Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

En hållbar framtid i Rwanda: Kvinnor kan bidra till positiv förändring

Germaine Ujeneza har alltid drömt om att starta ett eget företag. Med begränsade resurser blev hon tvungen att hitta nya sätt och använda det som fanns tillgängligt – och började göra smycken, kläder och inredningsdetaljer av återvunnet material. Idag utbildar hon andra kvinnor och kombinerar två av sina stora passioner: miljöskydd och kvinnors egenmakt.

45-åriga entreprenören och miljöaktivisten Germaine Ujeneza arbetar för att stärka kvinnor och få dem att engagera sig i miljön. Foton: Neema Icyishatse/AKWOS och Gloria Powell.
45-åriga entreprenören och miljöaktivisten Germaine Ujeneza arbetar för att stärka kvinnor och få dem att engagera sig i miljön. Foton: Neema Icyishatse/AKWOS och Gloria Powell.

Rwanda är ett av de länder i världen som drabbas hårdast av klimatförändringar. De som redan är utsatta och lever med minst resurser är de som påverkas mest – som till exempel kvinnor, flickor och marginaliserade grupper. Kvinnor har oftast inte heller samma möjlighet som män till att anpassa sig till klimatkrisens effekter.

Men kvinnor är inte bara offer för klimatförändringar – de kan också vara de som främjar positiv förändring, säger entreprenören och miljöaktivisten Germaine Ujeneza. Bland annat genom att engagera sig i naturvårdsprojekt.

– Om kvinnor engagerar sig i dessa projekt kan det bli en förbättring av klimatförändringarna, säger Germaine.

En passion för kvinnligt entreprenörskap och miljöskydd

Att få kvinnor att engagera sig i att bekämpa miljöförstöring samtidigt som de kan få möjlighet att tjäna egen inkomst, är en passion för Germaine och anledningen till att hon har börjat ge utbildningar till kvinnor i området Musanze i Rwanda.

– Som kvinnor kämpar vi alltid med kapital för att kunna börja tjäna egen inkomst. Innovatören i mig började titta på saker som många antagit ha tappat i värde och i stället förvandlat det till något värdefullt som kan generera pengar, säger Germaine.

Allt började med hennes eget företagande. Germaine, som alltid drömt om att starta ett eget företag, hade först inte kapitalet att göra det. I stället bestämde hon sig för att förlita sig på tillgängliga resurser såsom plast och gamla klädesplagg och började använda dem för att skapa smycken, sminkväskor, kläder och dekorationer av dem.

Expanderar sin verksamhet

Germaines verksamhet började verkligen ta fart efter att hon hade kommit i kontakt med AKWOS, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Rwanda som arbetar för att stärka kvinnor genom sport och utbildning.

– Jag hörde talas om AKWOS 2019. De letade efter en självständig kvinna som på egen hand hade utvecklats, så ledaren i byn jag bodde i gav mitt namn till AKWOS. Det första de hjälpte mig med var en entreprenörskapsutbildning samt hur man hanterar tid, vinst och annat som kan hjälpa i affärer. AKWOS skapade dessutom en plattform för mig som tillät mig att träffa andra kvinnor som hjälpte mig att expandera, säger Germaine.

Germaine började engagera sig som volontär för organisationen och blev alltmer engagerad. Hon fortsatte att göra sina dekorationer och hållbar konst – men hon fick nu även ett utrymme för att dela sin kunskap med andra.

Under 2020 började Germaine utbilda andra kvinnor och flickor genom olika projekt. Med hjälp av AKWOS reste hon till andra byar i Musanze-området för att lära kvinnor om naturvård och utbilda dem att omvandla återvunnet material till produkter som de kunde sälja samtidigt som de skyddade miljön.

– Jag lärde kvinnor att använda plastflaskor som inte krävde mycket pengar för att starta ett företag. Jag kan mode och hur man kan göra snygga kläder. Jag vet hur man kan skapa jobbmöjligheter för kvinnor och flickor, säger Germaine.

”Någon som står bakom dig ger dig mod”

Att hjälpa kvinnor utveckla sina färdigheter och hitta vägar ur fattigdom, samtidigt som de bidrar med en positiv förändring på miljön, är nyckelmotiv för Germaine. Organisationer som AKWOS och Kvinna till Kvinna driver henne ytterligare att fortsätta sitt arbete.

– Att veta att du får stöd och att någon står bakom dig ger dig mod, säger hon.

Därför behöver kvinnor mer stöd, både för att kunna engagera sig för miljön och för att starta företag och kunna tjäna egen inkomst.

– Många kvinnor är villiga att arbeta men på grund av bristande stöd, lyckas de inte fortsätta sina projekt, förklarar Germaine.

Jobbar för en ljusare framtid

2014 fick Germaine ett pris av Rwanda Environment Management Authority för sitt arbete för att skydda miljön. Just nu planerar hon att skriva en bok om att pusha kvinnor och flickor att vara en del av kampen mot miljöförstöring.

– Jag önskar att varje kvinna och flicka står för att bekämpa miljöförstöring och att skapa en bättre framtid, säger Germaine om sina förhoppningar för kommande år.

– Jag ser fram emot en framtid utan sjukdom, en framtid utan hunger och en framtid med bra syre. En framtid där levande organismer som lever både i vattnet och på mark skyddas, och en god framtid för alla som lever i världen.

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Tillsammans med våra partnerorganisationer:

  • förespråkar och förebygger vi våld mot kvinnor och stöttar offer/överlevare med juridisk och psykosocial hjälp.
  • främjar vi unga kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa.
  • främjar vi kvinnors deltagande i lokalpolitik samt freds- och konfliktlösningsprocesser.
  • stöttar vi kvinnor med funktionsnedsättningar och förespråkar deras rättigheter.

Under 2021 publicerade vi en rapport om kopplingen mellan genus, kvinnors rättigheter och miljö- och klimatförändringar i Rwanda. Läs rapporten »

Fler artiklar