Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

30 år för kvinnors rättigheter

Stöd vårt arbete – swisha en gåva »
Goodwillambassadör Linnéa Claeson med vår partner Kosovo Gender Studies Centre. Foto: Majlinda Hoxha
Janneti, deltagare i Empower Rwandas program för tonårsmödrar, och hennes dotter. Foto: Gloria Powell

Tillsammans är vi förändringen!

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter och mot våld och övergrepp i 30 år. Mycket har hänt under åren. Men vi är långt ifrån klara! 365 dagar om året arbetar vi och våra partnerorganisationer outtröttligt för att stärka och skydda kvinnor i länder drabbade av krig och konflikt. Och vi fortsätter så länge det behövs.

Var med du också – swisha en gåva »

Läs om 2003–2012 och 2013–2022 »

Läs vår debattartikel i Göteborgs-Posten om sexuellt våld »

Margareta Winberg tillsammans med kvinnliga politiker i Stockholm 1993.

1993: uppropet som startade en kvinnorätts­organisation

”Det pågår ett folkmord mitt i Europa. Maktlösa har vi stått vid sidan av. Nu måste allt göras för att få ett stopp på kriget. Vi vill bidra genom en aktion kallad Kvinna till Kvinna.”

Så stod det i en debattartikel i Dagens Nyheter den 18 april 1993, när en grupp kvinnor samlades i ett upprop för att protestera mot de avskyvärda och systematiska våldtäkter som kvinnor utsattes för under krigen på Balkan på 90-talet. Uppropet fick ett enormt gensvar! Detta blev också startskottet för Kvinna till Kvinna.

Över hela Sverige engagerade sig tiotusentals kvinnor. Varje fredag hölls möten för att samla in pengar på Norrmalms torg i Stockholm. I september hade hela en miljon kronor samlats in, och vi kunde göra vår första resa till Bosnien och Kroatien. Kvinna till Kvinna fick snabbt många stödorganisationer som man stöttade finansiellt och med att sprida information. Bland annat var samtliga politiska kvinnoförbund med som stödorganisationer från ett mycket tidigt skede.

Läs om hur allting började »

1994: 20 000 paket med tamponger, underkläder och hygienprodukter

Året var 1994. Genom insamlingskampanjen ”Skicka ett kvinnopaket” slöt svenska folket upp och bidrog till drygt 20 000 paket med bristvaror som bindor, tamponger, underkläder och hygienprodukter. Paketen skickades till Tuzla i Bosnien-Hercegovina och gick till de som arbetade för att hålla i gång samhället utan lön. Detta hjälpte till att minska spänningarna då många internflyktingar ansågs få all hjälp.

Kampanjen var ett samarbete mellan Kvinna till Kvinna och Arbetarkonvojen. Samma år började vi också arbeta med stöd till kvinnor på flykt, psykosociala samtalsgrupper, mötesgrupper och till olika kampanjer och demonstrationer.

Anna var en av de som var med och packade kvinnopaket 1994, läs en hel intervju med henne »

I dag skickar vi inte längre några paket, men du kan fortfarande vara med och stå upp mot våld och övergrepp tillsammans med oss. Swisha en gåva så är du med och skapar förändring!

1995: första kontoret utanför Sverige

Kvinna till Kvinna gick från att vara ett nätverk till att bli en insamlingsstiftelse med styrelse. Samma år öppnade vi vårt första kontor utanför Sverige. Det låg utanför Split i Kroatien och täckte Kroatien och Bosnien-Hercegovina. Samma år sluts även Daytonavtalet, vilket blir slutet för kriget i Bosnien-Hercegovina.

1996: en rullande kvinnoklinik i Bosnien-Hercegovina

1996 var året då vår mobila kvinnoklinik började rulla i Bosnien-Hercegovina. Kliniken erbjöd preventivmedel och hälsovård men blev även en fredad mötesplats där kvinnor kunde samlas. Under loppet av två år tar den mobila sjukvårdskliniken, bemannad av gynekologer och barnläkare, emot 7 000 kvinnor och 5 000 barn.

