Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Bilan Osman: ”Jag är extremt orolig över utvecklingen”

Journalisten Bilan Osman utsätts för hot och hat varje dag och har numera skyddad identitet. Extremhögerns taktik att tysta har gjort att hon är mycket mer försiktig kring vad hon säger. Hon är extremt orolig över utvecklingen hon ser.

Bilan Osman. Foto: David Lagerlöf
Bilan Osman. Foto: David Lagerlöf

Bilan Osman är journalist och researcher och har arbetat i flera år med att undersöka den högerextrema miljön. Hon är aktiv på X och även kommunikatör på studieförbundet Ibn Rushd. I åtta år jobbade hon på tidningen Expo.

– Jag är inte så mycket en aktivist, men sysslar man med feminism och antirasism så får man lätt den stämpeln ändå. Men jag är opinionsjournalist, jag har varit tydlig med mina åsikter.

Hon säger att hon blir bemött på ett helt annat sätt än män som sysslar med samma typ av journalistik. Hon tror att det är kopplat dels till hennes kön, dels till att hon är svart och dessutom bär slöja. Ifrågasättandet har blivit betydligt värre de senaste tio åren.

– Det har blivit en hårdare jargong. Jag upplever att konservatismen också har ökat, framför allt på X har det kommit en sådan extrem våg, man pratar mer om traditionella värden kopplat till män och kvinnor. Jag får kommentarer i kanalerna som; ”varför ska du som kvinna överhuvud taget sitta och ha de här åsikterna. Du borde vara hemma, skaffa barn och hålla käften”. Jag är oroad över hur allt det här kommer att påverka vårt samhälle i längden.

Har du upplevt hat?

– Det utsätts jag för dagligen. Gå in på X och sök på mitt namn och se det senaste inlägget. Det är ofta bara några timmar gammalt och hatiskt. Jag kan inte skriva en enda tweet utan att få 200–300 kommentarer som skriver samma sak om och om igen. Ibland kliver jag in och försöker svara.

Bilan berättar att hon också har råkat ut för väldigt mycket hot. Hon har skyddad identitet och har just varit tvungen att flytta för att en person hängde ut hennes adress på Flashback. Dessutom har hon blivit misshandlad.

Vem ligger bakom?

– Framför allt extremhögern eftersom jag har skrivit mest om dem, men det har också varit personer från den radikalislamistiska miljön. Jag har polisanmält hoten och det finns ett par domar, men jag är inte så bra på att polisanmäla.

I dag är hon betydligt mer försiktig nu än för tio år sen kring vad hon säger och tar sitt sätt att uttrycka sig som exempel.

– Jag har blivit mer ”å ena sidan, å andra sidan”. Jag är inte så skarp som jag skulle vilja vara. Jag har blivit mer rädd för egen del och framför allt för mitt barn. Jag har ett högt säkerhetstänk också, jag åker aldrig samma väg hem.

Vad skulle få dig att backa?

– Om någon från den miljön dök upp utanför mitt barns förskola. Det skulle få mig att logga ut helt. Men annars är jag väldigt principfast i att man i sin journalistroll måste kunna beskriva det samhälle vi lever i. Det är här det aktivistiska kommer in, att man vill ha ett samhälle som också kommer att funka för icke-vita ungar i framtiden.

Bilan säger att hon ser ett samhälle där extremhögern upplever att de har blivit illa behandlade sen tidigare och nu tycker att det är deras tid att ge igen. Att det är en generell stämning i samhället i stort, en hämndkänsla som drabbar folk som är vänster, feminister och antirasister.

Vad oroas du över framåt?

– Vi har ett parti som kommer direkt ur den nationalradikala miljön. Det kommer att påverka kvinnor, hbtqi-personer och icke-vita. Allt det hänger ihop. Jag märker det på mina kompisar som är drag, de är livrädda. Bara det faktum att alla de andra partierna har svängt under SD:s inflytande är skrämmande.

– Jag är extremt orolig. Verkligen. Utan att överdriva. Fortsätter den här utvecklingen så är det klart att man är den första att råka illa ut, för att man varit så tydlig med sina åsikter.

Rapport om kvinnorättsaktivisters situation

Kvinna till Kvinnas rapport “Hope and resistance go together—the state of women human rights defenders 2023” visar en oroväckande ökning av trakasserier och hot mot kvinno- och queerrättsaktivister.

Läs mer och ladda ner rapporten »

Lästips