Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hannah i Liberia trotsar alla odds

När Hannah Peter föddes sa hennes föräldrar att hon hade en förbannelse över sig. Livet blev en kamp och hon tvingades gifta sig med den man som våldtagit henne. Trots det har hon aldrig gett upp.

Även om hon bara är 25 år gammal har Hannah Peter i Liberia redan tvingats gifta sig två gånger. Hon kämpar nu för att ta makten över sitt eget liv med hjälp av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation WORIWA. Foto: Wolobah Sali
Även om hon bara är 25 år gammal har Hannah Peter i Liberia redan tvingats gifta sig två gånger. Hon kämpar nu för att ta makten över sitt eget liv med hjälp av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation WORIWA. Foto: Wolobah Sali

Hannah Peter förlorade sin tvillingsyster när de föddes. Där och då, dömde hennes föräldrar ut henne och sa att hon hade en förbannelse över sig. Mamman lämnade familjen och pappan bestämde att Hannah skulle växa upp med hans systrar.

Våldtäkten

En dag, när Hannah var bara 15 år gammal, blev hennes faster sjuk. Enligt traditionell läkekonst fördes hon till en så kallad “sick bush”, där patienter kan hållas isolerade. Medicinmannen vägrade dock att behandla fastern om de inte gav honom Hannah. Han ville att hon skulle gifta sig med honom och bli en av hans fruar.

– Min faster sa nej, eftersom jag var för liten. Men hennes systrar lyssnade inte på henne. De bad mig gå in i rummet och hämta något. Men där väntade mannen. Han la ett tygstycke över munnen på mig och våldtog mig, berättar Hannah.

Gift mot sin vilja

Hannah tvingades gifta sig med förövaren.

– Jag var olycklig. Jag försökte ta mitt liv flera gånger. Han var för gammal för mig, slog och misshandlade mig. När ingen annan var i närheten sa min faster till mig att fly, men jag vågade inte, säger Hannah.

Efter några månader blev Hannahs faster sämre och gick bort. Vid det laget var Hannah dock redan gravid. Nu hade hon inget hopp om att kunna skaffa sig en utbildning. Något som är verkligheten för många flickor i Liberia som tvingas gifta sig som barn och blir gravida.

Grov misshandel

Hannah sågs mer eller mindre som medicinmannens ägodel och han begick grova övergrepp. När Hannah hade förlöst deras barn blev hon desperat och flydde till sin pappa.

– Jag var sjuk. När jag kom fram till min pappa tog han med mig och barnet till sjukhuset. Men den lilla flickan överlevde inte.

Hannah ansågs fortfarande ha en förbannelse över sig. Hennes familj bestämde sig för att hon skulle gifta sig med en annan äldre man. Återigen utsattes Hannah för grovt våld.

– Han var ond. Han slog mig och klev på min mage, säger hon.

Tvingades sova på köksgolvet

Hannah var snart gravid igen. Hennes nya man ville att hon skulle jobba åt honom och sälja fisk. Men ju längre graviditeten gick, desto svårare blev det för Hannah att jobba med sin stora mage.

– Det gjorde honom arg. Han slog mig och kastade ut mig. Jag sov på köksgolvet den natten, berättar Hannah.

På morgonen knackade det på dörren. Utanför stod en kvinna som tog med Hannah till kontoret för en av de kvinnorättsorganisationer som Kvinna till Kvinna arbetar tillsammans med – WORIWA.

– Hon sa att de skulle hjälpa mig. Och mycket riktigt, personalen på WORIWA följde med mig hem, något som varken min pappa eller mina fastrar vågat göra, säger Hannah.

Fängelsestraff

Hannahs man blev vansinnig när hon dök upp tillsammans med representanter från WORIWA. De bestämde sig för att ringa polisen. På grund av det grova våldet, och det faktum att Hannah var gravid i sjunde månaden, dömdes han till två månader i fängelse.

– WORIWA fanns vid min sida genom allt. Jag hade inga pengar att ge dem, ändå gjorde de allt för mig. Sen min faster dog har jag inte känt att någon stått på min sida förrän nu, säger Hannah.

Att hitta sin egen väg

Hannah är fortfarande i en väldigt svår situation, där hon är beroende av sin man. Hon besöker WORIWA:s kontor varje dag.

– Jag vill tacka WORIWA för att de räddade mig och mitt barn, och myndigheterna för att de fängslade min man. Han är mer försiktig nu.

Hannah letar nu efter möjligheter att försörja sig själv, så att hon kan lämna den våldsamma relationen.

– Om jag står på egna ben så kan jag lämna utan att komma tillbaka, säger hon.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Liberia sedan 2007 och vi har ett kontor i Monrovia. Vi stöder och arbetar med flera lokala kvinnorättsorganisationer, inklusive WORIWA, för att stoppa våld mot kvinnor och flickor och stärka deras möjligheter i samhället. Läs mer om vårt arbete i Liberia.

Lästips