Vid den här tiden handlade vårt arbete på Balkan om att ge stöttning till kvinnors röster, som blivit hårt drabbade av massvåldtäkter och andra övergrepp. Vi finns kvar på Balkan än i dag – nu med fokus på att föra fram kvinnor i politiken och bekämpa ekonomisk ojämlikhet och strukturellt våld mot kvinnor.

2000: Världens första genusanalys av ett fredsavtal

Mycket av vårt arbete handlar om att påverka beslutsfattare och makthavare. År 2000 presenterade vi rapporten ”Engendering the Peace Process”, där konsekvenserna för avsaknaden av ett genusperspektiv framfördes. Otroligt nog var det här första gången någonsin som det gjordes en genusanalys av ett fredsavtal!

Samma år antogs FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet. Resolutionen är den första i sitt slag att ta upp kvinnors villkor i krig och betydelse för fred. Vår rapport var ett av underlagen till resolutionen.

Läs mer om kvinnor, fred och säkerhet »

Anna Lidén (medgrundare till Kvinna till Kvinna) och Kerstin Grebäck (fd generalsekreterare) tar emot The Right Livelihood Award för Kvinna till Kvinna.

2002: vi tar emot det alternativa Nobelpriset!

År 2002 var vi på Kvinna till Kvinna stolta mottagare av det prestigefyllda The Right Livelihood Award, även kallat ”det alternativa nobelpriset”. En fantastisk och mycket välkommen bekräftelse på att vårt arbete erkänns, och att kvinnors deltagande i fredsbyggande är en förutsättning för fred.

Samma år fortsatte vår kvinnorättsorganisation att växa, och vi öppnade kontor i Georgiens huvudstad Tbilisi och i Tirana i Albanien.

Swisha en gåva »
Stor jubileumskonferens i Dubrovnik, Kroatien 2003.

2003: 10 år för kvinnors rättigheter!

År 2003 hade Kvinna till Kvinna funnits i 10 år!

Vi hade då 25 anställda och samarbetade med ungefär 70 olika kvinnorättsorganisationer på Balkan, i Mellanöstern och Södra Kaukasus.

Vi fortsätter arbetet för kvinnors rättigheter så länge det behövs. Var med du också!

 

Swisha en gåva »
Foto: Christopher Herwig

2004: Vi öppnar kontor i Jordanien!

År 2004 öppnade vi kontor i Jordaniens huvudstad Amman, och året därpå började vi arbeta i Libanon och Irak. Nu fick vi större möjligheter att nå kvinnor på flykt från krig i Jordaniens grannländer och stötta dem på plats. I dag är kontoret i Amman vårt näst största.

Läs mer om Kvinna till Kvinnas arbete för kvinnor på flykt »

2004 började vi dessutom arbeta i Armenien.

2008: vi granskar Carl Bildt

2008 granskade vi den dåvarande utrikesministern Carl Bildt och upptäckte att inte ett enda av hans 276 pressmeddelanden om fred berörde kvinnor, och att han aldrig träffat kvinnoorganisationer under sina många resor till konfliktregioner.

Hans blogg och offentliga tal saknade fokus på kvinnors rättigheter och kvinnors roll för fred. Resultatet av granskningen var förbluffande: Sveriges utrikesminister hade en ofullständig bild av verkligheten.

2008 var också året då vår utställning ”Pushing the limits”, om unga kvinnor i konfliktområden startade på Världskulturmuseet i Göteborg.

2009: verksamhet i fyra regioner

Vi började arbeta i Demokratiska Republiken Kongo och öppnade därmed upp arbete i en fjärde region.

Vi startade även vårt påverkansarbete mot EU där kvinnorättsaktivister från Västra Balkan kunde föra fram vad som borde krävas för kvinnors rättigheter i processen för länder att bli medlemmar av EU.

Kvinna till Kvinnas volontärer deltog i Stockholms prideparad 2019. Foto: Julia Örtegren

2010: Volontärgrupperna drar igång!

Kvinna till Kvinna startade sin volontärverksamhet, som än i dag är en viktig del av vår verksamhet. I dag finns våra volontärer i flera städer och hjälper oss att nå ut till tusentals personer runt om i Sverige, genom att dela med sig av information om vårt arbete och samla in pengar till stöd för kvinnor i konfliktdrabbade områden. Volontärerna skapar också mötesplatser för alla som har ett engagemang kring kvinnors rättigheter.

2010 var också året då vi blev förmånstagare till Svenska Postkodlotteriet.

Nobels fredspris gick förutom till Leymah Gbowee (till höger) även till just Ellen Johnson Sirleaf (i mitten) och Tawakul Karman från Jemen (till vänster). Foto: Martin von Krogh

2011: Leymah Gbowee får Nobels fredspris

2011 var året då Nobels fredspris delades ut till en av våra stora inspirationskällor, Leymah Gbowee från en av våra partnerorganisationer i Liberia.

Leymah Gbowee lyckades förena Liberias kvinnor till att sätta stopp för det brutala inbördeskriget som pågick 1999–2003. I vita t-shirts demonstrerade kvinnorna dagligen i huvudstaden Monrovia. När fredssamtalen väl var ett faktum sittstrejkade de utanför portarna med budskapet att de tänkte stanna tills männen därinne var överens om fred.

Swisha en gåva »
Foto: Christopher Herwig

2013: 20 år för kvinnors rättigheter!

År 2013 hade Kvinna till Kvinna funnits i 20 år! Vi arbetade då i över 15 länder i Afrika, Mellanöstern, Södra Kaukasien och på Västra Balkan, och samarbetade med över 100 lokala kvinnorättsorganisationer runt om i världen.

Det här var också året då vår dokumentärfilm ”Six days” hade premiär. Filmen är en hyllning till alla de tusentals kvinnorättsförsvarare som vi har gett stöd till. Filmen visades bland annat på filmfestivaler, i Europaparlamentet – och av EU-delegationer på så vitt skilda platser som Nepal och El Salvador.

Vi fortsätter arbetet för kvinnors rättigheter så länge det behövs. Var med du också!

 

Swisha en gåva »
Kvinna till Kvinnas dåvarande generalsekreterare Lena Ag och Alexandra Pascalidou hos Postkodmiljonären.

2014: storvinst direkt till arbetet för kvinnors rättigheter

2014 kammade vi hem en miljon kronor i Postkodmiljonären, tillsammans med vår goodwillambassadör Alexandra Pascalidou och vår dåvarande generalsekreterare Lena Ag. Pengarna gick direkt till arbetet för kvinnors rättigheter.

Samma år härjades Västafrika av ett stort ebolautbrott, och vi var en av få internationella organisationer som valde att stanna kvar i Liberia som var ett av de länder som drabbades hårdast. I två års tid kämpade Liberia stenhårt mot epidemin, och när den var över konstaterades att 75 % av de som dog var kvinnor. Det var kvinnor som vårdade sjuka i hemmet och de flesta som jobbade i vården var kvinnor. Tusentals kvinnor dog på grund av exponeringen – och för att de inte kunde läsa och ta till sig viktig information om smittan.

Än i dag fortsätter vårt arbete för att förebygga nya utbrott och ge stöd till de som drabbats av smittan.

2015: Två stora segrar!

2015 hände något banbrytande i Jordanien när en kvinna för första gången fick skadestånd efter att ha utsatts för våld i hemmet.

En annan stor seger 2015 var att Liberia antog en lag mot våld i hemmet och kriminaliserade våldtäkt inom äktenskapet.

2017: Vi fortsätter att växa!

Under 2017 fortsatte vi att växa, både i antal och storlek. Vi drog i gång vårt arbete för kvinnors rättigheter i Rwanda och öppnade ett kontor i Tunisien.

