Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Nu är Maimi äntligen lycklig

Barndomen tog slut vid 13 års ålder för Maimi Saymedeh i Liberia. Hon tvingades då gifta sig med en man som slog henne i nästan 30 år. Men så förändrades allt. Maimi fick kunskaper om sina rättigheter och polisanmälde maken som hamnade i fängelse.

I nästan 30 år levde Maimi Saymedeh i Liberia med en make som slog henne. Tack var stöd från den lokala kvinnorättsorganisationen WORIWA tog hon mod till sig och anmälde honom till polisen. Mannen dömdes till fängelse. Foto: Wolobah Sali
I nästan 30 år levde Maimi Saymedeh i Liberia med en make som slog henne. Tack var stöd från den lokala kvinnorättsorganisationen WORIWA tog hon mod till sig och anmälde honom till polisen. Mannen dömdes till fängelse. Foto: Wolobah Sali

För många kvinnor i Liberia kantas vardagen av fattigdom, maktlöshet och våld i hemmet. Det är inte ovanligt att flickor går miste om kvalificerad utbildning när de tvingas lämna både skolbänk och klasskamrater för att giftas bort. I stället för att umgås med sina kamrater och göra läxor måste de föda barn och sköta hushåll. Precis så var det för Maimi.

– När jag var 13 år dog min pappa i kriget. Min mamma berättade att hon var tvungen att gifta bort mig, så att jag skulle få mat. Jag grät och sa att jag vägrade, men det hjälpte inte, berättar Maimi.

Maimis make utsatte henne för både fysiskt som psykiskt våld. Och eftersom han var svartsjuk så fick hon aldrig ha några vänner. Maimi var som en fånge, och snart hade hon flera barn att ta hand om.

Ett hem utan trygghet

Tack vare att Maimi var företagsam och köpte och sålde varor på de lokala marknaderna lyckades familjen köpa en bit mark och bygga ett hus. Misshandeln fortsatte dock.

– Jag minns att jag brukade vara rädd på vägen hem eftersom jag aldrig visste om han skulle vara på bra eller dåligt humör.

Sedan hände något: maken som tidigare aldrig jobbat fick ett arbete.

– Och då sa han till mig att han inte längre ville ha mig. Han tog allt. Han sa att jag skulle gå tillbaka till ”mitt folk”, men nu hade även min mamma dött, så vem skulle jag gå till? Jag grät många dagar och nätter, säger Maimi.

Ny kunskap förändrade allt

Maimi hade nu börjat tappa hoppet om att någonsin få ett drägligt liv. Hon berättar att självmordstankar började ta form men att barnen fick henne att kämpa vidare.

En dag kom Maimi i kontakt med Kvinna till Kvinnas partnerorganisations WORIWA som arrangerade en workshop som väckte hennes nyfikenhet. Maimi skämdes lite för att gå dit, osäker på vad detta var. Workshopen kom att förändra Maimis liv, för där fick hon för första gången i sitt liv höra att kvinnor har rättigheter och att kvinnor som utsätts för våld kan få hjälp.

– Jag satt i bakgrunden och lyssnade mycket noggrant. Och något inom mig sa att jag måste berätta om mina problem för WORIWA. Så, jag gjorde det, jag berättade allt.

WORIWA rådde Maimi att gå till polisen och anmäla sin make.

– Jag var rädd, men de lovade att stå bakom mig. Och det gjorde de. De gjorde allt för mig, trots att jag inte kunde betala dem. Och till slut fick jag tillbaka mitt hus.

Maimi berättar att domaren skickade maken i fängelse när han hörde att mannen slagit Maimi under en så lång tid, från att hon var 13 till 41 års ålder. Maimi tror att domaren kände medlidande för henne.

– Min man var överraskad. Han trodde väl aldrig att gud skulle sända änglar att hjälpa mig, säger Maimi och syftar på kvinnorna i WORIWA.

– Nu är min familj så lycklig, för vi var så rädda för honom, säger Maimi lättat.

Står på egna ben

I dag är Maimi 44 år och arbetar som kontorsassistent åt WORIWA. Med mycket ny kunskap i bagaget har hon ett budskap till alla mammor och pappor:

– Kvinnor och mödrar, barnäktenskap är inte bra! Skicka era barn till skolan i stället. Lägg allt ni kan på barnens utbildning. Och ni män, gift er inte med små barn! Och låt era flickor gå till skolan på samma sätt som era pojkar, uppmanar Maimi.

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Liberia sedan 2007 och vi har ett kontor i Monrovia. Vi stöder och arbetar med flera lokala kvinnorättsorganisationer, inklusive WORIWA, för att stoppa våld mot kvinnor och flickor. Läs mer om vårt arbete i Liberia.

Fler berättelser