Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Miljö och klimat

Rwanda. Foto: Gloria Powell

Dagens klimatkris har en allvarlig inverkan på människor och på miljön med katastrofala konsekvenser för hälsa, livsmedelsförsörjning, försörjning, konflikter och påtvingad migration. Det har också negativ inverkan på kvinnors rättigheter och liv. Ansträngningar att bygga och upprätthålla fred blir allt svårare eftersom klimatförändringarna direkt påverkar dynamiken i pågående konflikter och också bidrar till konflikter.

Det är människor som lever i fattigdom och konflikter som är mest drabbade av klimatkrisen. Bland dem är kvinnor särskilt utsatta. De genusrelaterade aspekterna av klimatkriserna har inte utforskats och förståtts tillräckligt och kvinnors röster hörs sällan i debatten om klimatförändringar. Kvinna till Kvinna arbetar för att ändra på detta.

Vad är miljö- och klimaträttvisa?

Begreppet miljö- och klimaträttvisa används för att visa att ojämlikhet och globala orättvisor påverkar hur hårt människor drabbas av miljö- och klimatkrisen.

De som har varit med och skapat krisen drabbas ofta mindre hårt än människor i fattiga länder som inte har bidragit i samma utsträckning till krisen. Samtidigt hörs deras röster sällan i debatter om ansvar, åtgärder och klimatfinansiering.

Beslutsfattare måste i högre utsträckning sätta rättvise-, jämställdhets- och rättighetsperspektiven i fokus, och de som drabbas hårdast – såsom kvinnor, unga och ursprungsfolk – måste få vara med i beslutsprocesser. 

Hur gör Kvinna till Kvinna skillnad?

Kvinna till Kvinna stöttar kvinnorättsförsvarare och kvinnorättsorganisationer i konfliktdrabbade länder. Vår rapport ”Solidarity is our only weapon” visar att miljö- och klimat är bland de farligare ämnena att arbeta med för kvinnliga aktivister.

Vårt mål är att främja ökat deltagande av kvinnor i beslut relaterade till miljö- och klimat samt att bidra till en ökad förståelse för de genusrelaterade aspekterna av miljö- och klimatkriserna och behovet av ett genusperspektiv i klimatfinansiering.

Kvinna till Kvinna stöttar våra partnerorganisationer genom:

  • ekonomiskt stöd
  • utbildning och tekniskt stöd till kvinnorättsorganisationer om klimatåtgärder och miljö- och klimatkrisen
  • ny kunskap via dokumentation, datainsamling och kunskapsspridning.
  • lättare tillgång till plattformar och nätverk kopplat till miljö och klimat.

Kvinna till Kvinna har också tagit fram en handlingsplan för att minimera vårt eget miljöavtryck.

Läs mer om hur Kvinna till Kvinna bidrar till de globala målen »

Var med i kampen mot klimatkrisen

När du blir månadsgivare är du med och stöttar det internationella arbetet för en jämställd och hållbar värld. Med din hjälp kan vi och våra partnerorganisationer:

» Ge stöd till klimatanpassning genom exempelvis energisnåla spisar
» Återplantera träd, gärna fruktträd som också kan användas till försörjning
» Sprida information om hur kvinnor påverkas av klimatkrisen
» Öka kvinnors möjlighet att påverka miljö- och klimatsatsningar

Bli månadsgivare

Konsekvenser av miljö- och klimatkrisen

Partnerorganisationers arbete

Statistik och fakta

  • Kvinnors deltagande i klimatförhandlingarna är fortfarande inte jämställd. Under COP27 var kvinnors deltagande 37 procent i partidelegationerna jämfört med 31 procent under COP14 år 2008.
  • Endast 26,8 procent av ministrarna i EU:s medlemsländer som övervakar miljö- och klimatfrågor är kvinnor medan 73,2 procent är män.
  • Uppskattningsvis är det endast 0,01 procent av den globala finansieringen som addresserar både klimatförändringar och kvinnors rättigheter, trots det ökande erkännandet av kvinnors avgörande roll för att förebygga och minska miljö- och klimatkrisen.

Källor: WEDO,  EIGE , UN Women

Publikationer om miljö och klimat

Uppdaterad eller granskad 13 maj 2024
Publicerad 17 januari 2024