Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Höjer sin röst för samhället

Margaret Bouibo fick höra hela sitt liv att kvinnor inte skulle säga vad de tycker; att de var mäns egendom. Nu har hon en ledande position i sitt samhälle och utbildar andra kvinnor om deras rättigheter.

Margaret Bouibo delar ut böcker under en workshop. Den ensamstående mamman med tio barn har tagit en ledande ställning i sitt samhälle i Buchanan, Grand Basso County, i Liberia. Foto: Wolobah Sali.
Margaret Bouibo delar ut böcker under en workshop. Den ensamstående mamman med tio barn har tagit en ledande ställning i sitt samhälle i Buchanan, Grand Basso County, i Liberia. Foto: Wolobah Sali.

När Margaret Bouibo växte upp fick hon höra att kvinnor hörde hemma i köket. Deras uppgift var att ta hand om hemmet och barnen; att engagera sig i politiken var inte något man gjorde. Hon fick lära sig att kvinnor inte skulle höja sina röster när de befann sig i sällskap av män.

– Vi brukade kalla kvinnor i politiken respektlösa och säga att de ville bete sig som män, minns Margaret.

Gick med i LIWEN:s kvinnogrupp

Det var 2017 som en av Margarets vänner uppmuntrade henne att gå med i en nyetablerad kvinnogrupp i samhället, organiserad av Kvinna till Kvinnas liberianska partnerorganisation LIWEN. Vid den tiden hade våld i hemmet, tonårsgraviditeter och övergrepp mot kvinnor och flickor ökat i samhället. Det var vanligt att betrakta kvinnor enbart som mäns egendom.

Margaret var först tveksam till att gå med i gruppen. Hennes vän hade berättat för henne att de skulle lära sig om kvinnors rättigheter, tala inför publik och engagera sig i ledarskap på lokal och nationell nivå.

– Jag var rädd eftersom jag aldrig hade hört talas om något sådant förut. Men min vän tvingade mig och jag gick till workshopen, säger Margaret.

”Kvinnor ska delta i politiken”

Efter det tog det inte lång tid innan Margaret bestämde sig för att ta en aktiv roll i det kvinnoforum som etablerats av LIWEN.

– När jag deltog i deras workshop fick jag veta att vi som kvinnor har rättigheter, att vi ska ta del av politik och delta i samhällsledarskap, att det inte bara var för männen, säger hon.

Efter att ha hört hela sitt liv att kvinnor inte fick ta ledande roller arbetar Margaret numera som chef för byns spar- och låneförening. Hon stöttar också kvinnor som drabbats av övergrepp i hemmet och sexuellt våld, organiserar aktiviteter för unga flickor och arbetar för att skapa medvetenhet om kvinnors rättigheter i samhället.

Att prioritera kvinnlig utbildning

För Margaret, som är en ensamstående mamma till tio barn – fem biologiska och fem från andra familjemedlemmar – var möjligheten till utbildning för kvinnor och flickor en viktig fråga. Tillsammans med andra kvinnor i samhället arbetar hon för att öka medvetenheten om vikten av kvinnors politiska deltagande bland unga flickor.

– Vi vill att barnen ska ta över när vi inte längre finns, säger hon.

Samtidigt vill Margaret att regeringen i Liberia ska prioritera utbildning för kvinnor och flickor, med särskilt fokus på landsbygdssamhällen över hela landet.

­­­­­– Jag oroar mig för de flickor som gifter sig unga. Jag hoppas att regeringen i framtiden driver frågan om utbildning och gör den obligatorisk.

Höjer rösten

Tack vare LIWEN känner Margaret att hon kan förmedla sin kunskap om kvinnors rättigheter till andra i samhället. I framtiden hoppas hon också kunna genomföra några av sina samhällsprojekt på nationell nivå.

– Vi behöver fler program som stärker kvinnors makt och möjligheter, för när du inte gör något för dig själv kan männen förbise dig, säger hon med hög röst.

– Vi vill lära våra mammor och småsystrar vikten av utbildning eftersom de inte är mäns egendom. Jag vill också att de ska veta att de har rätt att ta ledande roller i sina hembyar.

 

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i Liberia sedan 2010 och öppnade officiellt sitt landskontor 2011. Vi stödjer och arbetar med flera lokala partnerorganisationer, inklusive LIWEN, för att främja kvinnors lika deltagande i samhället. Läs mer om vårt arbete i Liberia »

Fler artiklar

Följ kampen för kvinnors rättigheter

Ta del av nyheter, intervjuer, event och fakta om kvinnors rättigheter – signa upp dig på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter