Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

18-åriga Oline: ”Barn våldtas varje dag”

Hon vill få ett slut på det sexuella våldet mot flickor. Möt 18-åriga Oline Bule som engagerar sig för flickors rättigheter på sin skola i Liberia.

Genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation WORIWA:s skolklubb har 18-åriga Oline Bule fått verktyg för att ta ställning mot det sexuella våldet i Liberia. Foto: Wolobah Sali
Genom Kvinna till Kvinnas partnerorganisation WORIWA:s skolklubb har 18-åriga Oline Bule fått verktyg för att ta ställning mot det sexuella våldet i Liberia. Foto: Wolobah Sali

– Jag brukade låta äldre män kalla mig för sin fru och hålla min hand, men nu när jag fått utbildning, har jag satt stopp för det.

Oline Bule var väldigt blyg. Det ändrades när hon började delta i en klubb på skolan med utbildningar om våld mot flickor och kvinnor och sexuellt utnyttjande. Arrangören är en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Liberia: WORIWA. De uppmanar elever att anmäla alla former av våld mot flickor, så att de som utsätts har en chans att bli hörda och få rättvisa.

Nationellt nödläge

Tyvärr är det sexuella våldet utbrett i Liberia. Förra året utlystes till och med ett undantagstillstånd av landets president, eftersom antalet fall av våldtäkt och våld bara fortsatte att öka.

Oline håller med om att situationen är oacceptabel.

– Det är skamligt att barn våldtas varje dag, säger hon.

Aktivist för flickors rättigheter

Tack vare sin nya kunskap, känner Oline att hon äntligen blir lyssnad på. Och hon använder sin plattform för att stå upp för andra flickor.

– Jag lyckades anmäla ett fall där en 49-årig man våldtagit en 13-årig flicka. De vuxna i mitt samhälle ville hantera det hela diskret och jag frågade min mamma vad hon skulle ha sagt om det varit jag? Jag sa till henne: ”Nu anmäler vi den här mannen, så att vi kan leva tryggare, annars riskerar vi alla att han kanske våldtar oss nästa gång”, säger Oline.

Olines mamma kände sig skuldmedveten. Ofta anses denna typ av brott vara en privatsak och något som ska ”lösas” familjerna emellan, vilket betyder att de varken når polis eller rättssystem. Oline, däremot, hade redan ringt till WORIWA.

– Om det inte vore för dem [WORIWA] så skulle jag inte ha haft rätt kunskap. Jag skulle snällt ha suttit där medan mina föräldrar och de vuxna i mitt samhälle riskerade att förstöra chanserna till rättvisa, säger hon.

Utbildning skapar förändring

WORIWA:s skolklubbar är finansierade av Kvinna till Kvinna. Oline hoppas att fler flickor ska kunna få den utbildning hon själv har fått. Och hon är fast besluten att fortsätta arbeta för flickors rättigheter.

– Jag kommer att pusha för flickors rättigheter på min skola, all typ av våld mot flickor kommer att anmälas. När jag börjar på universitet kommer jag att ta kampen dit. Vi kommer inte att sluta förrän alla flickor i Liberia kan leva i säkerhet, säger hon.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Liberia sedan 2007 och vi har ett kontor i Monrovia. Vi stöder och arbetar med flera lokala partnerorganisationer, inklusive WORIWA, för att stoppa sexuellt våld mot kvinnor och flickor. Läs mer om vårt arbete i Liberia.