Swisha en gåva till 90 18 003 Swish
Kevine och Justine, deltagare i programmet "My Voice, My Right" som organiseras av Paper Crown Rwanda. Foto: Gloria Powell

Kvinna till Kvinna i Rwanda

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. Rwanda har världens högsta andel kvinnor i parlamentet och det finns starka lagar för att skydda kvinnors rättigheter. Samtidigt håller normer och traditioner fortfarande kvinnor tillbaka.

Tillsammans med partners fokuserar vi på att förebygga könsbaserat våld, främja respekt för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, stödja konfliktlösning och främja kvinnors deltagande i beslutsfattande.

Varför vi arbetar i Rwanda

1994 ägde folkmordet mot tutsierna rum i Rwanda. På bara tre månader mördades mer än en miljon människor och det uppskattas att tre miljoner tvingades på flykt. Kvinnor drabbades enormt: många våldtogs och smittades med hiv medan andra förlorade sina partners.

Efter folkmordet gjorde regeringen en samlad ansträngning för att bygga upp samhället igen. Kvinnor i Rwanda hade en nyckelroll i denna process. En av deras framgångar var att tillsammans skapa en progressiv ny konstitution som garanterar kvinnor att kvinnor ska ha minst 30 % av positionerna i alla beslutsfattande församlingar i landet.

Detta har gjort att Rwanda har flest kvinnor i parlamentet i hela världen: 61 % av platserna innehas av kvinnor. Sedan folkmordet har många lagar som stärker kvinnors rättigheter stiftats. Till exempel får kvinnor ärva mark i lika hög utsträckning som män.

Trots detta finns det fortfarande starka normer och traditioner som hindrar kvinnor från att nyttja sina rättigheter. Våld mot kvinnor är fortfarande ett problem i landet. Enligt Rwandas statistikbyrå har 36,1 % av kvinnorna utsatts för fysiskt våld.

Därför stödjer Kvinna till Kvinna kvinnorättsorganisationer i Rwanda: för att säkerställa att landets positiva utveckling fortsätter. Vi strävar efter verklig jämställdhet så att alla kvinnor kan delta fullt ut i samhället.

Din gåva är viktig!

Janneti, deltagare i Empower Rwanda's program för tonårsmödrar, och hennes dotter. Foto: Gloria Powell

Hur vi stöttar kvinnor i Rwanda

Tillsammans med våra partnerorganisationer:

 • förespråkar vi förebyggande av könsbaserat våld.
 • ger vi juridiskt och psykosocialt stöd till våldsutsatta.
 • främjar vi unga kvinnors kroppsliga autonomi och äganderätt till sexuella och reproduktiva hälsoval.
 • arbetar vi för kvinnors deltagande inom politik, freds- och konfliktlösningsprocesser och på arbetsmarknaden.
 • stärker vi kvinnor på landsbygden genom att främja deras ledarskap, självförespråkande och ekonomiska inkludering.
 • stöttar vi kvinnor med funktionsnedsättning och arbetar för deras rättigheter.
Ninette Umurerwa är jurist och nationell verkställande sekreterare för Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka i Rwanda. Foto: Gloria Powell

Våra partnerorganisationer i Rwanda

 • Afro Ark
 • Association of Kigali Women in Sport (AKWOS)
 • Certa Foundation
 • Empower Rwanda
 • Family Circle Love Labs Organisation
 • Feminist Action Development Ambition
 • Haguruka
 • Impanuro Girls Initiative
 • Our Sister’s Opportunity
 • Paper Crown Rwanda
 • Rwanda National Association of Deaf Women
 • Rwanda Women’s Network (RWN)
 • Save Generation Organisation (SGO)
 • Strive For Inclusion

Nyheter från Rwanda

Kraften i unga röster i Rwanda

Tack vare Paper Crown Rwanda träffas eleverna på G.S Gihogwe varje onsdag för att lära sig om sexuella och reproduktiva rättigheter och våld mot kvinnor – ett initiativ som syftar till att skapa långsiktig förändring i Rwanda.

20 december 2023

Att förändra könsnormer i Rwanda: ”Vi bryter cykeln sakta men säkert”

På Paper Crown Rwanda arbetar Clementine Nyirarukundo och hennes kollegor outtröttligt för att bekämpa ojämlikhet mellan könen och omvandla djupt rotade sociala normer i Rwanda. Genom ett unikt utbildningsprogram och att engagera unga människor vill de bryta våldscirkeln.

20 november 2023

Stöttar våldsutsatta kvinnor i Rwanda

I över två decennier har Christine Mukarukwaya stöttat kvinnor som behöver juridiskt stöd. Hon arbetar som volontär på kvinnorättsorganisationen Haguruka, som erbjuder juridisk rådgivning till kvinnor i Rwanda och möter kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld och våld i nära relationer.

1 november 2023

Att utbilda jämnåriga om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i Rwanda

Genom att delta i Hagurukas program kunde Bosco öka sin kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Nu organiserar han aktiviteter varje vecka och delar med sig av sina kunskaper till jämnåriga.

24 oktober 2023

Delar hoppet om en ljusare framtid

Normbrytande samtal och kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter – det erbjuder Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka unga vuxna i Rwanda. Nadine och Ruth som deltagit i programmet delar med sig av sina upplevelser.

28 september 2023

Översvämningar och jordskred i Rwanda: ”Jag oroar mig hela tiden”

I början av maj drabbades delar av Rwanda av kraftiga översvämningar och jordskred. Mitt i förödelsen ger lokala kvinnoorganisationer omedelbar hjälp och psykosocialt stöd till de drabbade.

27 juni 2023