Dessutom kunde vi med stolthet berätta att både Linnéa Claesson och Fanna Ndow Norrby anslöt sig som våra nya goodwillambassadörer. Tillsammans har vi gått ihop oss med dem och Alexandra Pascalidou för att bekämpa våld och övergrepp och sätta ljuset på kvinnors rättigheter.

Samma år gav vårt och våra partnerorganisationers hårda arbete för att påverka lagstiftningen i Jordanien tydliga resultat. Äntligen skrotades lagen som gav våldtäktsmän möjlighet att slippa straff om de gifter sig med offret.

Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff lämnar över underskrifter till Jessica Polfjärd, representant för Moderaterna.

2018: Vi krävde ett stopp på våldet!

2018 hade Kvinna till Kvinna försvarat kvinnors rättigheter i 25 år. Det ville vi markera genom att berätta om det arbete vi har gjort under åren. På årsdagen den 18 april, då Kvinna till Kvinna år 1993 gick ut med sitt första upprop, publicerade vi därför en debattartikel där 26 starka röster för kvinnors rättigheter tillsammans med oss krävde ett stopp på våldet mot kvinnor.

Samma år gjorde vi ett upprop mot nationalism och samlade in över 11 000 underskrifter. Underskrifterna lämnades över till Sverige två största riksdagspartier Socialdemokraterna och Moderaterna.

Läs uppropet »

Kvinnorättsförsvararen Intisar Al-Amyal. Foto: Anne-Sophie Le Mauff

2020: Covid-19 tvingade kvinnorörelsen att ställa om

Den globala covid-19 pandemin riskerade att bromsa utvecklingen för kvinnors rättigheter för en lång tid framöver. Trots kaoset som rådde uppnådde kvinnorörelsen på många platser fantastiska resultat. På grund av rådande nedstängningar och utegångsförbud ställde våra partnerorganisationer om och digitaliserade sin verksamhet och drev till exempel hjälplinjer som var öppna dygnet runt för våldsutsatta kvinnor.

Under 2020 vann även kvinnorättsaktivisten Intisar Al-Amyal från vår partnerorganisation Iraqi Women’s League Per Anger-priset för sitt arbete för kvinnors rättigheter i Irak.

Kvinna till Kvinnas goodwillambassadör Linnéa Claeson. Foto: Alison De Mars

2021: En miljon för kvinnors rättigheter!

Under midsommarhelgen utmanade vår goodwillambassadör Linnéa Claeson sina följare att pausa sitt firande för att hjälpa henne att nå sitt mål: att samla in en miljon kronor för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Responsen var otrolig: på bara 36 timmar nåddes målet. Stort tack till alla som engagerade sig!

Samma år vann 89 procent av de kvinnliga kandidater som våra partnerorganisationer coachat i lokalvalen i Rwanda. Och våra team i Syrien och Georgien organiserade sitt första tvärregionala utbyte någonsin där de fokuserade på förutsättningarna för att arbeta i krigsområden!

2022: Kvinna till Kvinna startade upp en katastroffond

När den fullskaliga invasionen av Ryssland inleddes 2022 aktiverade Kvinna till Kvinna sin katastroffond för att ge akut stöd till kvinnorättsorganisationer och kvinnorättsförsvarare i och från Ukraina i deras arbete med att hjälpa kvinnor utsatta för våld, fördrivna kvinnor och familjer i behov av omedelbart stöd. Sedan dess har vi gett stöd till fler länder genom katastroffonden.

2022 anslöt sig fantastiska Sarah Dawn Finer till kampen för kvinnors rättigheter. Vi är så stolta över att Sarah valt att bli goodwillambassadör hos oss på Kvinna till Kvinna.

Inför riksdagsvalet i september lanserade vi vår feministiska valkompass – en kartläggning av partiernas jämställdhetspolitik i en rad olika feministiska nyckelfrågor.

