Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Linnéa Claeson: ”Vi har bara ett liv”

Hon är aktivist, kolumnist och goodwillambassadör för Kvinna till Kvinna. Möt Linnéa Claeson i en intervju om hur det är att vara kvinnorättsförsvarare i Sverige och världen i dag.

Kvinna till Kvinnas goodwillambassadör Linnéa Claeson. Foto: Viktor Gårdsäter.
Kvinna till Kvinnas goodwillambassadör Linnéa Claeson. Foto: Viktor Gårdsäter.

Hur blev du engagerad i kvinnors rättigheter?

– Jag tror nog att mitt engagemang bottnar väldigt mycket i att bara leva som kvinna, att växa upp som flicka. Jag upplevde, framför allt när man kom upp i tidiga tonåren, hur olika behandlad man blev i skolan beroende på om man var flicka eller pojke.

Linnéa berättar om hur killarna fick trakassera tjejerna i omklädningsrummen, utan att det blev några konsekvenser överhuvudtaget. Även sättet man pratade om flickor på i klassrummen och att flickorna var tvungna att ta ansvar för andra, är något hon kommer ihåg än i dag.

Hur orkar man fortsätta trots hot och hat?

I samband med riksdagsvalet 2018 gjorde Linnéa tillsammans med Kvinna till Kvinna en video om Sverigedemokraternas kvinnofientliga politik och vad en röst på Sverigedemokraterna skulle innebära. Den fick stor spridning på sociala medier och Linnéa fick personligen ta emot hat och hot.

– Jag har landat i att det är värt alla dagar då man inte vågar gå ut, är livrädd eller inte vågar sova. När man sitter i någon rättegång eller ringer sin mamma och gråter. I det stora hela måste alla dessa stunder vara värt det, för det är så viktigt. Jag tror på en bättre värld, jag vet att den är möjlig.

Vad kan man göra för att backa och stötta?

– Var med och kämpa. Vi har bara ett liv, det här är det jag valt att göra med mitt. Jag tror att ju fler personer som gör någonting för någon annan, desto bättre är det.

Du kan ta del av hela intervjun med Linnéa i videon nedan.

Fler Femdefender Talks