Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Invasionen skapade en annan typ av våld

Women’s Perspectives har kämpat för kvinnors rättigheter i mer än två decennier och stöttar våldsutsatta kvinnor i Lviv, Ukraina. Efter Rysslands storskaliga invasion i februari 2022 bytte organisationen fokus till att hjälpa kvinnor på flykt.

Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel
Foto: Kvinna till Kvinna/Johanna Riedel

I mer än 20 år har feministen och psykologen Marta Chumalo kämpat för kvinnors rättigheter i Ukraina, med fokus på att hjälpa överlevare av könsbaserat våld. När Ryssland startade sin storskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022, anpassade Marta och hennes kollegor på Women’s Perspectives sitt arbete för att hjälpa internflyktingar från hela landet. De är numera en av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i landet.

– Sedan invasionen har vi börjat se en annan typ av våld. Till exempel har vi mött en kvinna från Kiev vars man har blivit våldsam. Han hade börjat få hallucinationer och trodde att hans fru och barn var fiender. När hon bad polisen om skydd sa de till henne ”Du är hans fru – hjälp din man, han är en hjälte”, berättar Marta.

Som tur var kunde kvinnan ta med sig sina barn och komma till ett av de skyddade boenden som Women’s Perspectives organiserade. Marta tror dock att de kommer se ännu fler liknande fall i framtiden.

Skapar trygga platser

För Marta och hennes kollegor har det varit viktigt att inte bara stötta med de grundläggande behoven på boendena utan även ge olika typer av stöd.

– Vi försöker organisera utrymmen där kvinnorna kan göra dagliga aktiviteter. Väldigt ofta på dessa typer av boenden får man bara ett färdigt paket mat och sedan ligger man på sina madrasser resten av tiden, något som kan vara påfrestande för ens psykiska tillstånd, förklarar Marta.

I Lviv erbjuder Women’s Perspectives flera aktiviteter såsom psykoterapi, juridiskt stöd, självförsvarskurser eller att hjälpa till med barnens läxor. De började nyligen organisera evenemang och initiativ för att integrera internflyktingarna med lokalsamhället.

– Vi erbjuder även yrkesrådgivning för att uppmuntra kvinnorna att hitta ett jobb för att kunna fortsätta vara oberoende. Några av dem kan till exempel arbeta som administratörer på våra skyddade boenden och tack vare det kan de börja hyra sina egna lägenheter och kan lämna boendet.

Solidariteten för Ukraina

För Women’s Perspectives har stödet och solidariteten för ukrainska kvinnor från hela Europa betytt mycket.

– Det här kriget har visat oss hur stor solidariteten är för Ukraina. Vi skapade en plattform för kvinnor till kvinnor, som fungerar som en solidaritetsplattform där kvinnor i nöd kan be om stöd och andra kvinnor kan hjälpa till direkt, utan att vi är i mitten, säger Marta.

Allt stöd är välkommet. Sedan invasionen har det blivit tydligt för Marta och hennes kollegor hur viktig både tid och resurser är och hur värdefullt det är med förstående givare, framför allt när det finns lite tid för byråkrati och långa procedurer.

– Vi behöver hela tiden mer tid, resurser och människor som kan hjälpa oss. Vi har inte tid för byråkrati, situationen förändras varje dag och vi måste agera direkt. Det är därför vi behöver dessa snabba och enkla procedurer, säger hon.

Kvinna till Kvinna har arbetat för kvinnors rättigheter i Ukraina sedan 2014. När den fullskaliga invasionen inleddes 2022 aktiverade Kvinna till Kvinna sin katastroffond för att ge akut stöd till kvinnorättsorganisationer och enskilda kvinnorättsförsvarare i och från Ukraina i deras arbete med att hjälpa kvinnor utsatta för våld, fördrivna kvinnor och familjer i behov av omedelbart stöd. Läs om vårt arbete i Ukraina »

Stöd världens kvinnorättskämpar

När du är månadsgivare är du med och stöttar det internationella arbetet för alla flickors och kvinnors rätt till självbestämmande och ett liv utan våld. Med din hjälp kan vi och våra partnerorganisationer ge kvinnor som utsatts:

» Juridiskt stöd och kunskap om sina rättigheter
» Skydd och psykologiskt stöd
» Yrkesutbildning och möjlighet att försörja sig

Bli månadsgivare

Fler artiklar