Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

14 feministiska sommarprat du borde lyssna på

Är du på jakt efter ännu fler inspirerande sommarprat? Här listar vi 14 feministiska sommarprat från tidigare år.

Sommar i P1 blomsterkrans. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sommar i P1 blomsterkrans. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Fatemeh Khavari sommarpratar 2023.

Fatemeh Khavari sommarpratar 2023. Foto: Mattias Ahlm

1. Fatemeh Khavari

Publiceringsdatum: 28 juli, 2023
Producent: Amanda Glans
Beskrivning: Fatemeh kom till Sverige från Iran när hon var 15 år. Hon är medgrundare till organisationen Ung i Sverige som sittstrejkade mot utvisningar av unga afghaner 2017.

– Jag pratar om alla människors rätt till en dröm, och om att skaka liv i hopp som gått förlorat. Och så pratar jag om min sårbaraste tid – då jag också skapade en folkrörelse.

Annie Lööf sommarpratar 2023.

Annie Lööf sommarpratar 2023. Foto: Mattias Ahlm

2. Annie Lööf

Publiceringsdatum: 24 juni, 2023
Producent: Henrik Johnsson
Beskrivning: Annie Lööf avgick som partiledare för Centerpartiet i februari 2023. Men i sommarpratet är det inte politiken som är i fokus utan om hur hon och hennes ofödda dotter var nära döden.

– Mitt Sommar utspelar sig under en period då jag som partiledare och människa var maktlös. En tid då allt förändrades när jag kämpade för både mitt och min ofödda dotters liv.

 

Lusine Djanyan sommarpratar 2022.

Lusine Djanyan sommarpratar 2022. Foto: Mattias Ahlm

3. Lusine Djanyan

Publiceringsdatum: 16 augusti, 2022
Producent: Fredrik Wadström
Beskrivning: Bilder av när aktivisten Lusine Djanyan misshandlades av kosacker under vinter-OS i Sotji spreds över hela världen. Efter förföljelser i hemlandet tvingas hon fly och lever numera i Sverige.

– I mitt Sommar berättar jag om hur viktigt det är att kämpa mot diktaturen, trots riskerna det innebär.

Läs mer om Lusines auktion i maj 2023 till förmån för kvinnor i Ukraina »

Hana Al-Khamri sommarpratar 2022 Foto: Mattias Ahlm

4. Hana Al-Khamri

Publiceringsdatum: 11 augusti, 2022
Redaktör: Lena Tideström-Sagström
Beskrivning: Journalisten och författaren Hana Al-Khamri är uppvuxen i Saudiarabien och gav ut sin debutbok ”Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia” 2022. I dag är hon verksam som frilansskribent och föreläsare med fokus på politik, kultur och kvinnors rättigheter i Mellanöstern.

– Mitt Sommar handlar om uppväxten i Saudiarabien, drömmen om att bli journalist i ett land där kvinnor är omyndiga, och hur en loppmarknad med begagnade böcker blev nyckeln till friheten.

Läs vår intervju med Hana »

Katrine Marçal sommarpratar 2022.

Katrine Marçal sommarpratar 2022. Foto: Mattias Ahlm

5. Katrine Marçal

Publiceringsdatum: 2 augusti, 2022
Producent: Eric Schüldt
Beskrivning: Journalisten Katrine Marçal skriver för Dagens Nyheter om ekonomi och politik. Hon har skrivit boken ”Vem lagade Adam Smiths middag?, en bok om kvinnor och ekonomi, samt boken ”Att uppfinna världen” som handlar om hur kvinnors uppfinningar utesluts ur innovationshistorien.

Katrine om sitt sommarprat:

– Jag pratar om män, manlighet och vikten av att hålla i hatten.

Farah Abadi sommarpratar 2022.

Farah Abadi sommarpratar 2022. Foto: Lina Arvidsson

6. Farah Abadi

Publiceringsdatum: 10 juli, 2022
Producent: Lina Linderoth Asp
Beskrivning: Programledaren Farah Abadi är en välkänd person i tv-rutan såväl som i radion. Om sitt sommarprat säger hon:

– Jag pratar om min mormor och mamma som varit flyktingar hela sina liv och om mig och min dotter som förhoppningsvis aldrig kommer veta vad det innebär.

Amie Bramme Sey.

Amie Bramme Sey sommarpratar 2021. Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

7. Amie Bramme Sey

Publiceringsdatum: 2 juli, 2021
Producent: Vendela Lundberg
Beskrivning: Journalisten och programledaren Amie Bramme Sey debuterade som sommarvärd 2021. Hon kallar sitt sommarprat för en tidskapsel, en rapport från ett kvinnoliv.

– Mina idéer om feminism och vad det är att vara kvinna sattes på prov. Jag befann mig mitt i patriarkatets absoluta mörker och insåg att jag trivdes där, säger Amie till Sveriges Radio.

