Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Våldsutsatta kvinnor i Zenica är inte ensamma

Sabina Mahić behövde en förändring. För snart två år sedan lämnade hon jobbet som företagsjurist för att stötta kvinnor som utsatts för övergrepp att ta sig igenom olika rättsliga processer. Men jobbet är inte riskfritt.

Sabina Mahić, 38, har arbetat i nästan två år som juridisk rådgivare på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Center of Women’s Rights. De stödjer kvinnor som är offer och överlevare av våld. Foto: Imrana Kapetanović
Sabina Mahić, 38, har arbetat i nästan två år som juridisk rådgivare på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Center of Women’s Rights. De stödjer kvinnor som är offer och överlevare av våld. Foto: Imrana Kapetanović

För nästan två år sedan gav advokaten Sabina Mahić upp företagsvärlden för att gå med i kvinnorättsorganisationen Center of Women’s Rights. Och hon längtar inte tillbaka.

– När du arbetar med juridik och representerar ett företag, ser du bara till deras intressen. Nu känner jag att jag verkligen ger stöd till samhället i stort, i synnerhet kvinnor och barn som inte kan betala för en privat advokatbyrå, säger Sabina.

Center of Women’s Rights har varit en partnerorganisation till Kvinna till Kvinna i 26 år. Deras verksamhet är i Zenica, en stad cirka en timmes bilresa nordväst om Sarajevo i Bosnien-Hercegovina. Organisationen grundades efter kriget för att stärka kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter. Än i dag jobbar de för att stötta kvinnor som behöver juridisk hjälp – många av dem är utsatta för våld i hemmet.

Han hotade bebisarna

Sabina berättar om ett fall hon hade för ett par månader sedan, med en kvinna som levde ihop med en våldsam man:

– Han hotade med att kasta parets två bebisar från balkongen och höll dem bokstavligen utanför balkongräcket. Han sa också att han skulle sätta eld på henne.

Genom Center of Women’s Rights fick kvinnan kontakt med socialtjänsten och håller nu på att skilja sig från mannen. Under tiden får hon fortsatt stöd från centret, bland annat genom samtal med en kurator.

– Tyvärr finns det många fall som detta, säger Sabina.

Syns i deras ansikten

Center of Women’s Rights stöttar 1 000 kvinnor om året och ofta har en person flera olika juridiska frågor de behöver hjälp med. Inte minst relaterat till genusbaserat våld – något som hela 48 % av kvinnor i Bosnien-Hercegovina har utsatts för, enligt en rapport från 2019. Under pandemins mest intensiva perioder av utegångsförbud finns det också starka indikationer på att det antalet ökade dramatiskt. Bara på centret ökade antalet ärenden med 200 %.

Sabina Mahić (mitten) har kafferast tillsammans med kollegorna Selma Badžić (vänster) och Aida Ćosić (höger). Det märks att detta är ett dedikerat team som är vana att jobba tillsammans under tuffa förhållanden.

Sabina Mahić (mitten) har kafferast tillsammans med kollegorna Selma Badžić (vänster) och Aida Ćosić (höger). Det märks att detta är ett dedikerat team som är vana att jobba tillsammans under tuffa förhållanden. Foto: Imrana Kapetanović

Många som söker hjälp mår väldigt dåligt.

– Man kan se i deras ansikten att de har varit med om mycket. Vi vill hjälpa dem att sätta sig själva först. Framför allt vill vi att de ska veta att de inte är ensamma; det finns någon som kommer att stå bredvid dem, vara med dem och stötta dem. När de träffar oss känner många kvinnor, kanske för första gången, att de inte är ensamma, säger Sabina.

Hon fortsätter med att förklara hur stödet egentligen går till rent praktiskt. När Sabina får ett fall följer hon ofta med den berörda kvinnan till domstolen, skriver alla juridiska dokument som behöver presenteras och förklarar procedurerna på ett sätt som icke-jurister kan förstå. Men kanske viktigast av allt är att hon i sin roll på centret fungerar som en bro mellan den utsatta kvinnan och relevanta institutioner i samhället.

– Ibland går det mycket lättare och snabbare för kvinnorna att få den hjälp de behöver om vi som organisation tar samtalet än om de själva ringer in.

Trakasserier mot rådgivare

Att arbeta med fall som rör våld i hemmet är inte riskfritt. Förövare kan ibland bli våldsamma och söka upp dem som är inblandade som rådgivare i en rättsprocess.

– Partnern till en kvinna som jag stöttade kom hit till kontoret en gång när jag var ensam, säger Sabina.

Just då satt hon i telefonen med klienten som var på socialtjänstens kontor.

Sabina Mahić utanför kontoret för Center of Women's Rights. Den öppna glasdörren var den hon fick låsa sig inne med, när en partner till en centrets klienter hotade med att bryta sig in.

Sabina Mahić utanför kontoret för Center of Women’s Rights. Den öppna glasdörren var den hon fick låsa sig inne med, när en partner till en centrets klienter hotade med att bryta sig in. Foto: Imrana Kapetanović

– Han trodde att hon var inne hos mig och stod och skrek utanför dörren. Han var väldigt våldsam och hotade att bryta sig in. Jag lyckades låsa distrahera honom genom att prata och låste dörren från insidan. Till slut lugnade han ner sig, säger Sabina.

Som svar på frågan om hon inte var rädd skakar Sabina på huvudet.

– Just då, i det ögonblicket, var jag inte rädd. Jag var så fokuserad på att han inte skulle få komma in, för jag trodde att han skulle slå sönder hela kontoret. Den typen av rysning kommer efteråt när allt är över.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Bosnien-Hercegovina sedan 1993. Kriget i Bosnien-Hercegovina tog visserligen slut 1995 men lämnade ett samhälle i spillror efter sig. På pappret är jämställdhetslagstiftningen progressiv men i verkligheten implementeras inte alla lagar. Kvinnor tjänar mindre pengar och det finns alltför få kvinnor på beslutsfattande positioner i politiken. Våld mot kvinnor är också utbrett. Den bosniska kvinnorörelsen arbetar för att främja fred, att förövare av krigsförbrytelser ska hållas ansvariga och att våld mot kvinnor ska stoppas. Kvinna till Kvinna stödjer flera partnerorganisationer som arbetar med jourlinjer, skyddade boenden och rättshjälp för kvinnor som är offer och överlevare av våld i hemmet.

Fler artiklar