Swisha en gåva till 90 18 003 Swish
Flyktinglägret Azraq i Jordanien. Foto: Christopher Herwig

Sexuellt våld i krig och konflikt

Våldtäkt, övergrepp och slaveri – sexuellt våld skär som ett rakblad genom samhällen i krig. Kvinna till Kvinna jobbar för att synliggöra och stoppa våldet, att förövare ska hållas ansvariga och att överlevare ska få vård, skydd och upprättelse.

Förödande svårt att tala om

Systematiska våldtäkter, sexuella övergrepp och att barn tvingas gifta sig är exempel på sexuellt våld i krig och konflikt. Det drabbar alla – främst flickor och kvinnor, men även pojkar och män – och splittrar samhällen och familjer. Ibland används det som en medveten strategi just för att söndra och härska.

Det sexuella våldet är svårt att tala om. Det är fyllt av skam och förnedring och, precis som med våldtäkter generellt, är det inte ovanligt att diskussionen handlar om överlevarens ”skuld” snarare än förövarens. Förutom våldtäkter är påtvingade äktenskap, prostitution, sexuellt slaveri och trafficking andra former av sexuellt våld som drabbar människor i konfliktområden. Förövarna finns bland de stridande parterna, men också i FN:s fredsbevarande trupper.

"Vem tar vem?"

”På kvällen sa soldaterna till varandra: ’Vem tar vem?’ En av dem befallde mig att duscha. Sen slängde han mig på en soffa, låste fast mina ben och med vapnet tryckt mot mitt huvud sa han: ’Om du skriker eller gör motstånd kommer jag döda dig’. Det var första gången. Jag var oskuld. Jag vet inte hur många gånger han våldtog mig.”

Aida var 15 år när hon tillfångatogs under krigen på Balkan

Så stoppar vi våldet

Sexuellt våld behöver motverkas och förebyggas på flera olika plan. Vi arbetar därför på individuell nivå, med lokalsamhället, nationellt och internationellt. Det behövs både arbete i den akuta fasen kring skydd, stöd och vård, och förebyggande arbete för att förbättra lagstiftning och säkerställa att den implementeras. En viktig del är också att förändra attityder hos samhällsfunktioner som sjukvård, polis och rättsväsende – så att överlevare kan få det stöd och skydd som de har rätt till.

Foto: Driton Paqarada

Tillsammans med våra partnerorganisationer jobbar vi bland annat med att

  • förebygga och förhindra barnäktenskap i flyktingläger
  • ge psykologiskt stöd till överlevare som bär på trauman
  • ge juridiskt stöd till överlevare för att de ska få upprättelse
  • utbilda om sexuellt våld i krig, kvinnors rättigheter och konfliktlösning
  • dokumentera och rapportera det sexuella våldet
  • påverka makthavare för att fler förövare ska ställas till svars.

Din gåva behövs

1996 började Kvinna till Kvinnas mobila kvinnoklinik rulla i Bosnien-Hercegovina. Kliniken erbjöd preventivmedel och hälsovård men blev även en fredad mötesplats där kvinnor kunde samlas.

Uppropet mot det sexuella våldet

År 1993 startade ett upprop i Sverige som en reaktion på fruktansvärda vittnesmål om att tusentals kvinnor utsattes för systematiska våldtäkter under krigen på Balkan. Ett nätverk av kvinnor bildades för att tillsammans få ett stopp på våldet – och det var starten för Kvinna till Kvinna.

I dag är vi en global organisation med över 130 partnerorganisationer som arbetar på plats i konfliktdrabbade områden i 20 länder. Tillsammans jobbar vi för att allt våld mot kvinnor i konflikt ska erkännas, att överlevare ska få upprättelse, vård och skydd och att förövare ska hållas ansvariga.

Fredsprocesser är en möjlighet att skapa jämställda samhällen som är trygga för alla. Där är kvinnor viktiga aktörer som alltför sällan får en plats vid bordet:

0%
av fredsförhandlarna mellan 1992 och 2018 var kvinnor
0%
av medlarna mellan 1992 och 2018 var kvinnor
0%
av undertecknarna mellan 1992 och 2018 var kvinnor

Berättelser från arbetet mot våldet

Läs mer om vårt arbete

Missa inte vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om kvinnors rättigheter i världen, lediga jobb och mycket mer.

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter