Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

5 saker du kan göra i dag för att stötta kvinnorörelsen i Iran

Tillsammans måste vi fortsätta visa solidaritet med de modiga kvinnor som riskerar sina liv i Iran.

Demonstranter framför den iranska ambassaden i Bryssel, Belgien, i september 2022 efter Jina Mahsa Aminis död. Foto:  Alexandros Michailidis
Demonstranter framför den iranska ambassaden i Bryssel, Belgien, i september 2022 efter Jina Mahsa Aminis död. Foto: Alexandros Michailidis

De starka protester som följde Jina Mahsa Aminis död den 16 september har pågått i flera månader. Närmare 300 personer uppges ha dödats och 14 000 personer har gripits, ändå fortsätter många demonstrera och stå upp för kvinnors rättigheter.

Protesterna ekar världen över och även här i Sverige har flera demonstrationer arrangerats. Men det kan vara svårt att navigera bland alla nyheter och veta vad man själv kan göra för att stötta kampen.

Kvinna till Kvinna arbetar inte i Iran och vi har inga möjligheter att konkret stödja den pågående feministiska revolutionen i landet. Vi får såklart många frågor om hur man kan stötta, därför har vi nu tagit fram en lista på vad den globala kvinnorörelsen kan göra när vi inte kan finnas på plats i Iran.

1. Visa solidaritet för alla kvinnor i Iran

Genom att dela inlägg och nyheter om händelserna i Iran kan vi visa vår solidaritet. När yttrandefriheten dessutom är begränsad behöver omvärlden sluta upp för att sprida vittnesmålen inifrån.

2. Sätt press på regeringen

Genom att ringa, skicka mejl och tagga beslutsfattare och ministrar på sociala medier kan vi uppmana regeringen att underlätta för kvinnorättsförsvarare att fly från Iran, att öka säkerheten för de som befinner sig utanför Irans gränser samt öka det finansiella stödet. Vi kan kräva att regeringen trycker på för att EU ska införa sanktioner mot iranska medborgare som står regimen nära.

Tips! På Twitter finns många beslutsfattare representerade, glöm inte att tagga #svpol för att nå så många som möjligt.

3. Sprida initiativet att få Iran uteslutna ur FN:s kvinnokommission

Vi kan skriva under och sprida den globala namninsamlingen för att utesluta Iran ur FN:s kvinnokommission (Commission on the Status of Women). Det är den FN-organisation som har som huvuduppgift att främja jämställdhet och kvinnors egenmakt. Namninsamlingen har skrivits under av bland annat Michelle Obama och Malala Yousafzai. Skriv under namninsamlingen nu »

4. Uppmana FN:s råd för mänskliga rättigheter att fördöma den iranska regimen

Vi kan uppmana FN:s råd för mänskliga rättigheter – och andra internationella institutioner – att fördöma den iranska regeringens våldsamma handlingar mot kvinnor och flickor, och att hålla Irans regering ansvarigt för våldet mot och dödandet av demonstranter.

5. Fortsätt sprida ordet!

Internationella initiativ, upprop och öppna brev kan kännas meningslöst när Irans kvinnorättsaktivister kämpar för sina liv och sina rättigheter. Men det är bättre än att inte göra något alls.

Låt oss hoppas att kvinnorna i Iran får veta att världen över finns det miljoner kvinnor och män som stödjer dem i deras kamp; ‘Kvinna, Liv, Frihet’.

Läs mer