Mathilda Hofling Foto: Mattias Ahlm

Mathilda Hofling sommarpratar 2021. Foto: Mattias Ahlm

8. Mathilda Hofling

Publiceringsdatum: 14 juli, 2021
Producent: Ola Hemström
Beskrivning: Mathilda Hofling valdes till lyssnarnas sommarvärd 2021. I sitt första sommarprat berättar hon om att bli utsatt för grooming på nätet, och vägen ut.

– Det jag har att säga har jag inte kunnat prata om förrän nu, men det som har hänt mig är mycket vanligare än många tror och jag önskar att alla vågar och orkar lyssna på min berättelse, säger Mathilda till Sveriges Radio.

Olga Persson.

Olga Persson sommarpratar 2021. Foto: Mats Ahlm / Sveriges Radio

9. Olga Persson

Publiceringsdatum: 26 juli, 2021
Producent: Erika Strand-Berglund
Beskrivning: Olga Persson, förbundsordföranden för Unizon, debuterar som sommarvärd och dedikerar sitt sommarprat till den ständigt pågående pandemin av mäns våld mot kvinnor.

Olga om sommarpratet:

– Och om varför humor är bästa vaccinet och om fantasin att jag innerst inne är Bob Dylan.

Sofie Sarenbrant.

Sofie Sarenbrant sommarpratar 2020. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

10. Sofie Sarenbrant

Publiceringsdatum: 28 juni, 2020
Producent: Helena Groll
Beskrivning: Författaren Sofie Sarenbrant har skrivit fiktiva berättelser i mer än ett decenium, men i sitt sommarprat berättar hon om en händelse tagen direkt från verkligheten.

– I slutändan hoppas jag att min historia skänker hopp. För efter att jag gick igenom den värsta krisen började en ny fas i mitt liv, ett liv som mamma och författare. Och allt det som har hänt efteråt hade jag aldrig velat vara utan, säger Sofie till Sveriges Radio.

Suad Ali.

Suad Ali sommarpratar 2018. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

11. Suad Ali

Publiceringsdatum: 15 augusti, 2018
Producent: Amanda Glans
Beskrivning: Statsvetaren Suad Ali debuterar som sommarvärd och har många års erfarenhet av att arbeta med migrationsfrågor. Hon föreläser även om ungt ledarskap och är krönikör i tidningen Chef. Suad beskriver sitt sommarprat så här:

– Mitt Sommarprat kommer handla om drömmar och hur jag alltid sätter upp en bild på FN-skrapan för att påminna mig själv om vart jag vill. Men även om det som i stunder tvingat mig att ta ner bilden och hur skrivandet hittills räddat mig.

Katarina Wennstam.

Katarina Wennstam sommarpratar 2018. Foto: Mattias Alhm/Sveriges Radio

12. Katarina Wennstam

Publiceringsdatum: 6 juli, 2018
Producent: Erika Strand-Berglund
Beskrivning: Författaren och journalisten Katarina Wennstam debuterade som sommarvärd 2018. Under programmets gång får vi ta del av frågor som rör mäns våld mot kvinnor, kvinnors rätt till sin sexualitet och #metoo.

– Jag vill berätta för er varför jag tycker att jag måste fortsätta bråka om kvinnors rättigheter. Och varför du också borde göra det, säger Katarina till Sveriges Radio.

2021 gästade Katarina Kvinna till Kvinnas samtalsserie Femdefender Talks – se intervjun »

Linnea Claeson.

Linnea Claeson sommarpratar 2017. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

13. Linnéa Claeson

Publiceringsdatum: 17 juli, 2017
Producent: Mattias Österlund
Beskrivning: I Linnéa Claesons sommarprat pratar hon om sitt instagramkonto Assholesonline, vikten av samtycke och civilkurage. Hon delar även med sig av en händelse som gjorde henne riktigt rädd.

Sedan 2017 är Linnéa en av Kvinna till Kvinnas goodwillambassadörer. Lyssna på ett samtal om krig, flykt och kvinnors rättigheter med Linnéa och våra tidigare goodwillambassadörer »

Annika Norlin.

Annika Norlin sommarpratar 2015.

14. Annika Norlin

Publiceringsdatum: 8 augusti, 2015
Producent: Kristin Lundell
Beskrivning: Låtskrivaren och journalisten Annika Norlin ägnar sitt andra sommarprat åt PMS och PMDS och vad det ställer till med varje månad. Hon pratar utförligt om hormoner, bemötandet man kan få som kvinna av sjukvården och om ett samtal med hormonforskaren Marie Bixo.

– Om jag fick bestämma, säger Annika då hon pratar om den hormonstinna puberteten, så skulle alla 13-14 åringar få ta en paus från skolan och få sitta hela dagarna i särskilda massagestolar med oljor och myrra vid  sina fötter. Alla skulle få träffa en terapeut varje dag som säger ”Du är bra som du är”, varje dag.

Fler artiklar