Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Stöttar våldsutsatta kvinnor i Rwanda

I över två decennier har Christine Mukarukwaya stöttat kvinnor som behöver juridiskt stöd. Hon arbetar som volontär på kvinnorättsorganisationen Haguruka, som erbjuder juridisk rådgivning till kvinnor i Rwanda och möter kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld och våld i nära relationer.

Christine Mukarukwaya, juridisk rådgivare och volontär, tillsammans med Ninette Umurerwa, nationell verkställande sekreterare. Båda två arbetar för Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka i Rwanda. Foto: Gloria Powell
Christine Mukarukwaya, juridisk rådgivare och volontär, tillsammans med Ninette Umurerwa, nationell verkställande sekreterare. Båda två arbetar för Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka i Rwanda. Foto: Gloria Powell

Kvinnorättsorganisationen Haguruka i Rwanda fokuserar på att stoppa våld mot kvinnor och att skapa trygga platser för kvinnor i Rwanda. De erbjuder en chans för kvinnor att bli hörda och möjlighet att få juridisk stöttning från advokater och rådgivare. Från deras kontor i huvudstaden Kigali koordinerar de sitt nätverk med över 400 handläggare runtom i landet.

Christine Mukarukwaya är en av de juridiska rådgivare som arbetar för Haguruka som volontär och har varit med organisationen i över 20 år. Hennes arbete som juridisk rådgivare startade tack vare hennes statliga arbete, där hon ansvarar över sociala frågor.

– 2001 letade Haguruka efter kvinnor som kunde utbilda andra kvinnor. När jag blev tillfrågad letade det specifikt efter någon som kunde erbjuda utbildningar i juridiska rättigheter, säger Christine.

Våldet mot kvinnor i Rwanda

Christine träffar ofta kvinnor som har utsatts för sexuellt våld eller våld i hemmet. Hon menar att det utbredda våldet beror på fattigdom och det faktum att många konflikter startar vid diskussioner om familjers tillgångar.

– Kvinnor står inför många olika utmaningar i Rwanda. Vi träffar både kvinnor som har blivit våldsutsatta och kvinnor som vill skilja sig men inte har råd att skaffa advokat, berättar Christine.

Ett enkelt val

När Haguruka först hörde av sig till Christine föll hon för målet med organisationens arbete och kände att hon ville bli en del av dem. Sedan hon började har det viktigaste resultatet för henne varit att med egna ögon se den skillnad hon har kunnat göra för de människor hon hjälpt.

– Jag ser mig själv som en väldigt empatisk person och jag har mycket att ge, varje gång någon kommer till mig med ett problem gör jag det till mitt eget problem och känner att jag måste hjälpa till. Och nu är många människor fria och berättar hur mycket de uppskattar mitt arbete, säger hon.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. En av våra partnerorganisationer är Haguruka. Haguruka fokuserar på att stoppa våld mot kvinnor och erbjuder trygga forum där kvinnor kan berätta om sina svårigheter och få juridiskt stöd av advokater och rådgivare. Från sitt huvudkontor samordnar de ett nätverk av över 400 juridiska assistenter över hela landet. Läs mer om vårt arbete i Rwanda.

Fler artiklar