Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Katarina Wennstam: ”Mäns våld mot kvinnor måste ligga högt på dagordningen”

Just nu är många politiker överens om att mäns våld mot kvinnor är en viktig fråga. I senaste avsnittet av Femdefender Talks poängterar dock författaren Katarina Wennstam att vi måste fortsätta att lyfta frågan.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

I en serie livesändningar möter Kvinna till Kvinna personer som försvarar kvinnors rättigheter. I senaste avsnittet gästade författaren Katarina Wennstam: en stark röst i samhällsdebatten om mäns våld mot kvinnor.

På frågan om när hon började engagera sig för kvinnors rättigheter svarar Katarina att det är något som vuxit fram:

– När jag tittar tillbaka på hur det var när jag var tonåring så var jag nog inte en särskilt uttalad feminist. När jag växte upp på 80-talet så var det nästan en icke-fråga, säger hon.

Tiden som journalist spelade också en avgörande roll.

– Genom mitt arbete på Sveriges Television, framför allt som kriminalreporter där jag bevakade många rättegångar om just våldtäkt, mäns våld mot kvinnor och hedersbrott, blev det tydligt för mig att det här är helt åt helvete. Det som har blivit en stor del av mitt engagemang är att vi också har ett rättsväsende som, i så stor utsträckning, säger till kvinnor och tjejer att de får skylla sig själva. När man ställs inför den här typen av orättvisor så känner man bara ”nej, men det här måste vi för guds skull göra någonting åt”, säger Katarina.

Klivet till att bli författare

I början av 00-talet tog Katarina tjänstledigt och skrev två fackböcker om sexuella övergrepp och hur rättsväsendet bedömer den typen av rättsfall.  När hon sedan skulle skriva sin tredje bok, och första spänningsroman, kände hon sig bakbunden av Sveriges Television, eftersom public service ska vara objektivt och sakligt. Där och då tog hon ställning och slutade vara journalist på public service.

– Jag ställde mig bredvid kvinnorna, satsade helhjärtat på skrivandet och kunde vara subjektiv i min expertroll. Det är ett beslut som jag aldrig har ångrat. Jag står fortfarande bredvid kvinnorna och här tänker jag stå kvar, säger Katarina.

Julen – en högtid när våldet ökar

Varje dag dödas 137 kvinnor i världen av sin partner eller familjemedlem och mäns våld mot kvinnor finns i alla sociala klasser, kulturer och samhällen.

För många utsatta är det som värst under jul och andra högtider.

– Det är otroligt viktigt att prata om, inte minst när vissa menar att våld mot kvinnor i nära relationer är en kulturell fråga. Då pratar man inte om svensk kultur utan om hur det ser ut på andra håll i världen eller om importerade problem. Julen är en typisk västerländsk kristen högtid där våldet peakar, vilket jag tycker är viktigt att få fram i sammanhanget, säger Katarina.

Önskar en haverikommission

Det är vanligt att känna ilska och hopplöshet över mäns våld mot kvinnor men det är viktigt att inte låta sig lamslås.

– Vi befinner oss i ett momentum där, för en gångs skull i historien, i princip alla politiker är rörande överens om att det här är en extremt viktig fråga, säger Katarina.

Hon fortsätter:

– Ungefär 16 kvinnor dör varje år i Sverige och det är ett gigantiskt underkännande av ett land som påstår sig vara ett av världens mest jämställda. Varje gång en kvinna blir mördad önskar jag att det skulle tillsättas en haverikommission. Då skulle man vara tvungen att fråga sig ”hur kommer det sig att vi inte räddade den här kvinnan?”

Frågan måste hållas aktuell

För att förebygga mäns våld mot kvinnor behövs insatser från alla håll i samhället. Som privatperson kan man vara extra uppmärksam och ta reda på vad man ska göra om man misstänker att någon utsätts för våld.

– Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att sätta fokus på problemen med rättsväsendet och våra lagar. En annan sak som jag tycker är viktigt är att hela tiden ha frågan högt upp på dagordningen. Och jag kan tycka att det är så tydligt med just mäns våld mot kvinnor att om vi inte är där och gång på gång drar upp det på dagordningen, så faller det hela tiden i glömska, säger Katarina.

 

Vem är Katarina Wennstam?

Katarina Wennstam är författare, debattör och föreläsare kopplat till mäns våld mot kvinnor. Hennes två första böcker, Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman, handlar om sexuella övergrepp och hur rättsväsendet bedömer den typen av rättsfall. Hon har även många spänningsromaner i sin katalog som på olika sätt belyser mäns våld mot kvinnor, prostitution och ett samhälle där rättvisa betyder olika saker för män och kvinnor.

Fler artiklar