Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Upprättelse efter över tio års kamp

Lawrence var tvungen att ta sitt fall till domstol och kräva ett faderskapstest för att äntligen få det underhållsbidrag hon hade rätt till. Något som inte hade varit möjligt utan juridiskt stöd från kvinnorättsorganisationen Haguruka i Rwanda.

Lawrence, 50, levde i fattigdom och lämnades helt ensam med vårdnaden av ett av sina barn. Hon kunde inte kräva sina rättigheter förrän hon hittade Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka i Rwanda. Foto: Gloria Powell
Lawrence, 50, levde i fattigdom och lämnades helt ensam med vårdnaden av ett av sina barn. Hon kunde inte kräva sina rättigheter förrän hon hittade Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Haguruka i Rwanda. Foto: Gloria Powell

När Lawrence var 30 år började hennes äktenskap krackelera. Hennes man var militär och fanns inte där särskilt mycket för parets två barn.

– Vi bara bråkade. Till slut skildes vi, säger Lawrence.

Lawrence bor i en by i distriktet Ruhango, sydost om huvudstaden Kigali i Rwanda. För att försörja sina två barn blev Lawrence tvungen att åka till Kigali för att hitta arbete. Hon fick jobb som hembiträde hos en rik familj i en tjusig del av staden.

Våldtagen av sin arbetsgivares son

Men Lawrences problem hade bara börjat. Hon bodde hemma hos sin arbetsgivare och blev där våldtagen av familjens son.

– Jag sa ”nej”, berättar Lawrence.

Med tiden utvecklades det hela till en relation som byggde på samtycke, enligt Lawrence. En dag upptäckte hon dock att hon var gravid. När hon berättade för familjen blev hon utslängd på gatan.

Lawrence hade ingenstans att ta vägen och blev tvungen att återvända till sin by där hennes barn under tiden hade bott hos hennes syster. Gravid med ytterligare ett barn, var hon nu i en ännu svårare situation än tidigare.

– Jag åkte till Kigali för att söka jobb för att kunna försörja mina barn och när jag kom tillbaka hade jag ännu fler problem, säger Lawrence.

Helt utan ekonomiskt stöd

I många år kämpade Lawrence för att hålla sig flytande. Pappan till hennes yngsta barn vägrade kännas vid pojken och därmed ekonomiskt stödja henne. Hon försökte hålla kontakten med honom under alla år och han sa att skulle ”återkomma till henne”. Men sedan flyttade han utomlands för att studera och arbeta i USA.

Lawrence gav då upp tanken på att någonsin få upprättelse. Men så fick hon veta att mannen hade återvänt till Kigali – och inte bara det, han var nu också gift.

– När jag fick reda på var han bodde åkte jag dit med min son, som då var 14 år. När vi kom till huset ville hans fru inte släppa in oss. Men nu visste jag var han var, säger Lawrence.

Sökte hjälp hos en kvinnorättsorganisation

Lawrence hade hört talas om en kvinnorättsorganisation som heter Haguruka, som erbjuder juridisk rådgivning till kvinnor som har utsatts för olika former av våld mot kvinnor.

I Rwanda är våld mot kvinnor utbrett, trots lagar på plats för att förhindra det. Enligt en rapport från USAID (USA:s biståndsmyndighet) är orsakerna till genusbaserat våld många – bland annat beror det på ojämlika maktrelationer mellan män och kvinnor och ojämlik tillgång till resurser. Precis som i Lawrences fall.

– Jag hörde talas om Haguruka genom en vän som hade fått stöd här. Precis som jag fick hon barn med en man som inte ville betala underhållsbidrag. Hon rekommenderade mig att söka hjälp, förklarar Lawrence.

Haguruka, som är en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Rwanda, tog sig an Lawrences fall och stöttade henne med gratis juridisk rådgivning. De bjöd in pappan till deras kontor för att träffa Lawrence och det juridiska teamet, men han dök inte upp.

Rättegång

Haguruka rekommenderade Lawrence att ta sitt fall till domstol, vilket skulle kosta 10 000 rwandiska franc (ungefär 100 svenska kronor) i avgift till domstolen. Det var mycket pengar för Lawrence men hon bestämde sig för att det var värt det. Haguruka stod för kostnaderna för hennes juridiska ombud.

Nu blev mannen tvungen att göra ett faderskapstest, enligt lag.

– Faderskapstestet kostade mycket mer och det var pengar jag inte hade. Men Haguruka hjälpte mig, säger Lawrence.*

Underhållsbidrag till slut

Resultatet på testet var positivt. Mannen beordrades därför av domstolen att registrera barnet som sitt eget och betala för sonens skolavgifter och sjukförsäkring. Utöver det måste pappan nu också betala 50 000 rwandiska franc (cirka 500 svenska kronor) i månaden i underhållsbidrag till Lawrence.

– Hagurukas stöd har gett mig mina rättigheter, såväl som min sons rättigheter. Det de har gjort för mig är obeskrivligt, säger Lawrence.

*Ett faderskapstest kostar över 260 000 Rwandiska franc vilket motsvarar mer än 2 700 svenska kronor. Haguruka ställer ofta upp med den kostnaden för kvinnor som inte har möjlighet att själva betala.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Rwanda sedan 2017. En av våra partnerorganisationer är Haguruka. Haguruka fokuserar på att stoppa våld mot kvinnor och erbjuder trygga forum där kvinnor kan berätta om sina svårigheter och få juridiskt stöd av advokater och rådgivare. Från sitt huvudkontor samordnar de ett nätverk av över 416 juridiska assistenter över hela landet.

Läs mer om vårt arbete i Rwanda.

Lästips