Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Ökar medvetenheten om kvinnor med funktionsnedsättning i Ukraina

Organisationen Fight for Right arbetar för kvinnor med funktionsnedsättningars rättigheter. När Ryssland inledde sin storskaliga invasion var de en av de första organisationerna som hjälpte dessa kvinnor att evakuera med sina familjer.

Tanya Herasymova när hon var på besök i Stockholm för att prata i riksdagen om situationen i Ukraina. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel
Tanya Herasymova när hon var på besök i Stockholm för att prata i riksdagen om situationen i Ukraina. Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel

Den kvinnoledda organisationen Fight for Right i Kiev arbetar för att förena kvinnor med olika funktionsnedsättningar och kämpar för deras rättigheter, både i Ukraina och internationellt. Deras ledare, Tanya Herasymova, började sin karriär som en av deltagarna i ett av organisationens tidigare projekt.

– För några år sedan deltog jag i den första upplagan av vårt projekt ”LIDERKA”, en skola för politiskt deltagande för flickor och kvinnor med funktionsnedsättning. Tack vare utbildningen fick jag en praktikplats på den centrala valkommissionen, och när den tog slut frågade mitt gamla team på Fight for Right om jag ville arbeta hos dem, säger hon.

Tanya började som kommunikationsansvarig och samordnare för skolprojektet, och i slutet av förra året blev hon befordrad till chef över verksamheten. I början av 2022 var de ett litet team på tio personer, men organisationen har vuxit snabbt och nu har de ett stort team som arbetar med deras akutstöd.

Rösten för kvinnor med funktionsnedsättningar

Sedan Rysslands storskaliga invasion av Ukraina som inleddes den 24 februari 2022, har organisationen fokuserat på att erbjuda evakueringshjälp för personer med funktionsnedsättning och deras familjer. Utöver det arbetar de också för en mer inkluderande process för återhämtning efter krig och konflikt, som ska ta hänsyn till behov och rättigheter för kvinnor med funktionsnedsättningar som påverkats sedan starten av den nuvarande konflikten 2014.

– Vi hjälper människor med funktionsnedsättningar eftersom ingen annan gör det och vi började evakuera människor när ingen annan hade börjat med det. Vi har övervakat det humanitära stödet och tittat på hur staten hjälpte kvinnor med funktionsnedsättningar under kriget, säger Tanya.

Deras projekt “Supporting women with disabilities during the Russian war in Ukraine” syftar till att ge direkt psykiskt, juridiskt och koordinerande stöd till kvinnor med funktionsnedsättningar i östra Ukraina. Den rekommenderar även att inkludera kvinnorna i planeringen och genomförandet av räddningsinsatserna i Ukraina.

– Vi är osynliga som målgrupp, ingen uppmärksammar kvinnor med funktionsnedsättningar. Så det viktigaste för oss är att bli hörda. Men vi behöver verkligen ytterligare stöd och tillgänglighet. Vissa organisationer ger stöd till kvinnor men är inte inkluderande för kvinnor med funktionsnedsättningar.

Kräver en plats vid bordet

Tanya och hennes kollegor har länge kämpat för att få inflytande i beslutsfattande processer och vet vad som krävs för att få det.

– Ingen kommer att ge dig dina rättigheter, du måste ta dem. Så, självklart arbetar vi mycket för att öka medvetenheten om kvinnor med funktionsnedsättning och för att förbättra kunskapen om dessa kvinnor. Det är också därför vi har ledarskapsprogram som ”Political Participation in Women Leadership”. Det är vårt sätt att visa tjejer att de också kan vara beslutsfattare, säger Tanya.

 

När den fullskaliga invasionen inleddes 2022 aktiverade Kvinna till Kvinna sin katastroffond för att ge akut stöd till kvinnorättsorganisationer och enskilda kvinnorättsförsvarare i och från Ukraina i deras arbete med att hjälpa kvinnor utsatta för våld, fördrivna kvinnor och familjer i behov av omedelbart stöd. Läs om vårt arbete i Ukraina »

Fler artiklar