Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

En blåtira på bröllopsdagen

Mariam utsattes för brudkidnappning och tvingades gifta sig med förövaren. När han hotade med att döda barnen lämnade hon honom trots att hon var livrädd.

Brudkidnappningar görs i syfte att få flickor att gifta sig utan deras medgivande. I dag sker brudkidnappningar sällan i landet. Foto: Maja Brand
Brudkidnappningar görs i syfte att få flickor att gifta sig utan deras medgivande. I dag sker brudkidnappningar sällan i landet. Foto: Maja Brand

Allt började när Mariam som 18-åring kidnappades av en okänd man. Han drog in henne i en bil och körde iväg. Han höll henne borta över natten för att Mariam skulle bli tvingad att gifta sig med honom, oavsett om hon ville eller inte.

– Jag tyckte det var hemskt att varken min bror, mamma eller pappa stöttade mig. Jag vägrade och sa tydligt att jag inte ville men ingen brydde sig. Min familj slog mig och på min bröllopsdag hade jag en blåtira, säger Mariam.

Bara några dagar efter bröllopet började hennes mans familj att misshandla henne.

Barnens liv i fara

Mariam blev snart gravid och paret fick en flicka. Men mannen kom inte ens till sjukhuset. När Mariam var gravid i åttonde månaden med deras andra barn misshandlades hon svårt av sin man. Efteråt hade hon mycket ont och förstod att något inte stod rätt till med barnet. Situationen var akut. Väl på sjukhuset sattes förlossningen igång för att rädda både hennes och barnets liv. Det blev en till flicka. Mannen blev rasade och våldet eskalerade.

– Han sa ”dina dagar är räknade” och hotade att döda barnen, berättar Mariam.

När flickorna var två och tre år gamla hotade barnens pappa att kidnappa dem och lämna tillbaka dem döda. Då tog Mariam mod till sig och lämnade honom, trots att hon var livrädd.

Trygga på skyddat boende

Under en tid fick Mariam och flickorna bo hos Mariams föräldrar men efter att mamman hastigt gick bort kastade pappan ut dem. Det var mitt i vintern och de hade ingenstans att ta vägen. Tack vare en granne kom Mariam i kontakt med ett skyddat boende där de äntligen fick hjälp.

Nu är Mariam officiellt skild och har bott med sina döttrar på det skyddade boendet som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Anti-Violence Network of Georgia. Där har hon fått arbeta i ett cateringkök och flickorna har gått i skolan.

– Allt jag önskar att ge mina döttrar är en lycklig barndom. Jag vill att de ska få gå i skolan. Jag vill att de ska få något efter mig när jag inte finns mer, ett hem. En framtid, säger Mariam.

Mariam är ett fingerat namn 

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Georgien sedan 2002. Tillsammans med våra partnerorganisationer erbjuder vi våldsutsatta kvinnor plats på skyddade boenden, psykologstöd och juridisk rådgivning. Våra partnerorganisationers viktiga arbete har även lett till att mäns våld mot kvinnor inte är lika tabu längre och att fler förövare ställs till svars.

Gör förändringen möjlig.

Som månadsgivare stödjer du arbetet för kvinnors rättigheter på några av världens tuffaste platser.

Bli månadsgivare

Fler artiklar