Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Sarah Dawn Finer: ”Alla frågor som handlar om kvinnor handlar om dig”

Hon är artist, skådespelare och programledare – och Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör. Här berättar Sarah Dawn Finer om uppväxten i ett feministiskt hem, sina feministiska hjärtefrågor och om viljan att använda sin röst för alla de som inte kan.

Sarah Dawn Finer är Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör. Foto: Alison De Mars
Sarah Dawn Finer är Kvinna till Kvinnas nya goodwillambassadör. Foto: Alison De Mars

När Sarah Dawn Finer fick frågan om hon ville bli goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna var svaret självklart:

– Vi står inför ett läge i världen där kvinnors rättigheter för första gången under min livstid går bakåt. Och det är för mig helt otroligt att vi är där. Och vi är till och med där här, i Sverige.

Samtidigt betonar hon att hon som kvinna i Sverige har rättigheter som de flesta kvinnor i världen inte har, och däri ligger en av hennes stora drivkrafter:

– För mig som kvinna, att inte använda rösten till alla de miljoner kvinnor som inte kan använda sin röst … Det är väl egentligen den största anledningen.

Lika rättigheter en självklarhet

Det feministiska engagemanget har Sarah med sin från barndomen och uppväxten i ett feministiskt hem. Sarahs egen mamma växte upp i New York och förnekades många av de rättigheter som pojkar kunde ta för givna. På 60-talet engagerade hon sig politiskt för både medborgarrättsrörelsen och kvinnors rättigheter. Sedan kom flytten till Europa och Sverige:

– Mamma beskriver alltid att hon stannade i Sverige mycket därför att hon kände sig så otroligt fri som kvinna, berättar Sarah.

För Sarah satt de feministiska glasögonen alltså på från början. Även hennes pappa var uttalad feminist, och Sarah såg det som självklart att hon och hennes syster skulle ha samma rättigheter och förtjänade samma plats vid bordet som män.

Barnäktenskap och aborträtt

Den feministiska medvetenheten gjorde också Sarah medveten om flickors och kvinnors situation i världen:

– Vi började tidigt resa till länder där kvinnor inte hade samma rättigheter och det blev en chock för mig som barn att märka att, jaha, det här var saker som jag inte kan ta för givet. Men det var också väldigt, väldigt lärorikt.

I dag är två av hennes största feministiska hjärtefrågor barnäktenskap och aborträtten. Bland annat har hon skrivit en debattartikel om hotet mot aborträtten tillsammans med Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Petra Tötterman Andorff.

– De senaste månaderna har påverkat alla oss, tror jag, till att förstå att vi fortfarande lever i en värld där det finns andra människor som tror att de har rätt att bestämma över vad vi gör med vår kropp, säger Sarah.

Rätten till sin egen kropp

Sarah Dawn Finer brinner generellt för frågor som rör kvinnors rätt till sina egna kroppar, oavsett om det handlar om abortfrågan, rätten till den egna sexualiteten eller samtyckesfrågor. Inför valet i höst uppmanar hon alla att sätta sig in i frågor som rör kvinnors rättigheter och jämställdhet. Hon ser dem som allmänmänskligt viktiga:

– Om du är kvinna, eller du är gift med en kvinna, eller du har en mamma, eller en dotter, så är alla frågor som handlar om kvinnor frågor som handlar om dig.

Att rösta medvetet är ett sätt att stå upp för kvinnors rättigheter. Sarah har också några andra konkreta tips på sätt att göra skillnad i en värld där kvinnor utsätts för våld och förtryck:

– Stöd en kvinnorättsorganisation. Se till att andra människor gör det. Framför allt, tror jag: upplys människor om att vi sitter i en situation där det här inte kommer att gå bort av sig självt, där vi snarare tittar bakåt, där vi måste påminna regeringar och påminna politiker om att de måste gå i bräschen för oss. Och om de inte gör det så måste vi göra det för oss själva. Och så har ju kvinnor gjort i alla tider.

Titta på senaste avsnittet av Femdefender Talks:

Vem är Sarah Dawn Finer?

Sarah Dawn Finer är en svensk artist, låtskrivare, skådespelare och programledare. Hon driver också intervjupodden Talk to me.

Fler Femdefender Talks