Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Vård för unga mödrar i Rwanda

De är inte längre barn, men heller inte vuxna kvinnor. När tonåringar själva blir mammor riskerar de att falla mellan stolarna i sjukvården. Vår partnerorganisation Empower Rwanda samarbetar med ett hälsocenter för att säkerställa bra vård för 200 unga mödrar som lever i fattigdom.

Olivia Promise Kabatesi (mitten) är grundare av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Sedan 2021 samarbetar Empower Rwanda med hälsocentret Bugaragara. Maurice Kagame (till vänster) är sjuksköterska och chef för centret. Xaverine Mukabideli (till höger) arbetar med individuell samtalsrådgivning. Foto: Gloria Powell
Olivia Promise Kabatesi (mitten) är grundare av Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Empower Rwanda. Sedan 2021 samarbetar Empower Rwanda med hälsocentret Bugaragara. Maurice Kagame (till vänster) är sjuksköterska och chef för centret. Xaverine Mukabideli (till höger) arbetar med individuell samtalsrådgivning. Foto: Gloria Powell

I distriktet Nyagatare, tre timmars bilresa nordost om huvudstaden Kigali i Rwanda, ligger hälsocentret Bugaragara. Centret består av flera längor enplanshus i tegel som ligger utspridda över en liten sluttning bakom en grind i metall. Det är en varm eftermiddag och några patienter väntar i skuggan utanför de olika mottagningsrummen. Några av de vita dörröppningarna täcks av gardiner, genom andra kan man skymta rummens ljust gula väggar.

En kvinna och ett barn utanför hälsocentret Bugaragara.

Hälsocentret Bugaragara har 22 anställda och tar emot patienter från Rwimiyaga som är en sektor i distriktet Nyagatare. Hit kommer 64 000 medborgare för att få vård, 25 % av dessa är tonåringar, enligt Maurice Kagame som är chef för centret. Här finns ett apotek, en hiv-klinik och patienter kan också få mödrahälsovård. Foto: Gloria Powell

Hälsokontroller för de fattigaste

I över ett år har hälsocentret (som skulle kunna liknas vid en vårdcentral i den svenska vårdkedjan) samarbetat med Empower Rwanda, en av Kvinna till Kvinnas partnersorganisationer. Empower Rwanda jobbar för att stötta tonårsmödrar som är bland de fattigaste i Rwanda. Bara i Nyagatare når deras arbete 200 tonårsmammor – och många är i behov av sjukvård.

– Det här är tjejer som har genomgått trauman. Några av dem har blivit våldtagna, samtliga har fött barn. De måste bli medvetna om sina rättigheter och vilka medicinska behandlingar som finns tillgängliga, säger Olivia Promise Kabatesi, grundare av Empower Rwanda.

På hälsocentret kan flickorna få genomgå en hälsokontroll och testa sig för sexuellt överförbara infektioner, till exempel hiv. Om de är hiv-positiva tillhandahåller centret en behandlingsplan och den rwandiska regeringen står för de medicinska kostnaderna.

Sjukhussängar på hälsocentret Bugaragara.

Sjukhussängar på hälsocentret Bugaragara. Foto: Gloria Powell

Övervinna trauma

Tonårsgraviditeter är ett utbrett problem i Rwanda. Våld mot kvinnor och flickor är vanligt (många flickor som blir gravida blir det efter en våldtäkt) och kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är låg.

Många tonårsmödrar blir stigmatiserade av sina familjer och tvingas hoppa av skolan inför förlossningen. En viktig del av de behandlingar som centret erbjuder är därför individuell samtalsrådgivning. En av rådgivarna, Xaverine Mukabideli, berättar att hon tar emot ungefär fem flickor per dag.

– Jag känner mig glad och väldigt tacksam för mitt jobb när jag ser tjejer som börjar sina liv på nytt och verkligen kämpar för att övervinna sina trauman, säger Xaverine som betonar vikten av utbildning och att uppmuntra unga mammor att ta upp skolan igen.

Xaverine Mukabideli på sin mottagning.

Xaverine Mukabideli på sin mottagning. Förutom samtalsrådgivning ger hon även råd om preventivmedel och centret tillhandahåller kondomer till patienter utan kostnad. Det har minskat oönskade graviditeter i området. Foto: Gloria Powell

Försäkring för dyr för många

Många flickor blir utfrysta i sina samhällen när de får veta att de är gravida. Ensamma och utan utbildning kämpar de som lever i fattigdom för att försörja sig själva och sina barn.

Till exempel kostar en sjukförsäkring som täcker kostnaderna på hälsocentret 3 000 rwandiska franc (cirka 30 svenska kronor) per person och år. Det är en summa som många tonårsmödrar inte har råd med. Ibland kliver Empower Rwanda in och täcker kostnaderna för både mamma och barn för flickorna i deras program.

– Det viktigaste är att tjejerna kan börja sina behandlingar, säger Olivia.

Långa sträckor att gå

Maurice Kagame, sjuksköterska och chef för hälsocentret sedan fyra år.

Maurice Kagame är sjuksköterska och har varit chef för hälsocentret i fyra år. Foto: Gloria Powell

Maurice Kagame, chefen för hälsocentret, ser också bristen på försäkring som en av de största utmaningarna för kvinnor och flickor i området. Många patienter måste också gå långt för att komma till centret.

– Den här [geografiska] sektorn är utspridd. Vissa [patienter] behöva ta sig 20, 30 eller 40 kilometer och de har inte pengar till transportmedel, säger Maurice.

Han förklarar att kvinnor och flickor som kommer för förebyggande vård och hälsoutbildning vanligtvis bor närmare centret och att de önskar att de hade en större räckvidd. Han ser tjejerna i Empower Rwandas program, som också kommer till hälsocentret för utbildningar om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, som viktiga ambassadörer som kan förmedla kunskapen vidare i sina samhällen.

– Flickor kan nå ut dit vi inte kommer och lära andra, till exempel hur sexuellt överförbara infektioner eller oönskade graviditeter kan undvikas.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för att stärka kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Sedan juni 2021 har vi stöttat Empower Rwanda i projektet ”Her Voice, Her Right”. Genom det når Empower Rwanda 200 tonårsmödrar, bland de fattigaste i befolkningen i Rwanda, i distriktet Nyagatare.