Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Jag hade avtryck av hans skor på ryggen”

Det tog tio år innan Nona vågade ta steget att lämna den man som misshandlade henne grovt. Ett skyddat boende gjorde att hon slapp rädslan för att hennes barn skulle gå utan mat och tak över huvudet.

– Det som fick mig att stanna så länge var rädslan. Jag visste inte hur jag skulle kunna försörja mina barn och jag hade ingen aning om ifall det fanns ett skyddat boende i Georgien, säger hon.

Nona bodde tidigare i utbrytarregionen Abchazien. Där var hon framgångsrik koreograf och hade grundat en dansskola som gav god inkomst. Till en början var hon tillfreds med familjelivet med mannen och de två barnen, men maken sjönk ner i ett spelmissbruk och började slå Nona när han inte fick mer pengar av henne.

Skyddat boende gav trygghet

– Det sista året var kritiskt. Han hade sparkat mig så mycket att jag hade avtryck av hans skor på ryggen i en hel vecka. Han slog barnen också, så att de var helt stressade. De fick inget normalt liv.

Nona flydde till sist och säger att det faktum att hon kom till Kvinna till Kvinnas partnerorganisation AVNG och deras skyddade boende gjorde att hon slapp rädslan för att hennes barn skulle hungra och frysa.

– Det jag själv inte kunde åstadkomma på tio år, det tog mig fyra månader med hjälp av den här organisationen. Hade jag bara vetat innan att AVNG fanns så hade jag och mina barn sluppit lida så här länge, säger hon.

Emotionellt stöd

Nona säger att hon främst har fått stöttning att återhämta sig psykiskt, hon går fortfarande i samtal hos psykologen på AVNG:s center, men också hjälp att bli en del av samhället igen. Hon vill stanna i Tbilisi och har idag fått jobb på en balettakademi i huvudstaden och flyttat till en egen lägenhet med sina barn.

– Även om jag har börjat leva som en vanlig medborgare så kommer jag att hälsa på ofta här på centret. Jag trivs så fint med alla här. De har gett mig så bra emotionellt stöd. Ta Nato till exempel. Även om hon är direktör här så har hon gett mig så mycket värme. Hon står verkligen för jämlikhet mot alla som organisationen jobbar med. Jag kan alltid ringa upp henne och få ett vänligt råd.

Lästips