Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Alice Bah Kuhnke: ”Drivet fanns där som ett frö”

På EU-nivå finns kvinnorättsförsvarare som slåss för kvinnors rättigheter i Europa. Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke tar med oss innanför EU:s väggar och berättar om sitt engagemang och arbete.

Alice Bah Kuhnke har varit Europaparlamentariker för Miljöpartiet sedan 2019. Foto: Elisabeth Olsson Wallin
Alice Bah Kuhnke har varit Europaparlamentariker för Miljöpartiet sedan 2019. Foto: Elisabeth Olsson Wallin

Redan som liten var Alice Bah Kuhnke intresserad av globala frågor som mänskliga rättigheter. Engagemanget växte när hon var aktiv i scouterna, Svenska Kyrkan och Rädda Barnen.

– Drivet fanns där som ett frö från början och nu upptar det hela mitt liv, berättar Alice.

Det var när hon studerade statsvetenskap på Stockholms universitet som hon insåg att hon älskar att diskutera politik, samhällsförändring och makt. I dag arbetar Alice som Europaparlamentariker för Miljöpartiet i Bryssel och har tidigare arbetat i både Sveriges regering och riksdag.

Europaparlamentet som arbetsplats

Att arbeta inom EU är något Alice kan rekommendera.

– Mer än hälften av de beslut som påverkar människors vardag i svenska kommuner och regioner är beslut som är baserade på tidigare EU-beslut, så om man verkligen vill påverka människors liv och förutsättningar till liv så är det helt centralt att man också arbetar med EU:s politik och utveckling. Om man dessutom är engagerad i globala frågor som mänskliga rättigheter, klimat och miljö så är det otroligt häftigt att få arbeta på EU-nivå. Det är ju inte frågor som stannar inom ett lands gränser utan påverkas av allt som sker i vår omvärld, säger Alice.

Hon ger även sina bästa tips för om man vill arbeta inom EU:

– Om man är intresserad av samhällets förändring och utveckling och av att bekämpa orättvisor så ska man plugga det man brinner för, söka praktik, komma hit och söka alla jobb som finns och som annonseras på webbplatser.

Kvinnors rättigheter i Europa hotas

Under det gångna året har aborträtten hotats i flera länder, hbtqi-personers rättigheter är under attack och i mars bestämde Turkiets president Erdogan att landet skulle lämna Istanbulkonventionen.

– Vi är i en backlash där vi backar från politiska övertygelser och beslut. Vi backar från det som har skapat förutsättningar och gett hopp om att vi ändå ska kunna ta kliv i rätt riktning, säger Alice.

Hon lägger till:

– Om vi kan backa här, då kan man backa hur långt bak som helst i andra delar av världen. Här gäller det att larma, att slå på stora trumman.

Alice menar att de största frågorna för kvinnors rättigheter just nu är aborträtten och mäns våld mot kvinnor och berättar att det finns verktyg på internationell nivå för att jobba mot detta.

– Det finns något som heter Istanbulkonventionen som enkelt kan förklaras som den internationella verktygslådan för att både skriva under på att vi ska bekämpa våld mot kvinnor, men där det också finns ett gemensamt uppföljningsverktyg för att se till att man tar steg i rätt riktning, säger Alice.

Hon förklarar också att samtidigt som EU måste vara tydlig mot de länder som vill lämna Istanbulkonventionen måste man även fortsätta att ta fram lagstiftning som fördömer våld mot kvinnor. I slutet av året hoppas hon att EU-kommissionen lägger fram ett sådant förslag om en gemensam lagstiftning.

Splittring i systerskapet

Bland Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer finns det ett starkt systerskap och en vilja att lyssna och lära av varandra. Tyvärr är inte systerskapet inom kvinnorättsrörelsen i Europa lika stark.

– Jag önskar att den var större och att alla olika aktörer som kämpar för kvinnors rättigheter och friheter kunde identifiera gemensamma utgångspunkter och mål. Det finns en strategi från värdekonservativa och nationalistiska krafter att splittra och försvaga oss, säger Alice.

Hon lyfter intersektionalitet som ett exempel på splittring i systerskapet. Att inte alla ser värdet med att ha ett intersektionellt tänk för hur de skapar de bästa förutsättningarna för kvinnor och så många människor som möjligt.

– Det finns en risk om man inte förstår att kvinnor har olika förutsättningar. En kvinna på flykt, en kvinna med en funktionsvariation och så vidare har olika förutsättningar än andra kvinnor. Vi måste förstå det, vi måste våga se diskrimineringen inom diskrimineringen, och också beräkna med det när vi ska flytta fram positionerna, avslutar Alice.

Ta del av hela intervjun med Alice i videon nedan.

 

 

7 juni 2021

Fler Femdefender Talks