Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Sarah Dawn Finer ny ambassadör för Kvinna till Kvinna

Vi är stolta över att kunna presentera Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör Sarah Dawn Finer! Sarah är artist, programledare och skådespelare och vill använda sin plattform till att ta ställning för kvinnors och flickors rättigheter.

Sarah Dawn Finer är Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör och vill att fler ska få upp ögonen för arbetet för kvinnors och flickors rättigheter i krig och konflikt. Foto: Alison De Mars
Sarah Dawn Finer är Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör och vill att fler ska få upp ögonen för arbetet för kvinnors och flickors rättigheter i krig och konflikt. Foto: Alison De Mars

Som artist och låtskrivare har Sarah Dawn Finer sex guldsäljande soloalbum bakom sig. Hon är även programledare för några av Sveriges största tv-program och sedan 2020 leder hon den hyllade och egenproducerade intervjupodden ”Talk to me”.

Hur började ditt engagemang för kvinnors rättigheter?

– Ända sedan jag var liten så har kvinnors rättigheter legat mig varmt om hjärtat. Inte minst för att jag är uppvuxen med föräldrar som båda brann för mänskliga rättigheter och tidigt förklarade och förtydligade hur världen faktiskt såg ut. Det gav mig ett perspektiv på vilken tur jag hade som levde i en tid när kvinnor och tjejer i Sverige (där jag bara råkade födas och växa upp) hade möjligheter och rättigheter som miljontals andra kvinnor inte hade.

Om du skulle välja en feministisk fråga som ligger dig extra varmt om hjärtat – vad skulle det vara?

– Rätten till sin egen kropp, till fri abort, rätten att gå i skolan, rätten att få gifta sig med vem man vill … Det är svårt att bara välja en!

Varför väljer du att bli goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna?

– Jag tycker att det är min skyldighet att stå upp för kvinnors rättigheter eftersom jag har den möjligheten som andra kvinnor kanske inte har eller kan välja, i Sverige och runt om i världen. Kvinna till Kvinna är en organisation jag följer och är imponerad av, både hur ni jobbar och de frågor ni fokuserar på.

Vad hoppas du att ditt ambassadörskap ska leda till?

– Att fler kvinnor ska bli hjälpta genom att folk får upp ögonen för Kvinna till Kvinna och stödjer ert arbete. Det är svåra ämnen att prata om men så viktiga! Det gör stor skillnad för kvinnor runt om i världen att ha människor som stöttar dem i kampen för deras rättigheter.

Sedan tidigare är även Linnéa Claeson och Fanna Ndow Norrby goodwillambassadörer för Kvinna till Kvinna.

Sarah gästade Femdefender Talks

Sarah Dawn Finer gästade Femdefender Talks i maj 2022 för att prata om kvinnors rättigheter och sitt engagemang.

Ta del av samtalet här »