Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

“Vi måste slåss för våra rättigheter”

Som tonåring tog hon sig ur ett våldsamt förhållande. Kvinnorättskämpen Awezan Noori Hakeem bestämde sig sedan för att ägna sitt liv åt att hjälpa andra våldsutsatta kvinnor.

Awezan Noori Hakeem fick uppleva våld tidigt i sitt liv. Hon har arbetet för att stötta våldsutsatta kvinnor i mer än 15 år. I dag är hon vice ordförande för Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Pena Center for Combatting Violence Against Women i Irak. Foto: Teba Sadiq
Awezan Noori Hakeem fick uppleva våld tidigt i sitt liv. Hon har arbetet för att stötta våldsutsatta kvinnor i mer än 15 år. I dag är hon vice ordförande för Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Pena Center for Combatting Violence Against Women i Irak. Foto: Teba Sadiq

När hon var bara 16 år gammal tvingades Awezan Noori Hakeem gifta sig med en släkting. Det blev snabbt ett våldsamt förhållande och Awezan flydde tillsammans med sin dotter hem till sina föräldrar. Där stannade de i sju år.

“Vi har inget val”

Awezan bestämde sig för att ägna sitt liv åt att stötta andra kvinnor och flickor som utsatts för våld.

– Kvinnor i det här landet har det inte lätt. Vi har inget annat val än att stå upp för våra rättigheter och andra kvinnors rättigheter, säger hon.

Hon är nu vice ordförande för kvinnorättsorganisationen Pena Center som är en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Irak.

– Vi kan stärka kvinnor och utbilda dem om deras rättigheter för att minska och stoppa förtrycket av kvinnor, berättar Awezan.

Stödet från givare är avgörande

Att jobba för kvinnors rättigheter i Irak kan vara farligt.

– Vi har många fiender som är fundamentalister, och en del extremister, som är emot kvinnors rättigheter och vår frihet. Vi möter därför mycket motstånd, säger Awezan.

Internationell solidaritet och stöd betyder mycket.

– Utan stöd från givare skulle vi inte kunna hjälpa kvinnor som utsatts för brott eller ställa förövare och våldtäktsmän till svars. Vi behöver allt stöd vi kan få, för det är många fler kvinnor som väntar på att få hjälp från oss, berättar Awezan.

“Jag gör allt jag kan”

Att själv ha upplevt våld har påverkat Awezans syn på sitt arbete.

– Jag har lärt mig mycket av mina egna erfarenheter. Jag känner med de kvinnor och flickor vi möter. Det är självklart för mig att göra allt jag kan. Jag fick inte den hjälp jag behövde då, när jag bara var en liten flicka och tvingades gifta mig. Jag vet hur det känns när någon ser dig och står upp för dig.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Irak sedan år 2005 och vi har ett kontor i Erbil. Vi stödjer och arbetar tillsammans med flera lokala kvinnorättsorganisationer, inklusive Pena Center to Combatting Violence Against Women, för att stoppa våld mot kvinnor och stötta kvinnor och flickor som utsatts för våld. Läs mer om vårt arbete i Irak.

Fler berättelser från Irak