Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Alexandra Rapaport ny ambassadör för Kvinna till Kvinna

Skådespelaren och exekutiva producenten Alexandra Rapaport tar plats som Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör med uppdraget att inspirera fler att ansluta sig till kampen för kvinnors rättigheter.

Foto: Joakim Eliasson
Foto: Joakim Eliasson

Alexandra Rapaport är sedan länge ett känt namn i Sverige med sin mångsidiga karriär inom både film och teater. Hon var även en aktiv röst i Metoo-rörelsen och uppropet #tystnadtagning för att synliggöra sexuella trakasserier inom underhållningsbranschen.

Kvinna till Kvinna är glada över att välkomna Alexandra som ny goodwillambassadör och har frågat henne om hennes engagemang för kvinnors rättigheter.

Hur känns det att bli vår goodwillambassadör?

– Det känns som en stor ära att bli ambassadör för Kvinna till Kvinna. Jag hoppas att jag från mitt hörn av världen kan hjälpa kvinnor i utsatta lägen att förändra sin livssituation. Genom mitt uppdrag vill jag göra skillnad utifrån ett bredare perspektiv än vad jag gör i mitt dagliga arbete. Jag vill hjälpa till att göra världen, där utvecklingen på vissa platser går åt fel håll, till en drägligare plats.

Hur började ditt engagemang för kvinnors rättigheter?

– Det började när jag 1999 arbetade med en pjäs på Uppsala (Elektra) som tog upp hedersproblematik. Vi arbetade med referensgrupper och gjorde en egen tolkning av Sofokles antika pjäs ur detta perspektiv.

Om du skulle välja en fråga som ligger dig extra varmt om hjärtat – vad skulle det vara?

Eftersom jag är inläst på ämnet kring hedersvåld och hur patriarkala strukturen påverkar både män och kvinnor, är det något som ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag känner också ett engagemang för våldsutsatta kvinnor generellt då det varit något jag kommit i kontakt med genom mitt arbete med tv-serien Heder. 

Sedan tidigare är även Linnéa Claeson och Sarah Dawn Finer goodwillambassadörer för Kvinna till Kvinna.