Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Ärren påminner om tiden som varit”

Irma drömde om att bli journalist. Hon studerade på universitet i Georgien när hon blev kidnappad av en 15 år äldre man. En man som hon sedan tvingades gifta sig med. Det blev starten på flera års helvete.

Irma och barnen hamnade på gatan efter att hennes man spelat bort alla pengar och familjens gemensamma hem. Foto: Maja Brand
Irma och barnen hamnade på gatan efter att hennes man spelat bort alla pengar och familjens gemensamma hem. Foto: Maja Brand

Det som hände Irma kallas brudkidnappning. Det innebär att kvinnor rövas bort över natten, för att sedan föras tillbaka dagen efter. Ofta anses skammen för familjen vara så stor att hon då tvingas gifta sig med mannen. Det var det som hände Irma.

Irma fick med tiden två barn tillsammans med sin kidnappare och förövare – en man som drack mycket och misshandlade henne. En kväll när hon kom hem, låg han och hans kompisar fulla och utslagna bland sönderslagna möbler, urin och spyor. Hon försökte slänga ut dem, men mannen blev rasande. Han kastade en kniv mot henne, och träffade. Den tog på vänster sida mellan revbenen. Hon har fortfarande ärr, inte bara över revbenen utan överallt på kroppen. På benen, armarna och i ansiktet.

– Ärren är inget jag är stolt över. De är inte vackra att se på. Men de är viktiga för mig ändå, eftersom de påminner mig om tiden som varit, säger hon.

Spelade död för att komma undan

Irma arbetade och försörjde familjen helt på egen hand. En gång bad hennes man om pengar för att köpa sprit, och när hon vägrade slog han henne så mycket att han trodde han dödat henne.

– Han slet tag om min hals, slog sönder porslin och sprakade omkull möbler. Han slog sönder mitt kindben och bröt min käke. Sedan sparkade han mig. När jag låg där på golvet sa han ’Jag dödade dig äntligen. Visst gjorde jag.’  Jag låtsades att jag faktiskt var död och var livrädd att han skulle ge sig på barnen som låg och sov i rummet bredvid.

Irma åkte akut till sjukhuset och opererades under många timmar. När hon vaknade satt mannen vid hennes sida. Helvetet fortsatte.

Vändningen kom med kvinnocentret

Irma och barnen hamnade på gatan efter att hennes man spelat bort alla pengar och familjens gemensamma hem. Då kom hon i kontakt med centret som drivs av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Anti-Violence Network of Georgia.

I dag är hon skild från mannen, och hon och barnen har bott på centret i snart ett års tid. Förutom trygghet, psykologiskt stöd och tak över huvudet så får barnen här möjlighet att gå i skolan. Irma har fått jobb och sparar sin lön för att snart kunna lämna centret och bygga upp ett nytt liv och en trygg vardag för sig själv och sin familj.

Kvinna till Kvinna har varit verksamt i Georgien sedan 2002 genom att stötta lokala kvinnorättsorganisationer.

Stötta kvinnors rättigheter du också!

Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor och flickor i över 20 länder får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att förebygga våld och se till att de som har utsatts för våld får hjälp.

Bli månadsgivare »

Fler artiklar