Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Könssjukdomar och osäkra aborter stort problem på landsbygden i Georgien

I den isolerade regionen Samtskhe-Javakheti i Georgien är könssjukdomar, tonårsgraviditeter och osäkra aborter vanligt. Kvinna till Kvinnas samarbetsorganisation Democratic Women's Organisation jobbar förebyggande och hjälper kvinnor och flickor med gratis undersökningar och vård.

Maia Mamulashvili, sjuksköterska och Manana Vengrjhanovich, gynekolog på Democratic Women’s Organisation i Georgien ger varje år tusentals kvinnor och flickor gratis undersökningar och vård. Foto: Kvinna till Kvinna/Emma Söderström
Maia Mamulashvili, sjuksköterska och Manana Vengrjhanovich, gynekolog på Democratic Women’s Organisation i Georgien ger varje år tusentals kvinnor och flickor gratis undersökningar och vård. Foto: Kvinna till Kvinna/Emma Söderström

– När vi började med mammografi upptäckte vi flera fall av långt gången bröstcancer. Numera är dessa fall ovanliga, berättar gynekologen Manana Vengrjhanovich.

Manana visar oss runt i den spartanskt inredda kliniken som ligger i Akhaltsikhe, en georgisk bergsstad vid den turkiska gränsen. I det ena rummet finns regionens enda mammografi-maskin. Här ansvarar Manana och de andra för ett nationellt screeningprogram för att upptäcka bröstcancer i ett tidigt skede. I det andra rummet samsas två skrivbord med en gynstol.

Trots kylan ute är det varmt, om än lite rökigt inomhus, tack vare den vedeldade kaminen vid Mananas skrivbord.

Här får varje år mellan 1 200 och 2 000 kvinnor och flickor gratis undersökningar och vård. Kliniken drivs av kvinnoorganisationen Democratic Women’s Organisation (DWO) med stöd från Kvinna till Kvinna sedan 2002.

I den isolerade regionen Samtskhe-Javakheti i södra Georgien arbetar de flesta i egna små jordbruk och överlever på pensioner och gåvor från familj och vänner i utlandet. Det finns stora brister i hälso- och sjukvården. Omodern utrustning, begränsad akutvård och få specialistläkare gör att många patienter tvingas bekosta en resa till huvudstaden Tbilisi när de blir sjuka.

Män köper sex och sprider könssjukdomar

Könssjukdomar är den vanligaste anledningen att uppsöka DWOs klinik, ofta har de hunnit bli kroniska.

– Jag undersökte en kvinna vars obehandlade klamydia lett till en allvarlig inflammation i livmodern, berättar Manana.

Att många söker hjälp sent beror på ett utbrett tabu kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, något som DWO jobbar för att förändra med sexualundervisning på skolor och informationsbesök i byar.

Regionen ligger nära gränsen till Turkiet, och sexindustrin har fått fäste på grund av genomströmningen av män som arbetar i godstrafiken mellan länderna. Manana berättar om hur män köper sex och sedan går hem till sina fruar och smittar dem med könssjukdomar.

– Könssjukdomar kan leda till våld. Eftersom symptomen är tydligare hos kvinnor än hos män, anklagar männen sina fruar för att ha varit otrogna, och utsätter dem för våld, berättar Marina Modebadze, chef för DWO, vars verksamhet inkluderar ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor.

Huskurer för att avsluta graviditeter

Här, liksom i övriga Georgien, används preventivmedel i låg utsträckning. Följden blir många tonårsgraviditeter, könssjukdomar och upprepade aborter. Abort är ett utbrett och accepterat sätt att avsluta en oönskad graviditet. Men alla har inte råd med säkra aborter.

– Abort är ganska dyrt och därför tar många kvinnor till huskurer, som att dricka mjölk med jod. Det kan leda till blödningar som kräver sjukhusvård, och får man inte hjälp i tid kan konsekvenserna bli allvarliga, berättar Manana.

– Vi hade ett tragiskt fall där en kvinna dog efter att ha druckit ren jod för att avsluta en graviditet. Hon hade åtta barn, berättar Marina.

DWO besöker byar och håller informationsmöten om preventivmedel.

–  Preventivmedel är dyra, men det handlar också om attityder. Maken kan ha problem med att kvinnan vill skydda sig mot graviditet, menar Manana.

Många män vill inte använda kondom, och DWO försöker istället få kvinnor att använda spiral. Mycket har hänt de senaste åren, både gällande attityder och kvinnors hälsa. Vid sidan av kliniken arbetar DWO med politisk påverkan och kunskapsspridning.

I början hände det att kvinnor inte fick besöka kliniken, eller kom i sällskap med sin svärfar. Tack vare ett strategiskt arbete når DWO fler och fler kvinnor som kontrolleras av sin omgivning, bland annat med hembesök. Genom att enträget besöka byar, dela ut broschyrer, och på senare år också använda sociala medier, har man lyckats etablera kliniken och nå kvinnor som annars skulle bli utan vård.

Skribent: Emma Söderström, först publicerad 2015. 

Gör förändringen möjlig
Din gåva är viktig

Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor i över 20 länder får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att förebygga våld mot kvinnor och se till att kvinnor som utsatts för våld får hjälp.

Ge en gåva