Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Kidnappad och bortgift mot sin vilja

Studenten Varduhi blev kidnappad och bortgift mot sin vilja. Makens familj utsatte henne för våld och övergrepp under flera år. Vändningen kom genom stöd från Spitak Helsinki Group Human Rights, en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Armenien.

"Jag kommer aldrig att tillåta att min dotter hamnar i samma situation som jag", säger Varduhi i Armenien. Foto: Maja Brand

Året var 2008. Varduhi studerade på college och på helgerna jobbade hon extra på marknaden i Armeniens huvudstad Jerevan. En dag la hon märke till att en ung man betraktade henne, hon hade sett honom tidigare också. Senare samma dag kom han tillbaka tillsammans med fyra andra män. De tog tag i henne och föste in henne i en bil och körde iväg. Den unge mannen hade bestämt sig för att gifta sig med Varduhi. Vad hon själv ville var det ingen som brydde sig om.

Brudkidnappningar förekommer framför allt på landsbygden, både i Armenien och i Georgien. Vanligtvis är det en grupp pojkar som tvingar in en flicka i en bil, kör iväg och håller henne kvar under natten. När hon sedan kommer tillbaka dagen efter till sin familj anses i många fall skammen så stor att familjen tvingar henne att gifta sig med förövaren, vare sig hon vill eller inte och oavsett vad som hänt under natten.

Diskriminerade dottern

Detta var vad Varduhi råkade ut för. Hennes familj stöttade henne inte och hon blev bortgift mot sin vilja. Att som kvinna i detta läge istället lämna mannen är förenat med stor skam för familjen och kvinnan kommer aldrig att bli gift igen.

Varduhi fick två barn i sitt tvångsgifte, en flicka och en pojke, och blev tvungen att flytta in hos sina svärföräldrar när hennes man fick jobb i armén på annan ort. Då började en period av våld och övergrepp mot Varduhi, och svärföräldrarna favoriserade pojken men diskriminerade flickan.

2016 fick Varduhi äntligen kontakt med Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Spitak Helsinki Group Human Rights NGO. Hon fick samtalsstöd på centret och dessutom pengar till att köpa in en kyl och frys, så att hon kunde börja tjäna egna pengar på att baka och sylta och sälja sina produkter i olika butiker i Spitak, en mindre stad med 13 000 invånare i norra Armenien.

Äktenskapet blev bättre

– Min självkänsla har ökat när jag fått en liten inkomst, jag är inte helt ekonomiskt beroende av min man längre, säger Varduhi.

Hon är fortfarande gift med mannen som rövade bort henne och tillsammans har de deltagit i ett program på centret som har förbättrat deras relation.

– Jag kommer aldrig att tillåta att min dotter hamnar i samma situation som jag. Hon ska få ett eget liv och en egen framtid, avslutar Varduhi.

Kvinna till Kvinna har arbetat i Armenien sedan 2004 genom att stötta lokala kvinnorättsorganisationer.

Stötta kvinnors rättigheter du också!

Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor och flickor i över 20 länder får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att förebygga våld och se till att de som har utsatts för våld får hjälp.

Bli månadsgivare »

Fler artiklar