Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Hon ledde sökandet efter familjemedlemmar som kidnappats av ISIS

Efter år av försök att hitta sin försvunne pappa fick Dalya Mahmood Almaamary till slut parlamentet i Irak att agera. Resultatet blev en utökad budget för att identifiera familjemedlemmar som kidnappats och dödats av ISIS.

Dalya Mahmood Almaamary när hon deltog i Iraq leadership fellows program. Foto: Iraq leadership fellows program
Dalya Mahmood Almaamary när hon deltog i Iraq leadership fellows program. Foto: Iraq leadership fellows program

För några år sedan försvann Dalya Mahmood Almaamarys pappa under ISIS-ockupationen. Han var en av många personer som spårlöst försvann och många familjer, inklusive Dalyas, vet fortfarande ingenting om vad som kan ha hänt dem. Tillsammans med andra aktivister och kvinnor som letat efter sina familjemedlemmar gav sig Dalya ut för att hitta svar.

– Jag hade en dröm att få kvinnornas röster hörda och att de skulle få den hjälp som de behövde. Först lyckades jag inte, för att jag inte hade de rätta verktygen. Jag anklagade regeringen och skyllde på de ansvariga. Men så insåg jag att vi inte bara borde diskutera problem utan också lösningar, säger Dalya.

Lärde sig påverkansarbete

Dalya började jobba för att hitta sätt att uppmärksamma frågan. Hon ville kämpa för de saknade människorna och genom Kvinna till Kvinnas partnersorganisation Ahel fick hon kunskap och verktyg som gjorde det möjligt för henne att organisera en kampanj.

– Efter utbildningen insåg jag att vi måste bygga upp en relation med parlamentarikerna och det känns som att min moraliska plikt att dela mina upplevelser med andra är något som hjälpt mig mycket i mitt arbete, säger Dalya.

Lanserade en kampanj

Tillsammans med fem aktivister och 20 mödrar och fruar till försvunna personer startade Dalya kampanjen ”Var är de försvunna personerna som blivit bortförda av ISIS eller Daesh?”. När Kvinna till Kvinna anordnade ett rundabordssamtal fick Dalya möjligheten att träffa irakiska parlamentariker och berätta om sin kampanj.

– Vi blev inbjudna till parlamentet och fick träffa parlamentariker för att berätta om varför vi startade kampanjen och ville göra kvinnornas röster hörda, säger Dalya.

Kampanjen var framgångsrik och efter ytterligare ett par möten accepterade parlamentet förslaget att utöka budgeten för att inleda en utredning och genomföra DNA-tester för att identifiera försvunna familjemedlemmar.

– Vi gjorde vårt bästa och jag känner att kvinnors röster har blivit starkare. Parlamentet fick en ny bild av oss, särskilt när de såg att vi visste hur man skulle organisera möten med lokala myndigheter, säger hon.

Att vara en röst för unga kvinnor

Att vara en ung kvinna som förespråkar förändring är aldrig lätt och Dalya har mött många utmaningar på vägen.

– Den största utmaningen för oss var att få fortsätta kampanjen. Vi var rädda att frågan skulle falla i glömska. Eftersom vårt yttersta mål har varit att hitta de försvunna personerna är vi oroliga att något ska hända som avbryter kampanjen. Speciellt eftersom det finns personer inom regeringen som inte vill att de här frågorna ska avslöjas, säger Dalya.

Dalya har lärt sig mycket genom sin utbildning och hon är stolt över att se allt hårt arbete har lönat sig.

– Ärligt talat är jag nöjd med mig själv. Jag är stolt över att få vara samhällets röst. Min familj, mina grannar och mina vänner: kvinnor som inte har kunnat få sina röster hörda innan jag representerade dem, berättar Dalya.

Hon skickar också ett särskilt tack till Kvinna till Kvinna och programhandläggaren Hadeel Hazim.

– Hadeel har varit som en äldre syster som stöttat och uppmuntrat mig genom allt, säger hon.

Framtiden för Dalya

Dalyas väg må ha startat genom hennes kampanj för att hitta svar om sin pappa och andra saknade personer – men det är bara början. I dag studerar Dalya för att ta en masterexamen i humanitärt arbete och planerar att skriva sin avhandling om kvinnor i konflikter och hur kvinnor behandlades under ISIS-ockupationen.

– Min dröm i framtiden är att bli en av beslutsfattarna som hjälper kvinnor och att vara en av medlemmarna i människorättskommissionen som verkar i Irak.

 

Kvinna till Kvinna har stöttat kvinnors rättigheter i Irak sedan 2005 – och försvarat kvinnors rättigheter i områden som drabbats av krig och konflikter sedan 1993. Läs mer om vårt arbete i Irak »

Lästips