Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hon är enda hjälpen för kvinnorna i Spitak

Telefonen ringer konstant hos Ashken Babayan. Hon har vigt sitt liv åt att driva kvinnocentret Spitak Helsinki Group, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Armenien, och drömmer om en större lokal så att fler kan få hjälp.

"Jag har aldrig kunnat fatta varför flickor och kvinnor i mitt land ska behandlas annorlunda än pojkar och män", säger Ashken Babayan på Spitak Helsinki Group i Armenien. Foto: Maja Brand

I en källarlokal i centrala Spitak tar Ashken Babayan emot. Hennes telefon ringer ofta och hon behöver ta varje samtal, prata kort och sedan återgå till vår intervju. Den lilla lokalen rymmer det enda center som finns för kvinnor i staden och det drivs av Spitak Helsinki Group.

– Jag har inte varit ledig sammanhängande under tio års tid, men nu ska vi stänga centret i två veckor för första gången sedan starten, så att vi får en chans att ladda batterierna, säger Ashken.

Spitak är en liten stad med 13 000 invånare i norra Armenien som drabbades svårt av en jordbävning 1988. Ashken ville egentligen bli advokat men startade istället Spitak Helsinki Group Human Rights NGO år 2008, när hon bara var 21 år gammal. Det är lätt att förstå, hon ger ett väldigt målmedvetet intryck.

– Jag har aldrig kunnat fatta varför flickor och kvinnor i mitt land ska behandlas annorlunda än pojkar och män. Här är det mer värt att födas som pojke och det ville jag förändra, förklarar Ashken.

Ashken måste ta hand om allt

Ashken berättar att hon ofta jobbar sju dagar i veckan. En sällsynt söndag var hon faktiskt hemma med sin son, men då ringde en kvinna och behövde akut hjälp.

– Jag åkte till centret och släppte in henne. Hon var helt sönderslagen. Jag gjorde vad jag kunde för att tvätta av henne, plåstra om henne och finnas där för henne.

Centret fyller en viktig samhällsfunktion i Spitak. Här hålls kurser om kvinnors rättigheter och om våld i hemmet. En grundtanke är att kvinnor utbildas för att i sin tur kunna utbilda andra kvinnor.

Mer resurser krävs

Ashken har tack vare stödet från Kvinna till Kvinna kunnat anställa fler medarbetare, men mer resurser behövs för att trygga centrets framtid. Just nu riskerar Ashken att bli av med hyreskontraktet till den lilla källarlokalen som centret ligger i. Hon skulle vilja köpa en större lokal så att centret kan ta emot ännu fler kvinnor.

– Om tio år vill jag att kvinnorna här ska veta sina rättigheter och ha kvinnliga ledare som förebilder här i lokalsamhället. Jag vet att det går, säger Ashken.

Kvinna till Kvinna har arbetat i Armenien sedan 2004 genom att stötta lokala kvinnorättsorganisationer.

Stötta kvinnors rättigheter du också!

Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor och flickor i över 20 länder får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att förebygga våld och se till att de som har utsatts för våld får hjälp.

Bli månadsgivare »