Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hon flydde våldet för att få en utbildning

Bara 14 år gammal rymde Nantoe Peter i Liberia hemifrån med drömmen om en bättre framtid. Efter år av våldtäkter, prostitution och misshandel har hon till slut hittat sin egen väg – och en bättre framtid.

Nantoe Peter är nu 25 år gammal och får stöd av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation LIWEN i Liberia. Foto: Wolobah Sali
Nantoe Peter är nu 25 år gammal och får stöd av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation LIWEN i Liberia. Foto: Wolobah Sali

Nantoe Peter var bara 14 år gammal när hon bestämde sig för att lämna sin hemort. Hon drömde om att få gå i en bättre skola. Tillsammans med en vän rymde hon till Monrovia, Liberias huvudstad. Men ingenting blev som flickorna tänkt sig. I stället följde år av våld och övergrepp.

– Vi lyckades inte få tak över huvudet och blev tvungna att sova i bilar. En natt blev jag våldtagen av flera män. Jag visste inte hur, eller var, jag skulle kunna söka hjälp. Jag hamnade i prostitution för att överleva. Jag var rädd men hade inget val, säger Nantoe.

– Det är en farlig värld för flickor. Prostitution är avhumaniserande. När en man köper sex, känner han att han kan göra vad som helst med dig, eftersom han betalar, fortsätter hon.

Gravid efter månader av misshandel

Om dagarna höll Nantoe liv i sin dröm om en högre utbildning genom att gå i statlig skola. När hon blev lovad ett jobb i en guldgruva i Bong County, bestämde hon sig för att flytta dit.

– Men det fanns inget jobb som väntade på mig. Av ren frustration blev jag tillsammans med en kille som lovade att han skulle låta mig gå i skolan. Han misshandlade mig och några månader senare förstod jag att han gick på droger. Men vid det laget var jag redan gravid, berättar Nantoe.

Misshandeln blev bara värre när Nantoe berättade att hon var gravid. Återigen kände hon sig tvungen att lämna – den här gången flydde hon till Buchanan där hon höll sig flytande genom att diska i utbyte mot mat. På nätterna sov hon i övergivna byggnader.

Skam och hemlängtan

– Jag var rädd för att återvända hem. Jag kände att jag inte hade åstadkommit något och bara skulle komma tillbaka med en oönskad graviditet. Det kändes respektlöst mot min mormor som uppfostrat mig. Hon förtjänade inte att se mig gravid med ett faderlöst barn. Jag bestämde mig för att ta mitt liv. Men varje gång jag försökte, misslyckades jag, säger Nantoe som gråter medan hon berättar.

Nantoe fick aldrig någon mödravård. Som tur var fick hon värkarna på dagtid, när det fanns andra människor omkring, och hon togs till en barnmorska. Där födde hon en flicka. Nantoe, som inte hade några ekonomiska möjligheter att ta hand om barnet, var dock tvungen att lämna ifrån sig dottern.

Att hitta sin väg

Men Nantoe fortsatte att nära drömmen om en utbildning och kom till slut in på en statlig skola. Det var så hon kom i kontakt med Kvinna till Kvinnas partnerorganisation LIWEN. En av hennes klasskamrater bjöd in henne till en workshop som var del av LIWEN:s ”girls’ club”. Det är ett program framtaget för att stötta flickor och stärka deras ledarskap.

– LIWEN välkomnade mig med öppna armar. För första gången på flera år kände jag mig älskad och uppmuntrad. Jag hittade en familj, säger Nantoe.

Hon berättar också att personalen på LIWEN alltid kommer och hämtar henne extra tidigt när det är ett möte i gruppen. Genom workshop-tillfällena har Nantoe lärt sig att tala inför publik och hur man kan stötta kvinnliga entreprenörer. Eftersom hon tagit så aktiv del i gruppen har hon till och med blivit vald till ordförande.

– Sakta men säkert blir jag den person jag vill vara, säger hon.

Nu vill Nantoe att regeringen ska lansera fler program genom kvinnorättsorganisationer för att hjälpa fler flickor att ta sig ur fattigdom. Och hon vill att alla ska kunna få en bra utbildning.

Återförenades med sin dotter

Tack vare LIWEN har Nantoe “fått ordning på sitt liv” som hon själv uttrycker det. Med stöd från organisationen lyckades hon också återfå vårdnaden om sitt barn.

– Eftersom jag älskar utbildning så pratar jag med unga flickor som lever på gatan. Jag har övertygat flera av dem att de kan få ett bättre liv, säger Nantoe som är glad över att hon lyckats uppmuntra fler flickor att gå med i LIWEN:s ”girls’ club”.

– Jag vill stärka flickor. Jag brinner för att utbilda och letar just nu efter stöd för att kunna börja på universitet och studera till att bli lärare. Sanningen är att folk faktiskt förändras. Hjälp människor ur deras situation och döm dem inte.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Liberia sedan 2007 och vi har ett kontor i Monrovia. Vi stöder och arbetar med flera lokala kvinnorättsorganisationer, inklusive LIWEN, för att stoppa våld mot kvinnor och flickor och stärka deras möjligheter i samhället. Läs mer om vårt arbete i Liberia.

Fler artiklar