Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Foto: Maja Brand

Covid-19 och kvinnors rättigheter

Kriser förstärker orättvisor. Coronapandemin kommer att drabba kvinnor särskilt hårt – speciellt i länder med utbredd fattigdom, dåligt rustade hälsosystem och obefintliga sociala skyddsnät. Samtidigt försvårar stängda gränser arbetet för kvinnors rättigheter.

Förutom att våld mot kvinnor ökar i samhällen under stress, arbetar fler kvinnor i frontlinjen i vårdyrken som just nu sätts på stort prov runt om i världen. Livsviktiga åtgärder som mödravård och flickors sexuella och reproduktiva hälsa hamnar också i skymundan. En ekonomisk kris slår också särskilt hårt mot kvinnor eftersom de oftare har otrygga anställningar, deltidsjobb eller informella jobb. Vi kan inte pausa arbetet för kvinnors rättigheter! Kvinna till Kvinna finns på plats i 20 länder – tillsammans med över 100 partnerorganisationer fortsätter vi kämpa för varje kvinnas rätt till en trygg framtid.

Din gåva är avgörande

Vi får aldrig acceptera våldet som sker bakom stängda dörrar. Nu mer än någonsin måste vi stå upp för de kvinnor som blir utsatta. Visste du att 538 kr kan räcka till att bekosta skyddat boende i en vecka för en kvinna som utsatts för våld i Armenien?

Ge din gåva i dag!

Ge en gåva

Video: Aktivist under lockdown?

Runt om i världen kämpar människor just nu mot den pågående krisen och coronavirusets framfart. Samtidigt ökar strukturellt förtryck och orättvisor, precis som de alltid gör i krissituationer. Vi får rapporter om hur auktoritära regimer använder den rådande situationen för att stärka sin egen makt och minimera demokratiska rättigheter. Vad betyder detta för kvinnorättsförsvarare världen över? Kommer alla länder att öppna upp igen på samma sätt som innan? Och vad krävs för att återställa det demokratiska utrymmet?

Detta och mycket mer pratar vi med vår generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.

Larm: våld mot kvinnor ökar under coronakrisen

En överväldigande majoritet av våld mot kvinnor sker i nära relationer. När nästan en tredjedel av världens befolkning är isolerade i sina hem, innebär det att många våldsutsatta kvinnor är instängda med männen som slår. Flera lokala kvinnorättsorganisationer larmar redan om ökat våld i takt med att utegångsförbud blir allt strängare.

Ditt bidrag är avgörande. Tillsammans ger vi stöd och skydd till kvinnor som utsätts för våld. Bli månadsgivare i dag!

Du kan hjälpa – bli månadsgivare i dag »

Så påverkar corona arbetet för kvinnors rättigheter

”Vi finns på plats i över 20 länder och anpassar nu vår verksamhet för att kunna stötta våra lokala partnerorganisationer på ett relevant sätt. De jobbar redan på platser drabbade av krig och konflikt, så viruset gör arbetet extra tufft”, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare.

Läs mer om hur vårt arbete påverkas »

Kvinnors perspektiv måste med i krisåtgärderna

Kvinna till Kvinna har i över 25 år arbetat för kvinnors rättigheter i konfliktområden. Vi vet att under kris halkar kvinnors rättigheter långt ner på listan över prioriteringar. Men det är NU som vi måste förstå hur kvinnor och flickor drabbas av krisen och det perspektivet måste tas med krisåtgärderna! Annars riskerar vi att förstärka de orättvisor som redan finns. Kvinna till Kvinna uppmanar därför världens ledare att i den globala responsen på coronakrisen säkerställa att kvinnors mänskliga rättigheter uppfylls.

Läs hela vårt uttalande på engelska här »

Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna.
Foto: EU:s delegation i Sarajevo