Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kvinna till Kvinnas historia

”Det pågår ett folkmord mitt i Europa. Maktlösa har vi stått vid sidan av. Nu måste allt göras för att få ett stopp på kriget. Vi vill bidra genom en aktion kallad Kvinna till Kvinna.” Så inleddes en debattartikel i Dagens Nyheter den 18 april 1993.

Under kriget på Balkan i början av 1990-talet nåddes Sverige av rapporter om att kvinnor utsattes för systematiska övergrepp och våldtäkter. Rapporterna fick freds- och kvinnorörelsen i Sverige att samlas på ett möte för att diskutera vad som skulle kunna göras. Debattartikeln i DN, skriven under appellen ”Kvinna till Kvinna”, blev den första insatsen, och följdes av pengainsamling till förmån för kvinnoorganisationer runtom på Balkan.

Frivilliga packar kvinnopaket till Bosnien. Foto: Kvinna till Kvinna/arkiv.
Frivilliga packar kvinnopaket till Bosnien. Foto: Kvinna till Kvinna/arkiv.

”Skicka ett kvinnopaket”

Genom en insamlingskampanj under namnet ”Skicka ett kvinnopaket” fick Kvinna till Kvinna ett ännu större genomslag. Svenska folket kunde visa solidaritet med de krigsdrabbade kvinnorna i Bosnien genom att skicka paket med bristvaror, som bindor och tamponger, underkläder, tvål och livsmedel.

Gensvaret blev enormt, runt 20 000 paket skickades iväg. Med hjälp av stödet från Sverige kunde de lokala kvinnogrupperna erbjuda värdefull hjälp till kvinnor i sönderslagna och etniskt uppdelade städer. Bland annat etablerades flera kvinnocenter som blev viktiga och trygga platser för krigets kvinnor.

Nätverk blev insamlingsstiftelse

Under de första åren organiserades Kvinna till Kvinna som ett nätverk av privatpersoner och organisationer. 1995 instiftades insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna av IKFF, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.

Tillsammans är vi förändringen!

Världen över utsätts kvinnor för våld just för att de är kvinnor. Vi jobbar varje dag för att våldet ska upphöra och för att de som drabbas ska få stöd och möjlighet att ta makten över sitt eget liv.

Din gåva kan vara en annan kvinnas räddning. Swisha 25 kr till 90 18 003 – så är du med och skapar förändring.

Här kan du följa vårt arbete, och se en del av allt som hänt de senaste 25 åren. »

Din gåva är viktig!