Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

”Han jagade mig med en yxa”

När Nada en kall januaridag blev jagad ur huset av sin man, hade hon ingenstans att ta vägen. Genom polisen fick hon kontakt med Kvinna till Kvinnas partnerorganisation som ger stöd till våldsutsatta kvinnor.

Nada, 54, heter egentligen något annat. I över tio år har hon utsatts för misshandel av sin man. I dag får hon stöd av en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Nordmakedonien. Foto: Maja Janevska Ilieva
Nada, 54, heter egentligen något annat. I över tio år har hon utsatts för misshandel av sin man. I dag får hon stöd av en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Nordmakedonien. Foto: Maja Janevska Ilieva

– Min man är alkoholist.

Så börjar Nada sin berättelse. Nada, som egentligen heter något annat, är 54 år gammal och bor i staden Štip i östra Nordmakedonien.

I över tio år har Nadas man slagit och misshandlat henne. De senaste två åren har han varit konstant onykter. Han låser ofta ute Nada ur huset.

– Han tar tag i mina kläder och slänger ut mig. Låser dörren. Jag måste bo hemma hos andra eller frysa på gatan, säger Nada.

Situationen är svår för Nada som är ekonomiskt beroende av sin man. Hon arbetar på en av stadens många textilfabriker med låga löner och usla villkor och har inte råd med en skilsmässa. Mannen äger dessutom deras gemensamma hem.

Jagad ur huset med en yxa

I januari 2019 tog våldet en ny vändning när Nadas man än en gång slängde ut henne. Den gången fick hon bara med sig kläderna hon hade på kroppen.

– Han lät mig varken ta med väska eller skor, ingenting. När jag kom tillbaks nästa dag, för att hämta mina saker, tog han en yxa och började skrika efter mig: ”Du är en hora”, berättar Nada.

Hon anmälde händelsen till polisen som hänvisade henne till Educational Humanitarian Organisation (EcHO) – en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Nordmakedonien. I mars 2019 ringde Nada till EcHO:s juridiska rådgivare Blagica Kirov.

– Hon har hjälpt mig så mycket. Hon har varit mitt stöd genom allt, säger Nada.

Hon sträcker sig över bordet och tar Blagicas hand. Ögonen lyser av värme.

– Hon har pratat med polisen och socialtjänsten på telefon och hjälpt mig genom olika juridiska processer, fortsätter Nada. Det betyder oerhört mycket, för du har ingen annan att vända dig till. Ingen förstår. Ingen hjälper en. Ingen inser vilken risk du utsätts för.

– När man ringer till polisen tar det en evighet innan de kommer. Du kan ha dött innan dess.

Specialiserade på att stötta överlevare

I Nordmakedonien tycker många att våld i hemmet är ett problem som kvinnor borde hantera själva. EcHO är en av få organisationer i Nordmakedonien som är specialiserade på att stötta våldsutsatta flickor och kvinnor. Organisationens nära samarbete med olika statliga instanser har visat sig vara avgörande för att ge överlevare upprättelse.

Nada, som fortfarande kramar Blagicas hand, lägger till:

– Hon är som en syster för mig. Jag älskar henne som en syster. Hon har hjälpt mig så mycket sedan den dagen då jag ringde henne första gången.


Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Nordmakedonien sedan 1999. Vi stödjer och jobbar tillsammans med flera lokala kvinnorättsorganisationer för att stoppa våld mot kvinnor och försvara kvinnors mänskliga rättigheter. 

Gör förändringen möjlig.

Som månadsgivare stödjer du arbetet för kvinnors rättigheter på några av världens tuffaste platser.

Bli månadsgivare i dag!