Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

“Vi är inte djur”

Rodah Richard vet hur det är att inte känna till sina rättigheter. Som samhällsledare i Liberia vill hon få ett slut på diskrimineringen av kvinnor och flickor.

Rodah Richard blev tvingad att gifta sig när hon var 16 år gammal. Hon är nu en samhällsledare som jobbar för att stoppa barnäktenskap. Foto: Wolobah Sali
Rodah Richard blev tvingad att gifta sig när hon var 16 år gammal. Hon är nu en samhällsledare som jobbar för att stoppa barnäktenskap. Foto: Wolobah Sali

Rodah Richard var bara 16 år gammal när hon tvingades gifta sig med en över 40 år äldre man. Tillsammans fick de tio barn. När hennes man dog, blev Rodah och barnen utslängda ur sitt hem av mannens familj. De ansåg inte att en kvinna hade rätt till fastigheten.

– Min mans familj sa till mig att jag skulle få en ny man, därför kunde jag inte bo kvar i deras hus. Jag accepterade det, eftersom jag då inte visste något om mina rättigheter, säger Rodah.

Hon kämpade för att försörja sin familj. Det var svårt att få ihop tillräckligt med pengar för skolgång, mat och husrum till alla.

– Som ensamstående mamma arbetade jag med jordbruk, tvättade och lagade mat åt andra för att ha råd att skicka barnen till skolan. Jag hade ingen att vända mig till. När jag ringde till min tidigare mans familj för att be om hjälp, sa de att jag skulle skaffa mig en ny man. Att jag fortfarande var ung, berättar Rodah.

Utbildning om kvinnors rättigheter

Rodah fick kontakt med Kvinna till Kvinnas partnerorganisation LIWEN år 2017. Personalen bjöd in Rodah till ett möte i Kpanah Town och undrade om hon ville delta i deras grupp för kvinnor som ville lära sig mer om sina rättigheter.

– Jag tyckte först att det var läskigt. Jag brukade tänka att ”mänskliga rättighetspersoner” bara gör en förvirrad. Och jag visste inte hur jag skulle prata inför folk. Därför bestämde jag mig först för att jag inte skulle gå dit igen. Men LIWEN uppmuntrade mig att komma tillbaka och, efter en tid, gick jag med i gruppen, säger Rodah.

Hon berättar att utbildningarna blev en vändpunkt för henne.

– Jag lärde mig att vi kvinnor är viktiga i samhället. Vi får inte tro något annat och måste tro på oss själva för att få mer makt, säger Rodah.

I dag är hon folkvald ledare i Kpanah Town – den första kvinnan i den rollen. Rodah har som ambition att bli guvernör för Grand Bassa-länet och hon planerar att förespråka flickors rätt att gå i skolan och inte tvingas in i barnäktenskap, som hon själv.

Våld mot kvinnor

I Rodahs samhälle har kvinnor länge ansetts vara mindre värda än män. Ett fruktansvärt exempel som Rodah berättar om är hur hennes syster utsattes för ”sassywood” – en olaglig tradition i Liberia där en anklagad person ska genomgå en ”prövning” för att se om hon är skyldig eller inte. Rodahs syster stod anklagad för otrohet. Hon tvingades då klä av sig naken inför sin familj och brändes, sedan torterades hon till döds i jakt på en bekännelse.

– Jag vill att män ska förstå att vi inte är djur. I delar av Liberia utsätts kvinnor fortfarande för ”sassywood”. Det är våld mot kvinnor och det måste få ett slut, säger Rodah.

Rodah arbetar outtröttligt för att fler kvinnor och flickor ska gå med i gruppen, så att de också kan få lära sig om sina mänskliga rättigheter. Och hon har planer på att köpa ett stycke land när hon har råd. Tillsammans har flera kvinnor i gruppen startat en spargrupp där de kan stärka varandra att nå sina ekonomiska mål.

 

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Liberia sedan 2007 och vi har ett kontor i Monrovia. Vi stöder och arbetar med flera lokala partnerorganisationer, inklusive LIWEN, för att stödja ekonomisk jämställdhet och stoppa våld mot kvinnor. Läs mer om vårt arbete i Liberia.

Missa aldrig en nyhet

Håll dig uppdaterad och lär dig mer om arbetet för kvinnors rättigheter – signa upp på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter