Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Ensamstående mamma slåss för flickors utbildning

Hennes företag har drabbats hårt av coronapandemin. Trots det har Patience Harris fortsatt sitt arbete för att fler flickor i Liberia ska få upp ögonen för hur viktigt det är med utbildning.

Patience Harris har ett småföretag där hon säljer mat. Verksamheten drabbades hårt under pandemin. Foto: Wolobah Sali
Patience Harris har ett småföretag där hon säljer mat. Verksamheten drabbades hårt under pandemin. Foto: Wolobah Sali

Patience Harris är 34 år gammal och ensamstående mamma till fyra barn. Hon växte upp i en familj som levde under svåra ekonomiska förhållanden och tvingades gifta sig när hon bara var 15 år gammal. Patience ville gå i skolan, men hennes mamma sa att det inte gick eftersom Patience var en flicka.

– Jag ville inte gifta mig så ung. Jag ville bli sjuksköterska när jag växte upp men jag hade inte samma möjligheter som andra barn i min ålder. Jag gick bara i skolan till sjätte klass, säger Patience.

Att hon inte fick gå kvar i skolan skapade stora problem senare i livet, när Patience blev lämnad av sin man. Hon hade då inget ekonomiskt skyddsnät och det var svårt att få jobb utan utbildning.

Inga pengar till mat eller skola

Precis när hon börjat tappa hoppet så träffade Patience en representant från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation LIWEN.

– Jag hade inga pengar att betala barnens skolavgifter med eller köpa mat för. Jag hade försökt hos myndigheterna om och om igen, men utan resultat. LIWEN uppmuntrade mig att engagera mig i deras ungdomsgrupp, så att jag kunde lära mig mer och kvinnors och flickors rättigheter, säger Patience.

I dag leder hon LIWEN:s klubb för flickor i Gunnigar Town Community och utbildar flickor om ledarskap och stöttar dem att ta ägandeskap över sina liv.

– Innan pratade vi aldrig om vikten av utbildning eller faran med tonårsgraviditeter, förklarar Patience.

Ekonomiska svårigheter på grund av pandemin

Förutom sitt engagemang i LIWEN så har Patience startat ett företag där hon säljer mat. Tack vare det har hon kunnat låta sina barn gå i skolan. Som för så många andra kvinnor i världen, har dock hennes verksamhet drabbats hårt av coronapandemin. Oxfam släppte nyligen en studie som visar att 112 miljoner kvinnor riskerar att förlora sin inkomst på grund av ojämställda förhållanden på arbetsmarknaden. Det är jobb där kvinnor är överrepresenterade som drabbats hårdast.

– Vi äter upp pengarna. Jag måste välja mellan att låta barnen gå hungriga eller att sälja maten. Just nu lever vi på marginalen, det finns ingen möjlighet att göra någon vinst, säger Patience.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Liberia sedan 2007 och vi har ett kontor i Monrovia. Trots flickors utbildning är viktigt för utveckling, så värderas det inte särskilt högt i delar av Liberia, framför allt på landsbygden. Vi stöder och arbetar med flera lokala partnerorganisationer, inklusive LIWEN, för att ändra det. Läs mer om vårt arbete i Liberia.