Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Liberias kvinnor tar fajten mot våldet

Victoria Zay Zay hann bara vara mamma i två år. När hon var 21 år våldtogs hon och mördades i en poliscell i Liberia. Joyce förlorade sin mamma och Comfort sin dotter. Den officiella versionen var att Victoria tog sitt liv, trots att kroppen som fördes till sjukhus hade mycket allvarliga skador.

"De tog min flicka. Vad jag hoppas på för framtiden är rättvisa och att mitt barnbarn ska få utbildning och ett bra liv" säger mormor Comfort. Foto: Kvinna till Kvinna / Anna-Carin Hall

Victoria är en av många tusentals kvinnor i Liberia som fallit offer för det utbredda våldet mot kvinnor. Förövare ställs sällan inför rätta eftersom rättssystemet är svagt och korrupt. Men allt är inte nattsvart. Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Liberia tar fajten mot våldet.

Kamp för att ställa förövarna till svars

Fredsorganisationen WANEP ger trygghet och stöd till mormor Comfort och engagerar sig för att Victorias mördare ska straffas. Genom allt från sittdemonstrationer till presskonferenser lyckades de förra året pressa myndigheterna till att offentliggöra obduktionsrapporten som visade att Victoria hade dött i sviterna av en våldtäkt.

De fem poliser som var i tjänst natten då Victoria mördades avskedades och justitieministern tvingades avgå. WANEP:s modiga kamp för att förövarna ska ställas till svars fortsätter.

”De tog min flicka”

– Jag vill att de som dödade min dotter ska få ett straff, säger mormor Comfort. De tog min flicka. Vad jag hoppas på för framtiden är rättvisa och att mitt barnbarn ska få utbildning och ett bra liv.

Kvinna till Kvinna stödjer organisationer som WANEP i deras envisa arbete för att kvinnors rättigheter ska respekteras. För ett framtida Liberia där flickor som Joyce kan växa upp som självständiga kvinnor utan hot om våld.

Foto: Kvinna till Kvinna/Anna-Carin Hall
Foto: Kvinna till Kvinna/Anna-Carin Hall

Kvinna till Kvinna i Liberia 

  • Kvinna till Kvinna har arbetat i Liberia i tio år.
  • Vi ger stöd till åtta kvinnoorganisationer runt om i Liberia.
  • Vi stödjer kvinnoorganisationer som arbetar för att hjälpa våldsutsatta kvinnor, förebygga våld och öka kvinnors inflytande i samhället.

Läs mer om Kvinna till Kvinnas arbete i Liberia »

Din gåva är viktig!