Swisha »
Aida Ćosić (mitten) tillsammans med kollegorna Selma Badžić (vänster) och Sabina Mahić (höger). Foto: Imrana Kapetanović

2023: 30 år för kvinnors rättigheter!

I år har Kvinna till Kvinna funnits i 30 år! Vi arbetar i över 20 länder i Afrika, Mellanöstern, Södra Kaukasien och Europa, och samarbetar med 140 lokala kvinnorättsorganisationer runt om i världen.

365 dagar om året arbetar vi och våra partnerorganisationer outtröttligt för att stärka och skydda kvinnor i länder drabbade av krig och konflikt. Och vi fortsätter så länge det behövs. Var med du också!

 

Swisha »

Maraton för kvinnors rättigheter!

I juni sprang vår kollega Yllka Soba från Kosovo ”Stockholm Marathon” för att uppmärksamma att Kvinna till Kvinna fyller 25 år, och för att fira att hon jobbat inom organisationen i 15 år. ”Jag vill, som en av de kvinnor som överlevt kriget i Kosovo, fira att jag lever! Och jag vill visa världen det viktiga arbete som Kvinna till Kvinna gör. Stödet från svenska folket har förändrat mitt och många andra kvinnors liv i Kosovo!”, säger hon. Här skriver hon sin hälsning till Sverige.

9 juli 2018

”Kvinna till Kvinna blev vår röst och vårt verktyg”

Igballe ”Igo” Rogovas kontakt med Kvinna till Kvinna började redan i mitten av 90-talet. I dag leder hon kvinnorättsorganisationen Kosovo Women’s Network (KWN), som är en av våra partnerorganisationer i Kosovo. För oss berättar Igo om det motstånd hon stött på som kvinnorättsförsvarare, och vad som gjort att hon har kunnat fortsätta kampen.

4 maj 2018

Vi kräver ett stopp på våldet

25 år har gått sedan Kvinna till Kvinna bildades och vi samlades i ett upprop för att protestera mot de avskyvärda våldtäkter som kvinnor på Balkan utsattes för. Mycket har hänt sedan dess. Men vi är långt ifrån klara med arbetet för att kvinnor ska få makt över sina egna liv och för att få ett slut på sexuellt våld i krig. Därför sätter vi återigen problemet på agendan i ett upprop tillsammans med en rad framstående kvinnor.

18 april 2018

Mötet som blev en väckarklocka

Eva Zillén var med och grundade Kvinna till Kvinna och jobbar fortfarande inom organisationen. Här berättar hon om hur allting började för 25 år sedan, och varför organisationen heter som den gör.

18 april 2018

”Att kriget låg nära ledde till att hjälpinsatserna var stora”

Året var 1994 när Anna Nilsson Spets läste i tidningen om ett hjälpprojekt till stöd för kvinnor som drabbats av kriget i Bosnien-Hercegovina. Projektet organiserades av Kvinna till Kvinna och gick ut på att packa stödpaket som sedan skickades till kvinnliga internflyktingar.

18 april 2018

Stöd världens kvinnorättskämpar

När du ger en gåva är du med och stöttar det internationella arbetet för alla flickors och kvinnors rätt till självbestämmande och ett liv utan våld. Med din hjälp kan vi och våra partnerorganisationer ge kvinnor som utsatts:

» Juridiskt stöd och kunskap om sina rättigheter
» Skydd och psykologiskt stöd
» Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig

Ge en gåva

Dina pengar når fram!

93 % av Kvinna till Kvinnas totala intäkter går till verksamhetens ändamål.

Vår verksamhet finansieras av företag, organisationer och privatpersoner, bland annat får vi stöd från Sida, Radiohjälpen och Svenska Postkodlotteriet. Kvinna till Kvinnas verksamhet granskas av Svensk Insamlingskontroll. Vårt 90-konto garanterar att din gåva används effektivt och ansvarsfullt. Kvinna till Kvinna är även medlem i Giva Sverige och följer deras etiska krav och koder.

Uppdaterad eller granskad 29 januari 2024
Publicerad 18 april 2018