Swisha en gåva till 90 18 003 Swish

Indragen aborträtt i USA kan också påverka Sverige

Det dokument som läckte från USA:s Högsta domstol i början av maj visade sig tyvärr stämma. Genom dagens historiska beslut förlorar USA:s kvinnor den rätt till fri abort som de har haft i 49 år. Hittills har den berömda domen ”Roe mot Wade” garanterat abort för kvinnor över hela landet fram till 24:e veckan i graviditeten.

Bild från demonstration i Chicago till stöd för en fortsatt fri abort. Bilden är från 2019. Foto: Matthew Kaplan
Bild från demonstration i Chicago till stöd för en fortsatt fri abort. Bilden är från 2019. Foto: Matthew Kaplan

Efter att dokumentet om Högsta domstolens planer blev offentligt utbröt spontana demonstrationer på flera platser i USA till stöd för en fortsatt fri abort.

Republikanerna driver frågan

Detta behöver inte innebära att rätten till abort försvinner över hela USA, men nu blir det i stället upp till delstaterna att stifta egna lagar kring aborträtten. Idag är ungefär hälften av USA:s 50 stater styrda av republikaner. Det är framför allt de mer konservativa republikanerna som vill begränsa eller helt förbjuda aborter. Vissa republikanskt styrda stater, som Texas och Oklahoma, har redan stiftat lagar som i stort sett förbjuder abort och dessutom straffar läkare och annan vårdpersonal som medverkar till abort och till och med den person som kör patienten till abortkliniken.

Framför allt är det USA:s fattiga kvinnor som kommer att drabbas av staters abortförbud. De har sällan råd eller möjlighet att resa till en annan stat för att få abort.

Trumps abortmotstånd

USA:s Högsta domstol har just nu en majoritet av konservativa domare, efter att förre presidenten Donald Trump hade möjlighet att nominera tre domare under sin mandatperiod. Detta var efterlängtat av USA:s konservativa och religiösa krafter som i decennier har försökt få till ett beslut i Högsta domstolen som möjliggör en strängare abortlagstiftning.

Ett tidigt tecken på omsvängningen i USA var att under president Trumps regeringstid villkora landets bistånd så att det inte kunde ges till organisationer som utförde, förespråkade eller ens informerade om aborter.

Men varför är ett amerikanskt beslut om aborträtten viktigt även för andra länder och kanske i förlängningen även för oss i Sverige?

USA ett föredöme

Att ett så stort och inflytelserikt land som USA har haft fri abort i nästan 50 år har setts som ett föredöme inför resten av världen. Kvinnorättsaktivister som har kämpat för rätt till abort i sina länder, har kunnat hänvisa till USA:s mångåriga aborträtt och det har varit ett slagkraftigt argument. De senaste åren har många länder i till exempel Latinamerika börjat tillåta abort och i Europa är Irland ett exempel.

Men sedan halvtannat decennium blåser det tyvärr också konservativa politiska vindar i många länder där förlegade könsnormer, traditionella roller och kontroll av kvinnans kropp ingår i den nygamla agendan. Ett land som Polen har gått från en av Europas friaste abortlagstiftningar till en av de strängaste.

Nu när USA:s Högsta domstol avskaffar rätten till fri abort är det ett kraftigt signalvärde till dels de regeringar som funderar på att införa fri abort, dels de konservativa ledare som vill hitta argument för att begränsa aborträtten i sina länder.

De har vacklat i abortfrågan

Sverigedemokraterna hade inför riksdagsvalet 2018 som löfte att begränsa aborträtten i Sverige från dagens 18 veckor till 12. Detta gick inte hem hos väljarna. Partiet gjorde efteråt en analys att de hade förlorat röster och ändrade därefter sin politik till att numera stå bakom den svenska abortlagstiftningen. Men frågan är vad partiet egentligen tycker. Kristdemokraterna har också vacklat i frågan. Partiets europaparlamentariker röstade emot abort hela 22 gånger.

Det finns risk för att en konservativ våg av abortmotstånd sveper över världen nu när USA upphäver sin fria aborträtt. Det kan göra att även svenska riksdagspartier som vill begränsa kvinnors aborträtt i Sverige vädrar morgonluft.  Läs mer om var riksdagspartierna står i abortfrågan »

Lär dig mer om aborträtten

Följ kampen för kvinnors rättigheter

Ta del av nyheter, intervjuer, event och fakta om kvinnors rättigheter – signa upp dig på Kvinna till Kvinnas nyhetsbrev!

Jag samtycker till att mina uppgifter behandlas och lagras i enlighet med GDPR. Läs mer om vår hantering av personuppgifter