ett bra exempel på hur kvinnorörelsen har varit betydande för hela landets väg mot en hållbar fred. Etniska konflikter är utbredda, men kvinnorörelsen har skapat samarbete över de olika grupperingarna. Detta är något som politiska ledare inte har lyckats med, och det är därför viktigt att kvinnoorganisationers arbete får fortsatt stöd.

Nordmakedonien

Kvinnorörelsen i Nordmakedonien växte fram under 90-talets arbete för fred, och för att hjälpa de tusentals flyktingar som kom från Kosovo. I dag arbetar kvinnorättsförvarare i motvind. Det civila samhällets utrymme att agera har starkt begränsats under senare tid och samhället präglas av spänningar mellan etniska grupper.

Serbien

Kvinnoorganisationer i Serbien jobbar både med att stödja våldsutsatta kvinnor och med att arbeta för att de män som utsätter kvinnor för våld ska få sina straff. När du stödjer Kvinna till Kvinna bidrar du till att det viktiga arbetet kan fortsätta.

Ukraina

Kvinna till Kvinna stödjer organisationer som fokuserar på olika kvinnors behov och rättigheter, inklusive hbtqi-personer och kvinnor med funktionsnedsättning.

Kvinna till Kvinna i EU

Kvinna till Kvinna har sedan starten, genom partnerorganisationer i länderna på västra Balkan, försökt påverka regeringarna att förbättra lagar och att prioritera jämställdhet och kvinnors mänskliga rättigheter.

Läs mer

Rapporter visar hur hatet ökar i Sverige

Flera rapporter visar att hatet mot kvinnorätts- och queeraktivister och kvinnliga journalister och politiker ökar i Sverige.

15 februari 2024

Forskaren Maria Brock: ”Anti-genusrörelsen vinner stöd hos medelklassen”

Maria Brock, forskare vid Södertörns högskola, ser att anti-genusrörelsen vinner allt mer mark i Sverige. Inte minst på grund av Sverigedemokraterna. Måltavlan är ofta transpersoners rättigheter och hbtqi-rörelsen i stort.

15 februari 2024

Bilan Osman: ”Jag är extremt orolig över utvecklingen”

Journalisten Bilan Osman utsätts för hot och hat varje dag och har numera skyddad identitet. Extremhögerns taktik att tysta har gjort att hon är mycket mer försiktig kring vad hon säger. Hon är extremt orolig över utvecklingen hon ser.

15 februari 2024

Psykologiskt stöd – avgörande för överlevare av våld

För många som utsätts för våld i nära relationer är det viktigt att ha tillgång till en trygg plats och psykologiskt stöd. Grozdana Panić arbetar som psykolog på en kvinnorättsorganisation i Bosnien-Hercegovina och erbjuder rådgivning och stöd till överlevare.

7 februari 2024

Kvinnorättsförsvararen i Ukraina: “Vi räddar verkligen liv”

En bättre och säkrare värld för kvinnor och flickor – det var målet när organisationen Slavic Heart grundades. I dag erbjuder de juridiskt och psykosocialt stöd till offer och överlevare av våld i Ukraina.

22 december 2023

De motverkar våld mot kvinnor i västra Ukraina

Medan Rysslands flygattacker pågår, fortsätter Women’s Perspectives i Ukraina att stötta våldsutsatta kvinnor. De fruktar att våld mot kvinnor inte kommer att prioriteras när den fullskaliga invasionen upphör.

21 december 2023

”En förövare är en förövare, oavsett omständighet”

Ekonomiskt beroende och rädsla för att förlora sina barn: Att lämna sin man efter många år i en våldsam relation var allt annat än enkelt för Milijana Krsmanović. Efter att ha sökt stöd från en lokal kvinnorättsorganisation fann hon styrkan att börja om.

18 december 2023

Våld i hemmet ökar under Rysslands invasion i Ukraina

Sedan starten av Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina har det kommit flera rapporter om hur ryska styrkor utsatt kvinnor för sexuellt våld. Men medan media belyser dessa fruktansvärda fall står ukrainska kvinnor inför andra typer av våld som inte får samma uppmärksamhet.

12 december 2023

14 april – dagen för överlevare av sexuellt våld från kriget i Kosovo

Nästan 20 år efter kriget i Kosovo väntar fortfarande mer än 20 000 överlevare av sexuellt våld på rättvisa. En av dem är Vasfije Krasniqi Goodman, som är bland de första kvinnor i landet att öppet tala om de brott som hon blivit utsatt för.

11 december 2023