Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Pussy Riot-konst auktioneras ut till förmån för kvinnor i Ukraina

Konstnären och Pussy Riot-medlemmen Lusine Djanyan auktionerar ut sin målning ”Pussy Icons” tillsammans med Stockholms Auktionsverk till förmån för Kvinna till Kvinnas arbete i Ukraina under Fine Art-auktionen Moderna & Nutida den 15–16 maj.

Lusine Djanyan framför sin målning Pussy Icons. Foto: Gustav Cederberg.
Lusine Djanyan framför sin målning Pussy Icons. Foto: Gustav Cederberg.

Konstnären och Pussy Riot-medlemmen Lusine Djanyan flydde tillsammans med sin familj från Ryssland till Sverige 2017 och arbetar i dag som konstnärlig ledare på ledarskapsbyrån Klara K. Nu auktionerar hon ut sin målning ”Pussy Icons” ur serien med samma namn, till förmån för kvinnor i Ukraina.

– Det senaste året har vi fått ta del av de hemskheter som händer varje dag. Att höra om hur kvinnor blir utsatta för sexuellt våld fick mig att vilja göra något. Jag funderade hur man skulle kunna nå dessa kvinnor och ge dem hjälp på ett säkert sätt, och kom på att jag skulle kunna auktionera ut en tavla. När jag landade i idéen var det som att visionen av tavlan kom till mig och jag började måla i cykelgaraget hemma, säger Lusine.

”Tio år senare är konsten minst lika aktuell”

Innan Lusine kom till Sverige arbetade hon som lektor i konst och kultur på ett statligt universitet i sin hemstad när hon fann sin politiska röst. Men i takt med att hon blev mer politiskt aktiv möttes hennes arbete av motstånd.  När tre av medlemmarna i Pussy Riot blev arresterade kände hon att hon behövde göra ett ställningstagande.

– De första målningarna gjorde jag i Ryssland för tio år sedan. Staten försökte porträttera oss som huliganer och ifrågasatte om Pussy Riot verkligen var konst. Jag bestämde mig för att på mitt sätt visa att det faktiskt var konst och skapa en dialog med samhället. För mig är Pussy Riot mer än bara konst, det är en politisk aktion. Flera år senare blir nästan alla vi som bor i exil ändå förföljda, men vi fortsätter kämpa mot Putin och Ryssland. Nu tio år senare är konsten minst lika aktuellt, säger Lusine.

Konsten kan inspirera till engagemang

I dag är Lusines vision att kunna öppna upp och inspirera till förändring genom konsten och få fler att engagera sig. Hon hoppas att auktionen ska ge ringar på vattnet och att människor som inte vet hur de kan hjälpa till hittar nya sätt att bidra.

– Just nu är vi mitt i kriget och Ukraina kommer fortsätta behöva stöttning även efter att kriget är över. Vi måste hitta någon form av hopp för att fortsätta leva och för mig har det varit konsten. Även när jag var i Ryssland var det konsten som hjälpte mig. Nu när jag har allt som gör att jag kan känna mig trygg försöker jag tänka hur konsten i stället kan bidra. Det känns viktigt att kunna vara ett exempel för andra att följa, säger hon.

Auktionen Moderna & Nutida

Fine Art-auktionen Moderna & Nutida klubbas den 15–16 maj på Nybrogatan 32 i Stockholm av Stockholms Auktionsverk. I och med samarbetet med Kvinna till Kvinna efterskänker Stockholms Auktionsverk samtliga avgifter kopplade till försäljningen av Lusines verk.

Det klubbade slutpriset för verket ”Pussy Icons” kommer oavkortat att användas till samarbetet med lokala partnerorganisationer i Ukraina som fokuserar på att synliggöra det sexuella våldet i landet, driva skyddade boenden och stötta våldsutsatta kvinnor, hbtqi-personer och kvinnor med funktionsnedsättningar att bearbeta traumatiska upplevelser.

Om konstverket

”Pussy Icons”, av Lusine Djanyan (född 1981).
Olja på duk, 189,5 cm x 130 cm. Signerad.
Värdering: 80 000–100 000 kr

Kvinna till Kvinna i Ukraina

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i Ukraina sedan 2014. När den fullskaliga invasionen inleddes 2022 aktiverade vi vår katastroffond för att ge akut stöd till kvinnorättsorganisationer och kvinnorättsförsvarare i och från Ukraina.

2023 började vi ge projektbidrag till partnerorganisationer i landet. Vi stödjer organisationer som fokuserar på olika kvinnors behov och rättigheter, inklusive hbtq-personer och kvinnor med funktionsnedsättning. 

 

Vårt arbete i Ukraina »

Berättelser