Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Att se barnen misshandlas är droppen

Det skyddade boendet i Tbilisi är bara två år gammalt men redan överbelagt. Officiellt finns här plats för 20 kvinnor och barn, men i nuläget bor 24 kvinnor och närmare 50 barn i lokalerna. De allra yngsta invånarna är ett par nyfödda tvillingpojkar.

"När även barnen misshandlas brukar kvinnorna lämna förövaren", säger Ia Khutsishvili på Anti-Violence Network of Georgia. Foto: Maja Brand

Mitt i myllret av vuxna och ungar finns föreståndaren Ia Khutsishvili. Hon ser till att familjerna här får medicinsk tillsyn, psykologstöd och framför allt näringsriktig mat. På eftermiddagarna kommer det volontärer som hjälper barnen med läxorna eller odlar grönsaker och frukt i trädgården ihop med mammorna.

Ia berättar att många av kvinnorna på boendet saknar utbildning och kan därför inte försörja sig själva och sina barn.

– För att de skulle kunna komma igång och spara till en grundplåt, för att en dag kunna lämna boendet, så startade vi en cateringfirma som lagar och levererar mat till olika evenemang, förklarar Ia.

Huset har ett stort och nytt kök där kvinnorna får lära sig matlagning och planera menyer med hjälp av yrkesverksamma kockar.

– Numera har vi flera myndigheter och även polisen bland våra kunder, säger Ia, inte utan stolthet.

Fallfärdig fastighet blev skyddat boende

Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Anti-Violence Network of Georgia, startade sitt första skyddade boende i Georgiens huvudstad Tbilisi redan 2003, i en lägenhet långt ut i en förort. Först 2016 fick organisationen ta över en fallfärdig fastighet som efter flera renoveringar kunde öppna och ta emot ett större antal kvinnor och barn som behövde bo skyddat. Här får de stanna som längst åtta månader.

– Vår verksamhet finns till för kvinnor som länge utsatts för våld och övergrepp i en nära relation. De kommer ofta hit via polisen eller via någon annan organisation, säger Ia.

Ia berättar att gemensamt för kvinnorna är att de stannar och uthärdar våldet så länge det bara drabbar dem.

– Men när även barnen misshandlas brukar kvinnorna lämna förövaren, säger hon.

Kvinna till Kvinna har varit verksamt i Georgien sedan 2002.

Stötta kvinnors rättigheter du också!

Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor och flickor i över 20 länder får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att förebygga våld och se till att de som har utsatts för våld får hjälp.

Bli månadsgivare »