Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Vårt arbete i Södra Kaukasien

Armenien, Georgien och Azerbajdzjan

Södra Kaukasien präglas av olösta konflikter och patriarkala strukturer. Våra lokala partnerorganisationer möter allt hårdare motstånd i kampen för kvinnors rättigheter och hållbar fred. Tillsammans med modiga kvinnorättsförsvarare kämpar vi för kvinnors mänskliga rättigheter i Armenien, Georgien och Azerbajdzjan.

Kvinna till Kvinnas arbete i Södra Kaukasien koordineras från vårt kontor i Georgiens huvudstad Tbilisi.

 

Här finns vi:

Stöd världens kvinnorättskämpar
– ge en gåva.

När du ger en gåva till Kvinna till Kvinna är du med och stöttar kvinnorättskämpars arbete för kvinnors rättigheter i 20 länder. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med. Med din hjälp kan vi ge:

» Juridisk hjälp och kunskap om sina rättigheter
» Skydd och psykologiskt stöd
» Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig

Ge en gåva

Läs mer:

Maryam flydde från kriget i Nagorno-Karabach

De vaknade till ljudet av bomber som föll. Lite drygt en vecka senare flydde Maryam från Nagorno-Karabach med sin dotter. Nu hjälper hon andra kvinnor och barn som också tvingats fly.

8 februari 2021

En blåtira på bröllopsdagen

Mariam utsattes för brudkidnappning och tvingades gifta sig med förövaren. När han hotade med att döda barnen lämnade hon honom trots att hon var livrädd.

28 oktober 2020

Könssjukdomar och osäkra aborter stort problem på landsbygden i Georgien

I den isolerade regionen Samtskhe-Javakheti i Georgien är könssjukdomar, tonårsgraviditeter och osäkra aborter vanligt. Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Democratic Women's Organisation jobbar förebyggande och hjälper kvinnor och flickor med gratis undersökningar och vård.

1 april 2020

Att se barnen misshandlas är droppen

Det skyddade boendet i Tbilisi är bara två år gammalt men redan överbelagt. Officiellt finns här plats för 20 kvinnor och barn, men i nuläget bor 24 kvinnor och närmare 50 barn i lokalerna. De allra yngsta invånarna är ett par nyfödda tvillingpojkar.

18 november 2019

”Vi anklagas för att sprida pornografi”

Dödshot, sabotage och falska anklagelser. I Armenien blickar Gohar Shahnazaryan på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Women's Resource Center tillbaka på ett tufft fjolår.

30 januari 2020

Kidnappad och bortgift mot sin vilja

Studenten Varduhi blev kidnappad och bortgift mot sin vilja. Makens familj utsatte henne för våld och övergrepp under flera år. Vändningen kom genom stöd från Spitak Helsinki Group Human Rights, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Armenien.

18 november 2019

Hon är enda hjälpen för kvinnorna i Spitak

Telefonen ringer konstant hos Ashken Babayan. Hon har vigt sitt liv åt att driva kvinnocentret Spitak Helsinki Group, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Armenien, och drömmer om en större lokal så att fler kan få hjälp.

18 november 2019

Fånge hos mannens släkt i Ryssland

Armanush kände inte sin man alls när hon tvingades gifta sig med honom. Det lilla hon visste var att han och hans familj kom från Ryssland. Först efter bröllopet stod det klart för henne att hon skulle tvingas att överge sin hemstad i Armenien och flytta till mannens släkt.

18 november 2019

”Ärren påminner om tiden som varit”

Irma drömde om att bli journalist. Hon studerade på universitet i Georgien när hon blev kidnappad av en 15 år äldre man. En man som hon sedan tvingades gifta sig med. Det blev starten på flera års helvete.

18 november 2019

Klimatet hårdnar för hbtqi-personer i Georgien

Transkvinnan Nata har varit med om otaliga fysiska angrepp och attacker på grund av sin identitet. Mer än 100 av dessa har dokumenterats av polisen. Trots att Georgien på pappret har hbtq-vänliga lagar är verkligheten en annan. Opinionen mot hbtqi-personer blir allt starkare och ribban för hatattacker är låg.

20 juni 2019

”Jag vill bara dö en gång”

Djupt rotade könsroller begränsar kvinnors liv i Azerbajdzjan på många plan – inte minst det psykologiska. Vi träffade aktivisten Shahla Ismayil på Mänskliga rättighetsdagarna i Stockholm.

13 juni 2019

Georgien – olösta konflikter och patriarkala strukturer

Georgien ligger i Södra Kaukasien, ett område som präglas av olösta konflikter och patriarkala strukturer. Landet har genomlidit ett antal väpnade konflikter sedan självständigheten från Sovjetunionen 1991 – den senaste 2008.

20 juni 2019