Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Översvämningar och jordskred i Rwanda: ”Jag oroar mig hela tiden”

I början av maj drabbades delar av Rwanda av kraftiga översvämningar och jordskred. Mitt i förödelsen ger lokala kvinnoorganisationer omedelbar hjälp och psykosocialt stöd till de drabbade.

26-åriga studenten och ensamstående mamman Musabyimana Claudine fick stöd från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Our Sister’s Opportunity. Som många andra i Rwanda drabbades hennes familj hårt av översvämningar och jordskred i början av maj. Foto: Kvinna till Kvinna/Aline Niwenshuti
26-åriga studenten och ensamstående mamman Musabyimana Claudine fick stöd från Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Our Sister’s Opportunity. Som många andra i Rwanda drabbades hennes familj hårt av översvämningar och jordskred i början av maj. Foto: Kvinna till Kvinna/Aline Niwenshuti

Det har gått över en månad sedan delar av Rwandas västra och norra provinser drabbades av förödande översvämningar och jordskred. Fler än 100 personer har omkommit och över 6 000 hus har förstörts. Tusentals har tvingats på flykt.

26-åriga Musabyimana Claudine och hennes familj är bland dem som har drabbats hårt av katastrofen. Trots att de överlevde så har översvämningarna kraftigt förvärrat familjens redan utsatta situation.

Hus som skadats och förstörts

Claudine studerar på Creative Academy som drivs av Our Sister’s Opportunity (OSO) – en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer. Akademin är ett innovativt program med målet att stärka tonårsmödrar och andra utsatta kvinnor och flickor genom etisk och digital modeutbildning. Utöver det är Claudine en ensamstående mamma som uppfostrar sin ettårige son samtidigt som hon bor med sex familjemedlemmar. De kraftiga översvämningarna och jordskreden förstörde ett av deras hus, medan det andra fick omfattande skador.

– Ett hus förstördes inte, men det är allvarligt skadat, och vi sover nu alla sju där. Jag oroar mig hela tiden för att om det kommer kraftigt regn igen så kommer det att kollapsa. Vi har svårt att sova på nätterna eftersom regnvatten kommer in i huset, säger Claudine.

Dessutom skadades deras toalett, vilket lämnade dem med en exponerad groplatrin som inte ger någon avskildhet och dessutom  utgör en säkerhetsrisk, särskilt för Claudines lilla barn.

“Vårt mest akuta problem är bristen på livsmedel”

Jordskreden spolade också bort familjens skördar, vilket satte dem i riskzonen för hunger och matbrist. Claudines största oro är hennes barns näring.

– Vårt mest akuta problem är bristen på livsmedel. För att ha råd med bara ett kilo bönor odlar min mamma nu åt grannarna i tre dagar och tjänar bara en dagslön på 600 RWF (motsvarar 5,61 SEK). Jag oroar mig för mitt barns hälsa och tillväxt på grund av otillräckliga måltider, säger hon.

Claudines pappa och två syskon brottas med psykisk ohälsa, vilket påverkar deras förmåga att arbeta. Detta betyder att bördan av att försörja hela familjen faller på Claudines mor, som odlar grödor som bönor, sötpotatis, kassava och majs. Förlusten av deras skördar har påverkat familjen hårt.

Akut stöd till de drabbade

I denna akuta situation var OSO bland de första att nå ut till Claudine. De besökte familjen för att kunna bedöma skadorna, de omedelbara behoven och för att erbjuda stöd. Med hjälp av Kvinna till Kvinnas katastroffond har OSO tillgodosett de mest grundläggande behoven hos de drabbade – som Claudine och hennes familj.

– OSO har gett mig hopp och stöd sedan den här krisen började. De har gett oss akut hjälp, och jag är fylld av hopp om att det kommer att hjälpa min familj att klara sig medan vi väntar på nästa skördesäsong, säger Claudine.

Många civilsamhällesorganisationer i Rwanda har agerat snabbt för att kunna ge akut stöd i områden som drabbats av översvämningarna och jordskred. Både OSO och vår partner Organisation of Kigali Women in Sports (AKWOS) besökte de drabbade områdena efter att ha fått reda på omfattningen av skadorna.

– Jag kan inte sätta ord på allvaret i situationen, säger Felicite Rwemarika, verkställande direktör för AKWOS.

Kvinna till Kvinna aktiverar katastroffonden

– I Rwandas västra och norra provinser har många inte bara förlorat familjemedlemmar – de saknar också förnödenheter som mat och kläder och bor just nu på tillfälliga härbärgen. Regeringen i Rwanda ger stöd till de drabbade, säger Felicite, men maten räcker till exempel inte till.

För att kunna ge akut stöd till våra partnerorganisationer i Rwanda aktiverade vi vår katastroffond. Medeln ur katastroffonden har gjort det möjligt för AKWOS att bland annat ge grundläggande förnödenheter som mat, kläder och madrasser till de som tvingats på flykt efter katastrofen.

– Med tanke på de akuta behoven som vi såg hos våra rättighetsbärare sökte vi stöd från Kvinna till Kvinna, och vi är tacksamma för hjälpen som vi har fått, säger Felicite.

Stödet till lokala organisationer är även avgörande för att de ska kunna tillgodose de psykiska behoven hos dem drabbade.

– Tack vare katastroffonden har vi kunnat utbilda vår personal på plats, som nu tillhandahåller grundläggande psykosocialt stöd och rådgivning, säger Felicite.

– Vi använder också idrott som ett verktyg för våra rättighetsbärare att må bättre. De samlas för att spela fotboll, vilket får dem att komma på andra tankar. Vi har sett en positiv förändring sedan vi började med detta.

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Tillsammans med våra partnerorganisationer:

  • förespråkar vi förebyggande av könsbaserat våld och ger judiriskt och psykosocialt stöd till våldsutsatta.
  • främjar vi unga kvinnors kroppsliga autonomi och äganderätt till sexuella och reproduktiva hälsoval.
  • arbetar vi för kvinnors deltagande inom politik, freds- och konfliktlösningsprocesser och på arbetsmarknaden.
  • stöttar vi kvinnor med funktionsnedsättning och arbetar för deras rättigheter.

Läs mer om vårt arbete i Rwanda »

Fler atiklar