Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hon försvarar våldsutsatta kvinnor i rättssalen

Varje dag stöttar hon kvinnor som utsatts för våld. Möt Shahla Karim Hama som jobbar som jurist på en av våra partnerorganisationer i Irak.

Shahla Karim Hama, 38, har ägnat de senaste tio åren av sitt liv till att försvara kvinnor som utsatts för våld i hemmet. Hon är jurist på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Pena Center for Combatting Violence Against Women. Foto: Teba Sadiq
Shahla Karim Hama, 38, har ägnat de senaste tio åren av sitt liv till att försvara kvinnor som utsatts för våld i hemmet. Hon är jurist på Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Pena Center for Combatting Violence Against Women. Foto: Teba Sadiq

Som jurist på kvinnorättsorganisationen Pena Center for Combatting Violence Against Women finns mycket att göra. Shahla Karim Hama tar sig an 50–60 fall och ger i snitt 150 juridiska rådgivningar per år. Ända sedan hon tog jobbet för tio år sedan, har Shahla kämpat för att våldsutsatta kvinnor ska få upprättelse.

Juridiskt stöd till överlevare

Pena Center är en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i Irak. År 2005 öppnade de sitt första center i Kirkuk och har sedan dess erbjudit gratis stöd och rådgivning till kvinnor som utsatts för våld.

Shahla har en väldigt aktiv roll som jurist – hon närvarar vid alla rättsliga processer som rör de kvinnor som sökt hjälp på centret. Det innebär många gånger att hon måste hantera våldsamma män på den motsatta sidan. De kan vara arga och vissa trakasserar henne.

– Men jag bryr mig inte. De kan säga vad de vill, vi är här för att hjälpa kvinnor, säger Shahla som betonar att kvinnor har rätt att känna sig trygga.

Respekt för mänskliga rättigheter

Att stötta våldsutsatta kvinnor genom de juridiska processerna innebär mycket jobb. Den administrativa bördan som kommer med kontakten med olika myndigheter gör ofta att det drar ut på tiden. Under sina arbetsdagar delar Shahla upp sin tid mellan rättssalen och centret där de erbjuder gratis juridisk rådgivning.

– När kvinnor kommer till mig, upptäcker de många gånger att de har fler rättigheter än de kände till. Så ett rättsfall blir ofta till flera, förklarar Shahla.

Trots att det är slitsamt, är Shahla glad över att få jobba med det hon gör.

– Jag är stolt. Det är ett jobb med respekt för mänskligheten och internationella mänskliga rättigheter.

 

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Irak sedan år 2005 och vi har ett kontor i Erbil. Vi stödjer och arbetar tillsammans med flera lokala kvinnorättsorganisationer, inklusive Pena Center for Combatting Violence Against Women, för att stoppa våld mot kvinnor och stötta kvinnor och flickor som utsatts för våld. Läs mer om vårt arbete i Irak.

Stopp mäns våld mot kvinnor
– bli månadsgivare

När du blir månadsgivare till Kvinna till Kvinna är du med och stöttar kvinnorättskämpars arbete för kvinnors rättigheter i 20 länder. Du väljer själv hur mycket du vill bidra med.

» Juridisk hjälp och kunskap om sina rättigheter
» Skydd och psykologiskt stöd
» Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig

Bli månadsgivare